Kirja-arvostelut

Lian Hearn: Otorin klaanin tarina I

Englantilaissyntyisen Lian Hearnin Otorin klaanin tarina I, Satakielilattia , on viihdekirjallisuuden ohittamaton tapaus. Massiiviseen ja nykyään niin muodikkaasti kaikkialle rönsyilevään teokseen on saatu vangittua vanhaa japanilaista taikuutta ja kivettyneitä rituaaleja, joiden tuloksena mikään ei ole miltä näyttää. Samalla Satakielilattia on malliesimerkki länsimaisen rakkauden ja seikkailun ihannoinnista ja asenteesta, joka korostaa yksilöllisyyden merkitystä.

Tapahtumat pyörähtävät liikkeelle pienen Minon vuoristokylän tuhoamisella, kun kristittyjä muistuttavat Kätketyt saavat kokea Tohanin hirmuhallitsijan raivon.

Vain salaperäistä syntyperää oleva Takeo-poika jää teurastuksesta eloon kuin sattumalta tielle eksyneen kulkijan avustuksella ja tulee liitetyksi Otorin klaaniin. Ja kun saarella käynnissä oleva klaanien valtataistelu sekä kuvankauniin Kaede-neidon ilmestyminen Takeon elämään vaativat ottamaan osaa verisiin tapahtumiin, ei puolen valinta tuota pojalle vaikeuksia.

Tarina toimii

Yksilön onni käy harvoin yksiin yhteisön edun kanssa, ja siitä ristiriidasta Satakielilattia kertoo. Takeosta löytyvät salamurhaajistaan tunnetun Heimon yliluonnolliset kyvyt ja äidin puolelta tappamisen kieltävä sydän, mutta klaanien aikaan pehmeitä arvoja ei tunnusteta. Sama jakautunut suhde väkivaltaan näkyy kirjan juonessakin: yksilöllisyyden ylistyksen rinnalla viljellään kosolti utuista, mystiikkaan kiedottua itämaista taisteluromantiikkaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ei siis ole ihme, että Otorin klaanin tarina I toimii; sen lukaisee ahmimalla ja elokuvaoikeudetkin on jo ostettu. Harva kykenee pysymään kylmänä henkilöille, joista taiotaan satumaisessa ympäristössä sankareita, pahoja tai pelkureita.

Valitettavasti Satakielilattian loppupuolella ei voi kaikesta huolimatta välttyä ajatukselta, että kyseessä on juoniselostus sarjan jatkoa varten, sellaisella voimalla tapahtumat vyöryvät eteenpäin.

MARI VIERTOLA

• Lian Hearn: Otorin klaanin tarina I.Satakielilattia. Suomentanut Jaakko Kankaanpää. Otava.