Kulttuuri

Intohimosta gambaan

ANNELI SIPILÄINEN

Puolitoista vuotta sitten Markku Luolajan-Mikkola erehtyi sanomaan ääneen, että ranskalaista barokkimusiikkia kannattaisi koota konserttisarjaksi. Kuten usein, hulluimmalta kuulostavista ideoista syntyvät parhaimmat jutut.

Nyt konserttisarja on tosiasia. Luolajan-Mikkola on koonnut ohjelmiston ja muusikkoystävänsä, joiden kanssa kiertue käynnistyi elokuussa Turun musiikkijuhlilla. Joka kuukausi, toukokuuhun asti, yleisön eteen tuodaan uusi ohjelmisto ranskalaista barokkimusiikkia. Turussa, Helsingissä ja Tallinnassa kuullaan kaikki konsertit, muilla paikkakunnilla joitakin.

- On kohtuutonta tehdä työtä vain yhtä esityskertaa varten, sillä sarjan sävellykset ovat hyvin vaativia sekä musiikillisesti että teknisesti.

Luolajan-Mikkolalle itselleen yhdeksän kuukauden mittainen konserttikiertue on tärkeä prosessi. Se on haaveiden täyttymys, mutta samalla myös näytön paikka. Taiteilija uskoo itsekin syntyvänsä näiden kuukausien aikana uudelleen.

Ainutlaatuisessa konserttisarjassa kuullaan Jean de Sainte Colomben, Marin Marais´n, Antoine ja Jean-Baptiste Forquerayn, Francois Couperinin ja Jean-Philippe Rameaun musiikkia. Viola da gamban lisäksi soivat myös muut barokkisoittimet: arkkiluuttu, cembalo ja barokkiviulu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Gambasävellyksiä on kuvailtu soiviksi soluiksi, jotka pitävät sisällään koko maailman. Viola da gambaa taas on luonnehdittu soittimena valojen ja varjojen instrumentiksi. Herkkä, harmoninen, sielukas, elegantti. Siinä adjektiiveja, jotka sopivat kuvaamaan gamballe sävellettyä musiikkia.

Seitsemäs kieli tuo lisäjännitteen

Sellisti Markku Luolajan-Mikkola innostui viola da gamballe sävelletystä musiikista viitisentoista vuotta sitten. Soittimena gamba syntyi jo 1400-luvun lopulla, mutta seitsemänkielinen gamba vasta 1680-luvulla. Unohduksiin soitin painui 1700-luvun loppupuolella, sillä se sopii huonosti isoihin konserttisaleihin.

- Vaikka sekä sello että gamba ovat jousisoittimia, ne ovat luonteeltaan kuitenkin tyystin erilaisia.

Polttava halu oppia soittamaan gambaa vei Luolajan-Mikkolan Haagin Kuninkaallisen Konservatorion oppilaaksi. Kaksi vuotta Hollannissa hioi sellististä gambistin. Sillä tiellä hän on edelleen.

- Seitsemäs kieli tuo gambaan matalan rekisterin ja lisäjännitteen. Mitä enemmän kieliä sitä vaikeampi soitinta on houkutella soimaan. Jos gambaa soittaa väärin, se kuulostaa aivan hirveältä

Luolajan-Mikkola on paitsi muusikko myös opettaja, vaikka nyt opetustyö Sibelius-Akatemiassa onkin konserttisarjan takia pitänyt väliaikaisesti jättää.

Vapaa-ajallaan muusikko ei juuri kuuntele musiikkia. Tai jos kuunteleekin niin mieluiten konserttisalissa, elävää musiikkia. Akustinen musiikki soi tilassa tavalla, jota mikään äänite ei voi tallentaa.

- Monet taide-elämykset kannattaa kokea yhdessä muiden kanssa. Jos katselee leffaa täydessä elokuvasalissa, se tuntuu aivan erilaiselta kuin tyhjässä salissa.

Elämän aamuja Akatemiantalon illassa

Jean de Sainte Colomben ja Marin Marais´n musiikkia sisältävä konsertti on osa ainutlaatuista ranskalaisen barokkimusiikin konserttisarjaa, joka starttasi elokuussa Turun musiikkijuhlilla.

Pieni, mutta rikas sointi tekee gambasta herkkien tunteiden tulkin. Tiistaisessa, sarjan neljännessä konsertissa soittavat Markku Luolajan-Mikkolan lisäksi viola da gambaa VarpuHaavisto ja arkkiluuttua Eero Palviainen.

Jean de Sainte Colombelta (n.1630 -1700) kuullaan viisi intiimiä konserttoa. Ranskalaista säveltäjää on luonnehdittu mieheksi, joka antoi gamballe sielun. Hän on monille tuttu myös Alain Corneaun elokuvasta Kaikki elämäni aamut . Säveltäjän musiikki on yksityisintä ja tuittupäisintä, mitä gamballe on kirjoitettu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Marin Marais (1656 - 1728) puolestaan on ranskalaisgambisteista juhlituin. Arvostettu hovisäveltäjä jätti jälkipolville 600 sävellystä. Marais vakiinnutti ranskalaisen tyylin gambasarjoihin: eleganssin, nasevasti toteutetut tanssirytmit, selkeän artikulaation ja rikkaan koristelun.

Viola da Gamba -konsertti Akatemiatalolla tiistaina 9.12. klo 19.

Gambaa-sarjan seuraavat konsertit Turussa: 20.1.2004, 24.2. 2004, 16.3.2004, 20.4.2004, 11.5.2004.