Elämälle kiitos

Galleria Reginassa on esillä neljän keskipolven taiteilijan teoksia. Mukana ovat Tuulikki Tukiainen maalauksineen, Elvi Nevala veistoksineen, Hilkka Säilynoja akvarelli- ja pastellitöineen sekä Irma Juhola maisemakuvineen.

Tuulikki Tukiaisen näyttelyhuoneeseen astuu kuin syksyn sadolle pyhitettyyn kappeliin. Seinät ovat täynnään ruskan väreissä hehkuvia maalauksia. Runsauden vaikutelmaa vahvistamaan taiteilija on tuonut tilaan myös luonnon hedelmiä ja pihlajanmarjaterttuja.

Kiitoslauluja sisältää kiteytettyinä Tuulikki Tukiaisen teemat. Henkistyneen sinisilmäiset ihmishahmot musisoivat harpuin, huiluin, kanteleen luonnon antimien yltäkylläisyydestä kiitollisena. Sommittelu kiertää hallittua kehää. Katsetta ohjaavat käden ja soittimien muodostamat linjat. Ruskeanpunaiset ja oranssit vivahteet saavat viilennystä pienistä palasista sinistä taivasta.

Näyttelyyn tullessani liput liehuivat puolitangossa Ruotsin ulkoministerin kuolemaa. Mielentila löysi vastakaikua Tuulikki Tukiaisen pienestä kuvasta Itkupajulla. Siinä yksinäinen naishahmo seisoo taivaalle tähyillen kädet yhteen liitettyinä syksyisen puun oksankaarien alla. Virta on syvän sininen, viimeiset putoavat lehdet kuolevat, mutta kullanhohteinen valo antaa uskoa tulevaan.

Saman symbolisen pajupuun alla odotetaan ja rukoillaan kolmessa muussakin maalauksessa. Tunnelma tiivistyy parhaiten pienessä koossa. Valtaosa Tuulikki Tukiaisen maalauksista on öljyväritöitä, joiden pinnat on käsitelty monin kerroksin. Joidenkin teosten kohdalla tukkoisuus vaivaa. Syntyy raittiin ilman kaipuu kuin kappelissa, jossa palaa liian monta kynttilää.
Elvi Nevala (-47) asuu Haapavedellä. Hänellä on monipuolinen elämänkokemus takanaan. Nykyisin kuvataide- ja keramiikka-alan opettajana toimiva Nevala on tuonut Galleria Reginaan veistoksia ja keramiikkaa. Kiinnostavimmat ajatukset liittyvät tarinaan tuhopoltetusta metsästä. Hiiltyneet kannot ja rungot on luettu ja autettu näkijän silmin viestimään elämästä.

Nainen on syntynyt kapean rungon suikaleesta. Taustaltaan se on ajan harmaaksi patinoima. Eteen on uurrettu siro jugend-henkinen naisvartalo, joka kasvaa yhdessä kukkavanan kanssa. Puolet puun varresta on tulen polttamaa ja naavan merkitsemää. Siitä moni elämää nähnyt nainen voi tunnistaa itsensä.

Elvi Nevalalta on esillä myös keramiikkaa ja puureliefejä. Tuntuu että tekijän on ollut vaikea päättää, mihin lahjakkuutensa suuntaisi. Tämänkertaisesta kokoelmasta jää hajanainen kuva.
Hilkka Säilynojan osuus on kaksijakoinen. Akvarellinsa hän on tehnyt vahvasti ja epäröimättä. Pehmolelujen elämää on kuvattu pastelliliiduin. Henki on lämmin ja toiminnallinen.

Irma Juholan (-53) öljymaalaukset kuvaavat maalaismaisemaa. Hänen kiinnostuksensa kohde on valo. Salatussa puistossa se on kauneimmillaan.

OUTI KANGASNIEMI

Tuulikki Tukiainen, Elvi Nevala, Hilkka Säilynoja ja Irma Juhola Galleria Reginassa -26.9.