Kulttuuri

Naisia ja
naisten
kuvia

Helena Romppasen näyttelyn suurin teos koostuu sadoista voikukan siemenpalleroista. Taustalla maalaukset Munasarjasillaan ja daavid.
Helena Romppasen näyttelyn suurin teos koostuu sadoista voikukan siemenpalleroista. Taustalla maalaukset Munasarjasillaan ja daavid.

JYRKI VUORI

Nainen on yhteinen nimittäjä kahdelle Turussa torstai-iltana avatulle taidenäyttelylle. Kahdessakin mielessä: molemmat tekijät ovat naisia, ja kummankin teosten henkilönä on nainen.

Vanhan raatihuoneen Just-galleriassa (Vanha Suurtori 5) esiintyy Hannele Romppanen , joka valmistui Turun taideakatemian valokuvalinjalta medianomiksi vuonna 2000 ja jo sitä ennen teatterikorkeakoulusta tanssitaiteen maisteriksi. Viimeksi hän oli mukana valokuvakeskus Perin -näyttelyssä kesällä.

Nyt hän on tuonut näytteille muutaman suuren, digitaalisesti manipuloidun valokuvan sekä 600:sta voikukan "siemenpallerosta" koostuvan teoksen, jolle tekijä on antanut nimen .

- Koko näyttelyn nimi on sanaleikki, joka muodostuu kantasanoista naaras, metsästys tai jopa naaraus, Romppanen selittää.

- Mutta se, kuka metsästää ja kuka on saaliina, ei olekaan enää niin yksiselitteistä.

Ensi vuonna jatkuu samannimisenä mediaperformanssina, jonka tanssijana esiintyy taiteilijan sisar Helena Romppanen . Hannele Romppanen itse lavastaa teoksen videotykillä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Siinäkin on kysymys naiseuden visuaalisuuden ja seksuaalisuuden määrittelyn problematiikasta, tekijä selittää.

- Erityisesti paneudun performanssissa sinkkusaalistamisen tuskaan ja iloon.

Just-gallerian näyttely jatkuu marraskuun toiseen päivään.

Keittiössä ja pukuhuoneessa

Titanik-galleriaan (Itäinen Rantakatu 8) on helsinkiläinen Heidi Romo rakentanut

- Näyttelyni lähtökohtana on Margaret Atwoodin kirja , jonka päähenkilö samastuu pullapitkoon ja syöttää itsensä kihlatulleen, taiteilija kertoo.

Vaikka tekijä onkin viime aikoina keskittynyt entistä enemmän video- ja valokuvataiteeseen, Titanikin näyttelyssä suurin osa teoksista on öljymaalauksia. Gallerian takahuoneessa pyörii yksi videoteos.

Taiteilija kommentoi -teossarjallaan mm. mainoskuvaston esittämiä sukupuolirooleja.

- Meidän kulttuurissamme mainokset muodostavat omituisen ristiriidan: seksiä tihkuvat mainokset myyvät kaikkea kulutettavaa, esimerkiksi syötävää, mutta malleiksi valitut langanlaihat naiset eivät varmasti ole ahmineet esimerkiksi suklaata.

-teossarja taas pohtii maalauksen keinoin pornokuvien naisihannetta.

Näyttelyssä kaksi valokuvateosta edustaa sarjaa, joka on toiminut maalausten lähtökohtana. Niissä Heidi Romo poseeraa itse, mutta omakuvista ei silti ole kysymys. Valokuvasarja nähdään kokonaisuudessaan marraskuussa avautuvassa nuorten biennaalissa Helsingin taidehallissa.

Heidi Romo on suorittanut taidemaalarin ammattitutkinnon vuonna 1997 vapaassa taidekoulussa ja sen jälkeen suomalaista maisterin tutkintoa vastaavan MA-tutkinnon Iso-Britanniassa.

Titanikin näyttely jatkuu marraskuun 9. päivään.

Heidi Romo ja kaksi maalausta Dieetti-sarjasta.
Heidi Romo ja kaksi maalausta Dieetti-sarjasta.