Kulttuuri

Tanssijan ja muusikoiden
runoelma vapaudesta

IRMELI HAAPANEN

Vapaus ja vapauden riisto ovat keskeisiä teemoja Tiina Lindforsin tanssiteoksessa Four Walls , jonka Turun ensi-ilta nähdään ensi viikolla Tanssiteatteri Erissä. Teos sai kantaesityksensä viime heinäkuussa Kuhmon kamarimusiikissa tapahtuman taiteellisen johtajan Seppo Kimasen tilaamana.

Tanssiteos perustuu amerikkalaisen säveltäjän John Cagen samannimiseen sävellykseen, joka syntyi yhdessä koreografi Merce Cunninghamin kanssa vuonna 1944. Musiikki on edelleen sama, mutta koreografia uusi.

- Musiikki toi äkkijyrkkine vaihteluineen mielikuvia toivon ja epätoivon vaihtelusta, ja teoksen nimen neljä seinää konkretisoitui mielessäni sellinä. Ihmisen perusoikeus omaan elämään ja vapauteen on teoksen keskeinen yhteiskunnallinen taso, Lindfors sanoo.

Sanoma on Lindforsin mielestä sen verran tärkeä, että hän pyysi yhteistyökumppaniksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin. Four Walls -esitysten aikaan järjestön edustaja on Erissä kertomassa Amnestyn työstä ja nykyisestä ihmisoikeustilanteesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Vuonna 2002 mielipidevankeja oli 35 maassa, ja mielipiteidensä vuoksi pidätettyjä ja vangittuja oli 54 maassa. Vangitsemissyitä oli mm. tiibetiläisten kansanlaulujen keräily, tiivistää Kari Lehti Amnesty Internationalin Turun osastosta.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, jolloin Eri tekee yhteistyötä Amnestyn kanssa, ensimmäisen kerran kimpassa oltiin jo 1996, jolloin Lindforsin koreografia PiikkilankalentoMikko Heiniön musiikkiin valmistui.

- Four Walls on muutenkin sisarteos Piikkilankalennolle , niissä käsitellään samoja teemoja, Lindfors sanoo. Samoja teemoja käsiteltiin myös syksyn Skandaali! -esityksen Kevätuhrissa .

Vakavasta ja repivästäkin aihemaailmasta huolimatta Four Walls ei ole Lindforsin mukaan synkkä ja ahdistava.

- Se on runollinen teos, jonka lopussa tavoitellaan valoa. Toivo elää.

Taukojen ja toistojen musiikkia

Lindfors tanssii teoksensa itse, toisena tanssijana on Oleg Ostanin . Lisäksi näyttämöllä on elävä pianisti ja laulaja. Kuhmossa pianistina oli Aleksei Lybimov ja laulajana sopraano Anu Komsi , Turussa kokonaisuus toteutetaan turkulaisvoimin.

- Suuri kunnia päästä maestro Lybimovin saappaisiin, nuori pianisti Antti Kaihola hymyilee.

Hän näki alkuperäisesityksen videolta ja oli vaikuttunut siitä.

- Olemme täysin hyväksyneet Lindforsin musiikista tekemän tulkinnan, Kaihola ja sopraano Kaisu Helminen sanovat.

Kaiholan mukaan Four Walls on musiikillisesti haaste pianistille.

- Cage on kirjoittanut teokseen paljon taukoja, joista pisimmät kestävät yli minuutin. Yleensä tauot painottavat sitä, mitä musiikki soi, mutta tässä teoksessa tauot ovat aivan yhtä tärkeitä kuin itse musiikkikin.

Taukojen lisäksi musiikille on ominaista toistot.

- Lopputulos on yksinkertaisuudessaan erittäin vaikuttava, Kaihola kuvailee.

Yksi sävellyksen erityispiirre on myös, että siinä käytetään pelkästään pianon valkoisia koskettimia.

- Ehkä se on symboli vapaudelle, mutta se luo teokseen myös aivan erityisen koheesion.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sävellykseen sisältyvä sopraanosoolo alkaa sekin haasteellisella tauolla. Lisäksi Helminen esittää laulun unisonona, yksin ilman säestystä.

- Laulu on musiikillisesti kuuden sävelen suhteiden tarkastelua neljän minuutin ajan, mutta siinä on myös kadotetusta, kaipaavasta rakkaudesta kertovat sanat. Laulu alkaa sanoilla "Sweet love", Helminen kertoo.

Lindforsin mukaan myös koreografiassa on löydettävissä konkreettisen selli-tason rinnalla toinen, rakkauden kaipuun taso.

Four Wallsin ensi-ilta Tanssiteatteri Erissä, Yliopistonkatu 7, keskiviikkona 4. helmikuuta klo 19. Esityksiä on yhteensä kahdeksan helmikuun aikana.