Kauhu ei yksin riitä
kertomaan Kingistä

Stephen Kingin tekstien pohjalta on tehty yli 70 elokuvaa, mm. Hohto, jossa Jack Nicholson näytteli hullua kirjailijaa.
Stephen Kingin tekstien pohjalta on tehty yli 70 elokuvaa, mm. Hohto, jossa Jack Nicholson näytteli hullua kirjailijaa.

SEPPO LEHTINEN

Stephen King , 55, on vähitellen noussut yhä arvostetummaksi tekijäksi, vaikka kauhukirjailijat eivät yleensä kirjallisuuden eliittiin kuulukaan. Arvostusta vahvistaa ensi keskiviikkona Kingille luovutettava Yhdysvaltain merkittävimpiin kirjallisuuspalkintoihin kuuluva Kansallisen kirjasäätiön palkinto. Mitalin lisäksi tiedossa on 10 000 dollaria.

Kaikki eivät tosin tuota hovikelpoisuutta oikein hyväksy. National Book Foundationin ilmoitus Kingin palkitsemisesta nostatti myös vastalauseita. Vastustajat lähtivät lähinnä siitä, ettei hän sittenkään ja kaikesta menestyksestään huolimatta täytä tämän arvokkaan palkinnon vaatimuksia.

Palkinnon perusteluissa vedotaan joka tapauksessa siihen, että Kingin tuotannon juuret löytyvät amerikkalaisen kirjallisuuden perinteestä.

Mies itse määritteli palkinnon kenties jännittävimmäksi kokemuksekseen sen jälkeen, kun hän myi ensimmäisen kirjansa Carrie kustantajalle vuonna 1973. Palkintorahat hän lahjoittaa takaisin National Book Foundationille lasten ja nuorten koulutukseen. Mitalin Stephen King kuitenkin pitää.

Hankalasti lokeroitava tekijä

Stephen King on siinä mielessä hankala kirjailija, että häntä on vaikea yksiselitteisesti sijoittaa vain kauhukirjallisuuden lokeroon. Hän aloitti kauhukirjailijana ja kirjoittaa edelleenkin kauhuun kytkeytyviä aiheita, mutta hänen tuotannostaan löytyy paljon muutakin. Sen näkee selvästi esimerkiksi viimeksi suomennetusta kokoelmasta Maantievirus matkalla pohjoiseen .

Pikkuhiljaa yhä vahvempaan asemaan on esimerkiksi noussut eräänlainen arkinen kauhu, joka selvästi eroaa yliluonnollisista aiheista. Maantieviruksessa siitä käy yhtenä esimerkkinä novelli Mustapukuinen mies .

Peruskuvaa rikkoo jossain määrin myös kymmenisen vuotta sitten ilmestynyt kirjapari Doloreksen tunnustus ja Naisen raivo . Yhtä hyvin sen tekee Maantieviruksessa novelli Jack Hamiltonin kuolema .

Kaikkea voi tietysti selittää sillä, että King on usein kirjoittanut halustaan kokeilla jotain uutta. Kokeilua oli tietysti myös ensimmäinen sähköisessä muodossa julkaistu novelli, ja sekin tuotti Kingille ison kasan rahaa.

Ahkeruuden malliesimerkki

Stephen King on erittäin ahkera kirjoittaja. Hän on 30 vuodessa kirjoittanut reilut 200 novellia sekä nelisenkymmentä romaania. Ainakin ennen vuoden 1999 liikenneonnettomuutta hänen kirjoitustahtinsa oli yhtä tiukaksi rakennettu kuin esimerkiksi Kalle Päätalolla .

Siihen on kuulunut yleensä kuusi liuskaa päivässä viikon jokaisena päivänä, ja teksti kirjoitetaan uudestaan vähintään kolme tai neljä kertaa. Viimeiseen kertaan kuuluu mm. kieliasun lopullinen hiominen.

Hänen tekstiensä pohjalta on tehty yli 70 elokuvaa ja joukko televisioelokuvia ja -sarjoja. Elokuvien parhaimmistoon kuuluu tietysti Stanley Kubrickin ohjaama Hohto , jonka tuntumaan nousevat myös Carrie, Christine sekä Viimeinen kesä . King on itsekin kokeillut elokuvien ohjaamista, mutta menestys on jäänyt aika vaatimattomaksi.

Ollaan Kingistä kirjailijana mitä mieltä tahansa, niin maailmankirjallisuuden sivuille hän nousee jo sen vuoksi, että hänen kirjojaan on painettu reilut 300 miljoonaa kappaletta. Käännöksiä on tehty 33 kielelle.

Ajankohtaan sopii sekin, että hänen sarjansa Musta torni on nyt kirjoitettu valmiiksi - eikä aikaa ensimmäisen osan kirjoittamisesta ole kulunut kuin reilut 20 vuotta.

Alkujaan sarjaan oli luvassa kuusi tai seitsemän osaa eli yhteensä noin 2 300 sivua. Tuo raja muuten on jo kauan sitten ylitetty. Marraskuun alussa ilmestyi osa viisi, nimeltä Wolves of Calla ja kaksi seuraavaa osaa Song of Susannah sekä The Dark Tower ilmestyvät ensi vuonna.

Jotenkin sopivasti kuvaa Kingistä täydentää kertomus, että hän pelkää hämähäkkejä ja muita hyönteisiä, tukehtumista sekä pimeää. Ja sekin, että hän on kotikaupungissaan Mainen Bangloressa hyvin arvostettu lahjoittaja.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.