Ei ole helppoa olla toisen hameessa

Disneyn tuottama kiltti perhe-elokuva Perjantai on pahin on uusintafilmatisointi yhtiön vuonna 1976 tekemästä, alkuperäiskielellään samannimisestä Freaky Friday -komediasta, jossa äiti ja tytär joutuvat vaihtamaan roolejaan yhden kommellustentäyteisen perjantaipäivän ajaksi.

Vanhan aiheen kaluaminen kielii siitä, että Disneyllä tehdään liukuhihnatuotantoja helpoimman kautta, valmiilla ideoilla ja käsikirjoituksilla. Samanlainen jo tehdyn ja nähdyn kierrätys on toki yleinen helmasynti nyky-Hollywoodissa, joka hyödyntää varsin suruttomasti tuttujen elokuvien ja tv-tuotantojen oletettua nostalgia-arvoa rutiiniviihteessään.

Nykyhetkeen päivitetyn roolinvaihdosfantasian pääosissa ovat kiireinen psykiatriäiti (Jamie Lee Curtis) ja tämän 15-vuotias Anna-tytär.

Tiukka mutsi ei yhtään tykkää murrosikäisensä (Lindsay Lohan) pukeutumisesta, bändiharrastuksesta ja siitä, että koulussakin tuntuu olevan hankaluuksia. Tyttöä taas ärsyttää äidin jatkuva niuhotus sekä uusi miesystävä, jonka kanssa leskirouva on piakkoin avioitumassa.

Kun perhe illastaa kiinalaisessa ravintolassa, paikan omistajatar loitsuaa onnenkekseillään kinastelevan kaksikon elämän sekaisin. Seuraavana aamuna äiti huomaa heränneensä tyttärensä ruumiissa ja Anna muuttuneensa aivan äitinsä näköiseksi. Toistensa hameisiin joutuneet kiistakumppanit saavat huomata, että ei ole helppoa olla sen paremmin teini- kuin keski-iässäkään.

Vastaavia rooli- ja identiteettileikittelyjä on elokuvissa nähty niin monesti, että aiheeseen on vaikea tuoda mukaan tuoretta näkökulmaa riippumatta siitä, onko kyseessä mies esittämässä naista, nainen miestä, hetero homoa ja päinvastoin tai lapsi aikuista ja aikuinen teiniä, kuten tässä tapauksessa.

Opettavainen komedia uponnee parhaiten noin kymmenkesäisiin katsojiin, mutta jaksaa tuskin kiinnostaa yhtään vanhempaa yleisöä.

Hattarankevyt hömppä puolustaa kuitenkin paikkaansa nykyaikaisena satuna, jossa toimelias sankaritar soittaa rokkia ja haaveilee muustakin kuin kivasta prinssipoikaystävästä. Kaavamaisuudestaan huolimatta elokuva tarjoaakin pikkutytöille aktiivisen roolimallin reippaan päähenkilönsä hahmossa.

PÄIVI VALOTIE

• Perjantai on pahin . Ohjaaja Mark Waters. (Kinopalatsi 4)