Kulttuuri

Turun nuori teatteri: Kaunotar ja hirviö

Matti Kivekäs<br />Kaunottarena Turun nuoressa teatterissa nähdään Mari Hatakka ja Hirviönä Julius Karlsson.
Matti Kivekäs
Kaunottarena Turun nuoressa teatterissa nähdään Mari Hatakka ja Hirviönä Julius Karlsson.

Kaunotar ja hirviö -tarinan versioita tunnetaan aina antiikkiin asti, mutta se kirjattiin ensimmäisen kerran Italiassa 1500-luvulla. Madame Jeanne-Marie LePrince de Beaumont julkaisi vuonna 1756 sen version, joka on ollut pohjana nykyajan elokuville ja musikaaleille ja raaka-aineena myös Mike Pohjolan sähäkälle käsikirjoitukselle, joka muuttuu lihaksi Turun nuoren teatterin näyttämöllä.

Paitsi että lavalla on Kaunotar ja hänen perheensä, Pohjola marssittaa sinne myös Aurinkokuninkaan ja ranskalaista aatelia ja sivistyneistöä Lullysta Moli`ereen, juutalaisen koronkiskurin ja muskettisoturit. Älykäs, iskevä teksti leikkii herkullisesti sanoilla ja riimeillä.

Tiukkaa energiaa

Ohjaaja Janne Salminen on saanut yli 50 nuorta näyttelijää työskentelemään energisesti, täsmällisesti ja kurinalaisesti.

Näyttämökuvat vaihtuvat kuin napista painaen, sisääntuloissa ei viivytellä vaan kaikki toimii ja tarinan napakka rytmi tikittää tapahtumia toisensa jälkeen. Vaikka katsomossa on kavereita, isät ja äidit, jokainen antautuu roolityöhönsä. Tämä tapahtuu tässä ja nyt.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Näyttelijöitä auttaa pukusuunnittelija Tytti Mulon ja työryhmän luoma loistokas epookkipuvustus, jossa ei neulanpistoja ole säästelty. Kultaa ja rimpsua, rusettia ja ruusua, pitsimyssyjä ja samettiliivejä. Peter Ahlqvist on suunnitellut ja toteuttanut lukuisat peruukit, joista huiminta ruusukoristeista hökötystä kantaa Aurinkokuningas.

Antti Laine loistaa
Chiracin markiisina

Juha Antikaisen musiikki värittää tunnelmaa. Lauluja on muutama ja ne esitetään parhaan taidon mukaan rohkeasti ja ujostelematta. Antti Laine, joka tekee upean, tarkan roolityön Chiracin markiisina, laulaa sopraanollaan kuin Pavarotti. Hän on kooltaan pienempi kuin useimmat kanssanäyttelijänsä, mutta hänen suorastaan raivokas tulkintansa ahneesta Chiracista on sitäkin suurempi.

Jussi Salminen on mainio isä, Taija Heikkinen hyytävä velkoja ja Marko Rauta miekkailee - kuin muskettisoturi! Julius Karlsson on moniulotteinen Hirviö ja Mari Hatakka raikas Kaunotar. Pekko Honkasalosta kuoriutuu uskottavasti kypsä mies.

Tarinan opetus on lienee ollut, että sydämellään näkee parhaiten. Turun nuori teatteri kasvattaa lopun lynkkauskohtauksellaan sanomaa. Jos Hirviö tapetaan, koska se on pelottava, kuka on seuraava tappolistalla, sillä mikä tahansa, kuka tahansa voi olla erilaisuudessaan pelottava, kun tuuli kääntyy väärään suuntaan.

LAURA NORRMAN

Jeanne-Marie LePrince de Beaumont: Kaunotar ja Hirviö , käsikirjoitus Mike Pohjola. Turun nuori teatteri, ohjaus Janne Salminen, koreografia Hanna Suurhasko, taistelukoreografiat ja valot Antti Niitemaa, musiikki ja äänet Juha Antikainen, puvut Tytti Mulo. Ensi-ilta 21.9.