Kulttuuri

Taideakatemia: Piru, renttu ja sankari

Markus Krusberg ja Sanne-Erika Suorsa ovat Riihipirun notkeat näyttelijät.
Markus Krusberg ja Sanne-Erika Suorsa ovat Riihipirun notkeat näyttelijät.

Taideakatemian Köysiteatterin syksy on lähtenyt reippaasti käyntiin jo kahdella lopputyöensi-illalla, joitten soisi löytävän yleisönsä. On synti ja häpeä, että Taideakatemialla ei ole varoja tiedottaa esityksistä kunnollisilla ilmoituksilla edes alueen päälehdessä. Kaupunkilaiset jäävät kulttuurikehtonsa annista paitsi, kun ajankohtainen tieto löytyy vain internetistä.

Sitä, että esitykset ovat opiskelijoiden lopputöitä, ei pidä vierastaa. Köysiteatterissa nähdään Turun mielenkiintoisinta ja karismaattisinta teatteritaidetta, joka on tasokasta, virkeää ja vilpitöntä.

Taideakatemian merkitys Turun ilmapiirille on suurempi kuin sitä taidetaan edes ymmärtää - puhumattakaan sen merkityksestä Turun imagolle.

Hauska ja ilkeä

Kelpo esimerkki tarjottavista teatterielämyksistä nähtiin jälleen lauantaina, kun Markus Krusberg toi lavalle oman lopputyönsä. Riihipiru on kertomus kolmesta mieskohtalosta. Riihipiru on myyttinen riihen haltia, joka rimpuilee muuttuvia aikoja vastaan. Aleksi Mälsä on taiteilijarenttu ja Lalli on Köyliön oma antisankari. Kaikille kolmelle on yhteistä pyrkimys säilyttää oma tapansa olla ja elää. Kosketukset oman navan ulkopuoliseen maailmaan tekevät kipeää ja keinot käsitellä tätä kipua ovat tavalla tai toisella tuhoavia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Riihipirun ilkeän hauskasta käsikirjoituksesta vastaavat ohjaaja Laura Häkkinen ja esiintyjät Markus Krusberg ja Sanna-Erika Suorsa itse. Teksti on napakkaa ja paikoin jopa runollista. Kansanrunouslainaukset, joita siihen on liitetty, nousevatkin siitä esille vain esittäjien hienoisena kömpelyytenä löytää maneeriton rytmi.

Esitys on kahden näyttelijän urakaksi pitkä, mutta katsojalla on odotettavissa kestäviä juonen käänteitä loppuun asti. Esittäjillä kunto kestää, vaikka ohjaaja on jättänyt kokonaisuuteen ylimääräistä, epäloogista hosumista, joka esityskertojen myötä karsiutunee pois.

Notkeita hahmoja

Krusberg on kolmessa hahmossaan suvereeni, kun hän malttaa viimeistellä niiden nahkoihin asettumisen myös tiukimmissa käänteissä. Hän liikkuu notkeasti ja vahvasti ja hänellä on terve, moneen taipuva ääni.

Samanlainen monitaituri on myös hänen hahmojensa peili, Sanna-Erika Suorsa, joka venyy illan aikana komeasti räppäävästä oravasta nöyryytettyyn Lallin vaimoon.

Paikallishistoriasta ammentavalle Riihipirulle soisi runsaasti varsinaissuomalaista yleisöä. Menkää siis, hyvä yleisö, Köysiteatteriin ja nauttikaa tästä hauskasta esityksestä ennen kuin nämä kaksi armoitettua esiintyjää katoavat muille turuille.
LAURA NORRMAN
Laura Häkkinen, Markus Krusberg ja Sanna-Erika Suorsa: Riihipiru . Turun Taideakatemia, ohjaus Laura Häkkinen, lavastus Tella Tauriainen, valot Tero Aalto. Ensi-ilta 6.9.