Turun Romantiikka kutsuu
koko maailman parantolaan

Rami Helin, Niko Kauranen, Sami Lehtonen, Pete Lappalainen ja Mickan Kinnari ovat Turun Romantiikka alias Sähkötön<br />shokki. Parantolan runoilijoita ovat mm. Markku Into (edessä vas.) ja Marjo Isopahkala.
Rami Helin, Niko Kauranen, Sami Lehtonen, Pete Lappalainen ja Mickan Kinnari ovat Turun Romantiikka alias Sähkötön
shokki. Parantolan runoilijoita ovat mm. Markku Into (edessä vas.) ja Marjo Isopahkala.

IRMELI HAAPANEN

Vuoden tauon jälkeen turkulaisessa Manillan taideyhteisössä järjestetään jälleen Tehdasfestivaali Manifesti. Yhdeksättä kertaa pidettävä tapahtuma tuo parin viikon aikana kaupunkiin koko joukon erilaisia esityksiä tanssista teatteriin ja nukketeatteriin, musiikista sirkukseen ja runoon.

Tapahtuman avaa lauantaina Parantolaksi ristitty happening, joka yhdistelee runoutta, musiikkia ja kuunnelmaa. Idea on lähtöisin Turun Romantiikka -yhtyeeltä, jolta Manifestin järjestäjät tilasivat kokonaisuuden tyyliin "tehkää mitä haluatte".

- Parantolan idea sai alkunsa, kun kuuntelimme viimeksi tekemäämme tavaraa ja totesimme, että olemme kaikki ihan parantolakamaa, Rami Helin väittää.

Pienen tenttauksen jälkeen hän myöntää kuitenkin, että taustalla on myös vakavampaa sanottavaa, kuten kantaaottavalla bändillä kuuluukin olla.

- Usein kuulee sanottavan, että nykynuoret voivat pahoin, mutta meidän mielestämme yhteiskunta ja maailma voivat pahoin. Toivotamme koko maailman tervetulleeksi Parantolaan hoitoon. Aivot ja demonit narikkaan ja puhdistautumaan meidän kanssamme, Rami kehottaa.

Lääkäri - potilaskeskusteluja

Turun Romantiikka -bändin kanssa Parantolaa toteuttavat turkulaiset runoilijat Markku Into, Henry Lehtonen, Marjo Isopahkala, Esa Hirvonen ja Ville Hytönen. Ilta koostuu kahdesta osasta.

- Ensimmäisellä jaksolla toteutuu varsinainen parantola-teema. Kukin runoilija esittää runojaan, jonka jälkeen kuullaan hänen kirjoittamansa kuunnelma nauhalta bändin toteuttamana. Musiikista vastaa Turun Romantiikan akustinen alter ego eli Sähkötön shokki. Väliajan jälkeen esiinnymme sähköt päällä Turun Romantiikkana, yhtyeen jäsen Pete Leppänen selvittää lauantai-illan kulkua.

Kuunnelmatekstit bändi tilasi runoilijoilta tätä tilaisuutta varten. Ainoa vaatimus oli, että niiden piti sisältää potilaan ja lääkärin välinen keskustelu.

Markku Into kertoo kirjoittaneensa surrealistisen kohtaamisen, jossa lääkärin asiat eivät ole ihan kunnossa. Marjo Isopahkalan keskustelu puolestaan keskittyy mielenterveyteen.

- Käsittelen kuunnelmassa hoidon vaikeutta, sitä kuinka vaikeaa se on, koska vastakkain on kaksi yksilöä, kaksi erilaista henkilöä, joilla saattaa olla erilaiset tavoitteet ja lähtökohdat, Isopahkala selvittää.

Sanan ja sävelen lisäksi Parantola koostuu monesta muustakin elementistä.

- Tavoitteenamme on ollut rakentaa kokonaisuus valoista, sisustuksesta ja äänimaailmasta lähtien, Mickan Kinnari kertoo.

