Kulttuuri

Sydämen asioita

Kristina Isaksson: Love Me tender (vas.), Pieni tanssi ja Tomusokerikukat.
Kristina Isaksson: Love Me tender (vas.), Pieni tanssi ja Tomusokerikukat.

Voi, miten herkiltä ja tyttömäisiltä Kristina Isakssonin uudet maalaukset Auran galleriassa näyttävätkään! Viime vuosina Isaksson on työskennellyt melkein pääasiassa maisema-aiheen parissa. Lumoavan kauniit, romanttissävyiset maisematunnelmat lienevätkin niitä teoksia, joista Isaksson parhaiten muistetaan. Luonto on hänelle läheinen aihe edelleenkin, vain mittakaavassa on tapahtunut muutos.

Uusissa maalauksissa Kristina Isaksson antaa kukkien kukkia. Maisemaa katsotaan lähempää - puutarhakin saattaa riittää maisemaksi. Teoksissa on myös uusi, henkilökohtaisempi ja sensuellimpi ote. Oikeastaan kuvien aiheina ovat enemmänkin kukkien terälehdet kuin kukat.

Terälehti on vähäisistä vähäisin, helposti rikkoontuva ja nopeasti kuihtuva. Terälehti on vastine sille, josta hädin tuskin saa otetta, jota ei milloinkaan kohteelle oikeutta tehden osaa pukea sanoiksi.

Maailman kauneus

Ohuet valumat ja hienostuneet pintarakenteet ovat kuuluneet Isakssonin tekemistapaan aiemminkin. Nyt vaikutelma on jo akvarellimainen: niin ohuesti maalauspohjaa on käsitelty. Isaksson maalaa lakkaa, pigmenttiä ja akryyliä yhdistellen. Joidenkin töiden materiaaleja ovat lisäksi öljy ja vaha, jopa tomusokeri.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Isakssonin vaaleasävyisissä maalauksissa esiintyy pääasiassa punaisia kukkia. Ensivaikutelma on hempeä, jopa vähän äitelä. Kaksi tummempaa, luonnon vihreää mysteeriä uhkuvaa työtä tuovat kuitenkin erilaista näkökulmaa. Itse pidän näyttelyn kiinnostavimpana työtä juuri sitä, joka poikkeaa kokonaisuudesta: Onnenpyörää. Tämä työ tuo särmää koko näyttelykokonaisuuteen.

Isaksson on esteetikko ja hienovarainen sellainen. Teokset kuvaavat haaveita ja muistoja siitä, mikä on hyvää ja kaunista, mutteivät tee sitä naiivisti. Tyttömäisyys on harhaa, sillä näiden töiden kautta puhuu aikuinen nainen, joka tietää yhtä jos toista sydämen asioista. Vielä hiukan rohkeampi Kristina Isaksson silti voisi olla.

Isakssonin taide on hyvä muistutus siitä, että maailman kauneuden edessä saa ja pitää lumoutua. Ihmiseltä, jolta puuttuu kyky tuntea tunteitaan luonnon kautta, puuttuu paljon.

MIA TYKKYLÄINEN

Kristina Isakssonin maalauksia Auran galleriassa (Yliopistonkatu 7) - 2. 10.