Kulttuuri

Kuristuneita nyyhkäyksiä rautaportin mutkassa

A. W. Yrjänä näkee kirjoittamisen dialogina tiedostamattomien kerrosten kanssa. Tänä vuonna dialogi on poikinut sekä runokokoelman Somnia että uuden CMX-levyn Aion.
A. W. Yrjänä näkee kirjoittamisen dialogina tiedostamattomien kerrosten kanssa. Tänä vuonna dialogi on poikinut sekä runokokoelman Somnia että uuden CMX-levyn Aion.

TUOMO KARHU

Esikoinen oli Arcana (1997), toinen Rota (2000) ja hiljattain ilmestynyt kolmas Somnia (2003). Lisäksi Yrjänän CMX-yhtyeeltä löytyy esimerkiksi levy nimeltään Dinosaurus Stereophonicus (2000).

- Runokirjan otsikko on usein kuin iskelmälevyn nimi: käänteisessä sanajärjestyksessä ylevä puolipateettinen lause. Minun estetiikkani on toisenlainen. Minulle nimi on kuin käyntikortti. Siksi en näe mitään syytä otsikoida tyyliin Kuristuneita nyyhkäyksiä rautaportin mutkassa, niin kuin usein tehdään, runoilija-muusikko pohtii ja virnistää leveästi tuulesta tempaisemalleen otsikolle.

Kolme kokoelmaa

Yrjänän ura runoilijana käynnistyi vauhdikkaasti. Arcana sai hyvät kritiikit ja vielä ylsi myyntilukuihin, jotka olivat siihen asti olleet Tommy Tabermannin yksityisomaisuutta.

- Kokoelman takana oli kymmenen vuoden prosessi, jonka aikana opettelin yhtäältä tekemään laulun tekstejä ja toisaalta kirjoittamaan runoja.

- Kyseessä on varsin epämääräinen teos, joka vähän panttailee teemojaan, mutta silti kolmesta kirjastani pidetyin, Yrjänä pohtii.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toisessa kokoelmassaan hän halusi jättää teemojen panttailun vähemmälle.

- Piilotin kuitenkin kirjan sisälle Tarot-mystiikkaa. Allekirjoitan Andrei Tarkovskin hellimän näkemyksen, että myös sellaiset työskentelyprosessiin sisältyvät ajatukset, joita ei esitetä teoksessa, vaikuttavat teoksen vastaanottajaan.

Somniaa Yrjänä luonnehtii "vähemmän tahattomaksi ja vähemmän vilpittömäksi" teokseksi, jolla on kuitenkin "hyvät tarkoitusperät".

- Yritin tehdä mentaalisia laitteita, joissa on salaluukkuja ja joita voi pyöritellä mielessään. Tykkään harrastaa kirjallisia leikkejä. Itseäni ei lukijana häiritse yhtään, jos en tunnista kaikkia viittauksia. Olisi ikävää kirjoittaa kirja, jossa olisi käyttöohje, varsinkin kun kukaan ei lue käyttöohjeita ennen kuin laite lakkaa toimimasta.

Omituinen albumi

Yrjänä on hyvällä tuulella, sillä vain muutamaa tuntia ennen haastattelua hän on saanut omalta osaltaan valmiiksi uuden CMX-albumin Aion .

- Lähdin kesken masteroinnin, ja jätin tuottajan toteuttamaan kappalejärjestystä yhdessä masterointi-insinöörin kanssa, Yrjänä kertoo.

Hän kuvaa lopputulosta yhtyeen omituisimmaksi levyksi.

- Aion on vielä oudompi kuin retroprogressiivinen Dinosaurus Stereophonicus , jossa kierrätimme 1970-luvun soundimaailmaa. Uudet biisimme ovat rakenteiltaan epäkonventionaalisia, eivät mitään kertosäemusiikkia, mutta eivät tilutteluakaan. Skaala vaihtelee henkäilystä hirveään möykkään. Perspektiivi on tietysti vielä aivan olematon, mutta juuri nyt edellinen albumi Isohaara (2002) tuntuu ihan välityöltä.

Levyllä on 11 laulua, joista Yrjänän mukaan vain kaksi muistuttaa edes etäisesti CMX:n aikaisempaa tuotantoa.

- Dinosaurushan oli rockin historian pisimpiä levyjä, mutta uusi albumi on alle tunnin. Pitää tajuta, että keskittymisellä on tiukat reunaehdot. Koulutunti kestää 45 minuuttia, miksei siis levykin. Nyt kaikilla tulee tietysti alluusio, että luvassa on opettavaista musiikkia, Yrjänä nauraa.

Rinnakkaisia teoksia

Kuten Dinosaurus Stereophonicus ja Rota, myös Aion ja Somnia ovat sukua toisilleen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- jossain määrin voi tosiaan puhua rinnakkaisteoksista, sillä tein Aionin laulut alkuvuodesta Somnian kirjoitustaukojen aikana. Olin tammikuun yksinään Kemissä isovanhempieni tyhjässä talossa työskentelemässä. Kun koko ajan vain lukee ja kirjoittaa yksinään, on välillä kiva ottaa kitara käteen. Aika paljon kappaleita syntyi sillä tavalla. Päätin heti vuoden alussa, että hommaanpa itseni stressihelvettiin eli teen samana vuonna kirjan ja levyn alusta loppuun sekä vielä kaikki muut niihin liittyvät hommat.

Yrjänä ei ole kehittänyt itselleen mitään vakiintuneita työskentelytapoja.

- Metodit vaihtelevat työ työltä. Somnia syntyi niin, että keräilin viime syksyn materiaalia ja yritin häivyttää mielestäni sen tiedon, että kirjani julkaistaisiin joka tapauksessa. Näen kaiken kirjoittamisen kuitenkin pitkälti dialogina omien tiedostamattomien kerrosten kanssa. Ainakin minun kohdallani tämä vähän jungilainen ajatus toimii hyvin työhypoteesina.

Kulttuuri ja kaupallisuus

Yrjänä korostaa, että hänen ainoa sanomansa sekä musiikintekijänä että runoilijana on siinä estetiikassa ja niissä sanoissa, mitä itse työ sisältää.

- Koko prosessi vääristyy, kun tuote pitää saada esille ja myydä. Kulttuuri ja kaupallisuus on epäpyhä liitto. Samalla kun joutuu työkseen olemaan rehellinen itselleen, työn markkinoinnissa joutuu olemaan epärehellinen itselleen.

Nykyään markkinointi alkaakin usein olla olennaisempaa kuin se, mitä markkinoidaan.

- Listoilla, radiosoitoilla ja vastaavillahan ei ole mitään tekemistä musiikin kanssa. Pikemminkin ne ovat musiikinvastaisia ilmiöitä, koska musiikkihan on ilmiöistä inhimillisimpiä: ei ole olemassa kulttuuria ilman musiikkia. Meidän aikanamme musiikkia tosin on jo niin paljon, ettei se ole enää musiikkia, vaan häiriötä.

Siksi John Cage voi hätkähdyttää kappaleella, joka on pelkkää hiljaisuutta.

- Aivan. Itse asiassa soitimme joskus 1990-luvun alussa sitä kappaletta hardcore-versiona, joka kesti ehkä viisi sekuntia. Yleisö ei kyllä luultavasti ollenkaan käsittänyt, mistä oli kysymys.

CMX-yhtyeen uusi albumi Aion ilmestyy maanantaina 10. marraskuuta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Tex Hänninen on suunnitellut Somnian kannen.
Tex Hänninen on suunnitellut Somnian kannen.