Kulttuuri

Lateksi-
vampyyri
sotajalalla

Gottineito Seleneä viedään nykyajan vetopelissä kuin vierasta sutta.
Gottineito Seleneä viedään nykyajan vetopelissä kuin vierasta sutta.

Varjojen valtakunta on tasapaksusti junnaava toiminta- ja teurastusfantasia, jonka juoni on silkkaa sotkuista huttua ja kuvasto kaluttu loppuun jo kauan ennen Matrixin ja Bladen jatko-osienkaan ilmestymistä.

Aristokraattisten vampyyrien ja rahvaanomaisten ihmissusien keskinäistä vihanpitoa on jatkunut jo ikuisuuden. Uudella vuosituhannella taistelevat klaanit käyvät kaupunkisotaansa metrotunneleissa ja maan alla. Ei kovinkaan omaperäistä.

Vampyyrisukuun kuuluva tarinan päävamppi, ultratrendikäs goottineito Selene (Kate Beckinsale) postailee ympäriinsä tiukoissa pvc-asusteissa, janoaa erityisesti susivihollisten verta ja rakastuu taistelun tuoksinassa lääkärismies Michaeliin, tavalliseen - tai ainakin melkein tavalliseen - kuolevaiseen. Eipä juurikaan kiinnostavaa.

Elokuvantekijöiden lisääntynyt rekrytointi videopuolelta on osaltaan johtanut siihen, että varsinkin nuorelle yleisölle suunnatut valtavirtafilmit alkavat olla täsmälleen samasta muotista puristettuja.

Sisältöön, sanottavaan ja tarinan kuljetukseen ei uhrata montakaan ajatusta. Pitkän teatterielokuvankin tarpeiksi kuvitellaan riittävän sen, että valkokankaalla piisaa kiivastahtista efektitykitystä, nopeaa leikkausta ja keskeytyksettä pauhaavaa musiikkiraitaa. Ja samojen vanhojen ideoiden ryöstöviljelyä.

Varjojen valtakunta on musiikki- ja mainosvideoita tehneen Len Wisemanin esikoiselokuva, joka näyttää juuri siltä, miltä vastaavien ohjaajadebytanttien elokuvat yleensäkin: liian pitkältä musiikkivideolta, joka ottaa itsensä aivan liian vakavasti.

Tahattomia naurunpyrskähdyksiä moinen enää onnistuu aiheuttamaan, vaikka itkeä kai lähinnä pitäisikin Hollywoodin kauhuviihteen nykyistä alennustilaa.

PÄIVI VALOTIE

• Varjojen valtakunta . Ohjaaja Len Wiseman. (Kinopalatsi 5 & Julia 5)

Luitko jo nämä?