Ei mitään illanistujaisten taustamusiikkia

Anna-Kaisa Liedes valmistui Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta vuonna 1989 kantele ja laulu pääaineinaan ja tällä hetkellä hän toimii kansanmusiikin osaston laulun lehtorina. Perinteisen kansanlaulun lisäksi Liedes on syventynyt sisäisten tuntojen tulkitsemiseen ääni-improvisaation kautta, ja ihmisäänen mahdollisuuksia kartoittava taiteellinen tohtorintutkinto on työn alla.

Tuore Ääni/Merkki -levy sisältää tohtorintutkintoon liittyen meditoivaa, arkaaisista lähteistä ammentavaa vokaali-improvisointia. Semanttisesti merkityksellisiä sanoja ei käytetä lainkaan, ja Suomen sukukansojen ja lähialueiden laulutavoille pohjautuvat äänimaisemat rakentuvat staattisista, vain pieniä muutoksia kokevista ääniyksiköistä. Petri Korpelan lyömäsoittimet luovat heliseviä taustoja.

Levystä ei ole illanistujaisten taustamusiikiksi eikä se pukinkontissakaan kovin monia ilahduttane. Se voisi kyllä sopia meditoinnin taustalle ja ympärille, mutta sen tärkein funktio on kuitenkin sama kuin vaikka John Cagen 4'33'' :n tai Olivier Messiaenin Mode de valeurs et d'intensités -teoksen: on hyvä, että joku kokeilee.

Kokeilun tuloksia voi sitten hyödyntää myöhemmin yhtä hyvin taiteellisessa kuin kaupallisessakin mielessä. Kokeilua sinänsä en kuitenkaan menisi suin päin kutsumaan vielä taiteeksi, kuten tämän levyn kannessa tehdään. Koska levy liittyy akateemiseen opinnäytteeseen, olisi ollut mukava lukea kannesta tietoja Liedeksen inspiraationlähteistä ja ajatuksista yleisemminkin.

TOMI NORHA

Anna-Kaisa Liedes - Petri Korpela: Ääni/Merkki. Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osaston äänitteitä 37.