Illan erikoisuuksiin kuuluu mahdollisuus runoilijoiden yksityisvastaanottoon.

- Potilaat (tarkoittanee yleisöä, toim.huom.) voivat tilata kaikilta muilta paitsi Markku Innolta henkilökohtaisen runoesityksen väliajalla, Pete Leppänen paljastaa.

Pakkohoitoa ei yleisölle kuitenkaan ole luvassa, vaan happeningiä voi seurata täysin rauhassa.

- Me emme harrasta käsirautoja emmekä huumaavien aineiden vastentahtoista ruiskuttamista toisin kuin eräät viranomaiset, Markku Into toteaa.

Parantola alkaa Manillassa, Itäinen rantakatu 64, lauantaina 1.11. klo 20.30.

Nukketeatteri ja sirkus uutena

Tämänvuotisen Manifestin tarjonnassa uutta ovat nukketeatteriesitykset ja sirkus.

- Kansainväliset vieraamme saapuvat Yhdysvalloista. Nukketeatteritaiteilija Eric Bass tuo Turkuun Sandglass Theaterinsa One Way Street -esityksellä. Vierailu toteutetaan yhteistyössä Turun AMK:n Taideakatemian kanssa, jossa Bass vierailee myös opettajana, Manifestin organisaattori Katja Lehmussaari kertoo.

One Way Street nähdään Taideakatemian Köysiteatterissa lauantaina 8.11.

Toinen nukketeatteriesitys on Turun Taideakatemiasta valmistuneen Terhi Tuulia LintukankaanLokeroelämää , joka vierailee parhaillaan Belgiassa nukketeatterifestivaalilla. Manifestissa viime keväänä opinnäytetyöksi tehty Lokeroelämää nähdään perjantaina 14.11.

Sirkusta tehdasfestivaaliin tuo uutta sirkusta edustava Circo Aereo, jonka jäsen, jonglööri Maksim Komaro sai äskettäin ensimmäisenä sirkustaiteilijana Suomessa näyttämötaiteen viisivuotisen apurahan. Tuomisinaan Circo Aereolla on keskiviikkona 5.11. koko perheelle suunnattu Baby Dough , joka yhdistää sirkusta, tanssia ja musiikkia.

Tanssin saralta Manifesti tarjoilee Manillassa toimivan Aurinkobaletin oman Hän joka lensi ylösalaisin -teoksen (4.11.) ohella Tommi Kitin tamperelaiselle Mobita/Danscolle tekemän Pieniä asioita hiljaisuudessa (11.11.) sekä Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän nykyisen johtajan Nigel Charnockin sooloteoksen Frank (15.11.). Lisäksi luvassa on uudenlaista steppiä Indictus Companyn toteuttamana ( Tapaus 16.11.).

Manifestin tämäkertainen teatteritarjonta painottuu Katja Lehmussaaren mukaan musiikkiteatteriin.

Esityksistä ensimmäisenä nähdään sunnuntaina 2.11. Havannan ruusu , jonka on kirjoittanut Juha Varto ja sen esittää näyttelijä Tiina Weckström. Mukana menossa on myös Cuban Boys -yhtye.

Viikon päästä (7.11.) nähdään kahden miehen, Ilkka Koivulan ja Heikki Rantasen , esittämä kokovartalokuva miehestä. Miehen ikävän ovat kirjoittaneet Outi Nyytäjä ja Petri Tamminen .

Lauantaina 8.11. vuorossa on Merja Salmelan Bertolt Brechtin runoihin perustuva Lemmentottumuksia ja sunnuntaina 9.11. jyväskyläläisen Otra vez -yhtyeen ja näyttelijä Sampsa Mykkäsen yhteistyönä syntynyt Tango nuevo .

Kolmatta kertaa Manifestiin kuuluu myös Manillan kuvataiteilijoiden näyttely. Mukana ovat Katja Arvila, Annika Dahlsten, Jussi Lepistö, Mailis Saralehto ja Laura Wiren . Näyttely on avoinna Manifestin ajan 2.-16.11.