Alma Mahler: Complete Songs

Naissäveltäjien asema ei ollut kaksinen menneinä aikoina. Tunnetuimmat heistä ovat epäilemättä Fanny Mendelssohn, Felixin sisko, ja Alma Mahler, Gustavin vaimo. Kummankin tapauksessa miehisen maailman puristus teki naisen luovan työn hankalaksi ellei suorastaan mahdottomaksi.

Gustav Mahler asetti nuorikolleen Alma Schinderille ehdottoman vaatimuksen avioliiton ehtona: tämän oli luovuttava omasta sävellystyöstään ja ruvettava pönkittämään miehensä uraa ja elämäntyötä. Alma suostui.

Jälkimaailmalle jäi perinnöksi hänen hengenhedelmistään säveltaiteilijana vain jokunen laulu, jotka nyt löytyvät Ondinen uudelta levyltä Jorma Panulan orkestroimina, Lilli Paasikiven ja Tampere Filharmonian esittäminä.

Parhaissa lauluissaan - esim. Die stille Stadt Richard Dehmelin, In meines Vaters Garten Otto Erich Hartlebenin ja Licht in der Nacht Otto Bierbaumin runoon - Alma Mahler liikkuu sulavasti ja tyylikkäästi vuosisadan alun modernin musiikillisen ilmaisun vesissä.

Hän kirjoittaa ekspressiivistä melodialinjaa ja käyttää jänteviä harmoniaratkaisuja, jotka ovat tuttuja monelta taholta Wagnerin jälkeisessä saksalaisessa musiikkimaailmassa. Tyyli on avara ja maalaileva, ei juurikaan perinteisen, schubertilaisen liedin kaltainen tuoden mieleen lähinnä kai Richard Straussin.

On selviö, että Alma Mahlerissa maailma menetti erittäin lahjakkaan säveltäjän, jolla olisi ollut paljon sanottavaa.

Lilli Paasikivi on erinomainen esittäjä näille lauluille. Hänen äänensä on aito, sävyltään lämmin mezzosopraano, jonka matala reiksteri on riittävän tuhti. Korkeuskin pelaa ja ääni soi jalosti myös ylärekisterissa. Paasikivi tekstaa erittäin selkeästi ja runojen tunnelma puhkeaa valloittavaan kukkaan hänen tulkinnoissaan.

Panulan sovitukset ovat laveasti väritettyjä, orkesterisoiton piinkovan ammattilaisen taidolla kirjoitettuja. Tampere Filharmonia soittaa ne taiten.

Vaikka Gustav Mahler onkin suurimpia suosikkejani maailman säveltäjien joukossa, Alma Mahlerin musiikkia kuunnellessani tulin vääjäämättä miettineeksi, että jos hän olisi jättänyt sulhasensa vaatimuksen toteuttamatta, kumpikohan heistä tunnettaisiin nykyään ensimmäisenä Mahlerina?

MATTI LEHTONEN

Alma Mahler: Complete Songs. Lilli Paasikivi, mezzosopraano, Tampereen Filharmonia, joht. Jorma Panula. Ondine.