Kulttuuri

Åbo svenska teater: Dogs dogs dogs

Tor Kreutzman<br />Koirailu näkyy Dogs dogs dogsissa lähinnä karvaisena puvustuksena. Kuvassa musikaalin sankaritar Kristina Vahvaselkä sekä Kenneth Battilana.
Tor Kreutzman
Koirailu näkyy Dogs dogs dogsissa lähinnä karvaisena puvustuksena. Kuvassa musikaalin sankaritar Kristina Vahvaselkä sekä Kenneth Battilana.

Åbo Svenska Teaterin uutuusmusikaali Dogs dogs dogs lähtee perinteisestä asetelmasta. Siinä on konna, siinä on sankari, siinä on kaunis sankaritar, langennut, mutta hyvä. Siinä on pieni yhteisö pinteessä ja sen monenkirjavia jäseniä.

Tarinan edetessä konna osoittautuukin vain vähän konnaksi eikä sankari tee mitään muuta sankarillista kuin rakastuu sankarittareen. Pinteestäkin päästään kevyellä kaivuutyöllä, jonka olisi voinut tehdä minä päivänä tahansa. Tarina on jännitteetön ja lattea kuin pannukakku ja sangen puisevan makuinen ilman Jussi Vahvaselän musiikkia.

Musikaalien tarinat ovat useimmiten helposti sulavaa höttöä. Olisi kuitenkin suonut, että tätä tarinaa olisi hieman vielä viilattu kirjoituspöydällä. Vaikka Vahvaselän musiikki svengaa ja lauluvoimissa on potkua, musikaali ei kokonaisuutena pääse lainkaan lentoon, sillä dramaturgia katkaisee siltä siivet. Sen sijaan, että dialogin dynamiikka ja laulutekstit kuljettaisivat tarinaa eteenpäin, kertoisivat, keitä tarinan henkilöt ovat ja heidän suhteensa, meno ja meininki pysäytetään monologeihin, joita esitetään ensimmäisen parven takaseinälle otsanahat ylhäällä hajareisin pönöttäen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tasapainoinen pääpari

Onneksi esittäjät jaksavat yrittää. Pääosin vauhdinpidosta vastaa velmu trio karhukoiria: Juha Antikainen, Matti Rauramo ja soinnukas Petter Andersson tekevät travoltat ja erinomaisesti oikeutta Eeva-Liisa Louhen toimivalle koreografialle.

Kristina Vahvaselkä on sankarittarena paikallaan ja saa nauttia ehkä tarkimmin kirjoitetusta roolista, jonka hän vie tyylikkäästi loppuun. Kristina Vahvaselkä liikkuu energisesti ja lauluäänestä löytynee varantoja tarvittaessa myös dramaattisempaan materiaaliin.

Riki Sorsan sankari kokee pian sisääntulonsa jälkeen ihmeparantumisen, sillä hänen kipeä jalkansa ei vaivaakaan enää ensimmäisen kohtauksen jälkeen. Valitettavasti tämä karhea Lapin sankari siloittuu nopeasti äksyileväksi rakastajaksi. Sorsa ja Vahvaselkä ovat tasapainoinen pari ja heidän duetoissaan on ikivihreiden taikaa.

Matts Stenlund on tarinan traaginen konna. Hänellä on rahkeita ja karismaa yksinäiseksi vastavoimaksi.

Karvoja vain puvuissa

Dogs dogs dogsin päähenkilöt ovat koiria - ja yksi kissa. Koirailu ei kuitenkaan näy teoksessa kuin karvaisena puvustuksena, jonka ideat on haettu naapurista tien toiselta puolelta. Se ei näy hahmojen liikkeissä, tavoissa tai puheessa. Koiraan liittyvät kliseet - vapaudenkaipuu, mukavuudenhalu, koira vs. kissa - palvelevat tarinaa ensimmäisessä näytöksessä juuri sen verran, että tarina saadaan käyntiin. Pekka Ojamaan kollaasilavastuskin vie ajatuksia kaikkialle muualle kuin löytökoirien kotiin. Esitys voisi siis olla myös vaikka Hamsters hamsters hamsters.

Turussa näkee paljon laadukasta musiikkiteatteria ja siksi rima asettuu korkealle. ÅST on asettanut Dogs dogs dogsissa nyt oman rimansa turhan alas, sillä talossa pystytään huimasti parempaankin, tiheämpään, jännittävämpään ja sisällöllisesti iskevämpään työhön.
LAURA NORRMAN
Margaretha Thun, Harriet Nylund-Donner ja Jussi Vahvaselkä: Dogs dogs dogs . Ensi-ilta Åbo Svenska Teaterissa 20.9. Ohjaus Patrik Drake, lavastus ja puvut Pekka Ojamaa, koreografia Eeva-Liisa Louhi, valot Birger Bergfors ja Marko Kallela, kapellimestari Jussi Vahvaselkä. Lavalla Petter Andersson, Juha Antikainen, Kenneth Battilana, Janina Berman, Sanni Jyrkkänen, Monica Nyman, Tarja Markus, Matti Rauramo, Riki Sorsa, Matts Stenlund ja Kristina Vahvaselkä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy