Kulttuuri

Muotitaiteilija
Ritva Falla
palkittiin

Valtion muotoilutoimikunta on myöntänyt tämän vuoden muotoilun valtionpalkinnon muotitaiteilija Ritva Fallalle . Kulttuuriministeri Tanja Karpela luovutti suuruudeltaan 13 000 euron palkinnon torstaina Helsingissä.

Palkintopuheessa kulttuuriministeri Karpela painotti luovien alojen kansantaloudellista merkitystä.

Hän viittasi selvityksiin, joiden mukaan Italiassa ja Isossa-Britanniassa muoti- ja designteollisuus on yksi talouden merkittävimmistä sektoreista.

- Muotoilulla on keskeinen rooli laadukkaan, esteettömän ja esteettisesti korkealuokkaisen ympäristön rakentamisessa. Muotoilun avulla teollisuus voi profiloida tuotantoa vastaamaan kuluttajan arvoja ja tottumuksia.

- Kiristyvän kansainvälisen kilpailun takia muotoiluosaamiseen tarvitaan jatkossa ehkä nykyistä selvempää fokusta, painopistealueita, joilla Suomi voi kilpailla kansainvälisesti, Karpela linjasi.

Ritva Falla on myös opettaja

Palkintoperusteluissa todetaan, että Ritva Falla on vaatesuunnittelijana viimeistellyn tyylin taituri.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hänen vaatteissaan muoto, värit ja materiaalit ovat kauniissa sopusoinnussa. "Ritva Fallaa voidaan perustellusti luonnehtia suomalaisen bisnespukeutumisen mestariksi, joka yhdistää pukeutumiseen selkeän tyylikkyyden ja laadukkaat materiaalit".

Falla on työskennellyt suomalaisen vaateteollisuuden parissa yli kaksikymmentä vuotta. Hän on suunnitellut 70-luvulta lähtien naistenvaatemallistoja merkittäville suomalaisille valmistajille kuten Kestilälle, Tiklas Oy:lle, Luhta Oy:lle ja Piretta-PTA:lle.

Marimekon Ritva Falla -kokoelma teki suunnittelijasta myös kansainvälisesti näkyvän tekijän. Fallan mallistoa viedään yli kymmeneen maahan ja tuotannosta yli kolmannes menee vientiin.

Suunnittelu-uran ohella Ritva Falla on opettanut naisten vaatesuunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa. Tuotannostaan Ritva Falla on saanut lukuisia kansallisia tunnustuksia mm. Muotitaiteilijat, MTO:n kunniakirjan vuonna 1987, Ruben Jaari-palkinnon hän sai vuonna 1995 ja Suomen messut palkitsi hänet Kultainen vaatepuu-palkinnolla vuonna 1999.