Kulttuuri

Turun ylioppilasteatteri: aino@kalevala.fi

Turun ylioppilasteatterin näyttämöllä on seurojentalon näyttämöiltä tuttua tavaraa: pitkät tupakaluston penkit ja koivukulissit. Pahvi on kuitenkin vaihtunut muoviin ja jääkaappi ja tv toimittavat joka kodin varusteina lämpimän lieden virkaa.

Emma Puikkosen ohjaama ja Tommi Kinnusen ja Hanna Toivosen käsikirjoittama aino@kalevala.fi kertoo Kalevalaa toisin sanoen, naisten, äitien ja tyttärien näkövinkkelistä. Se nostattaa esiin tuoreita ja ikuisia kysymyksiä naiselle sälytetyistä rooleista, äidin ja miehen tahdon kirjaamissa ja median luoman epätodellisuuden erilaisissa käsikirjoituksissa: miten säilyttää minuutensa, omat ajatuksensa tai löytää oma tiensä, kun itselle tärkeiden ihmisten asettamat odotukset puristavat ja pakottavat miellyttämään?

TYT:n versiossa tyttäret tekevät yhä uudelleen Ainon epätoivoisen valinnan. Aino haluaa lakata olemasta, kun hän ei löydä tietä ulos Väinämöisen ja äitinsä välistä.

Mars
ja Venus

Ilmarinen, joka lopulta naisen kaipuussaan takoo itselleen toiveensa täyttymyksen, yrittää pukea sanoiksi miehen ja naisen yhteiselon perimmäistä dilemmaa: miehen ja naisen maailmat ovat liian erilaiset, jotta he koskaan voivat ymmärtää toisiaan. Puhumattomalle Ilmariselle ongelma onkin voittamaton: miehet jäävät Marsiin ja naiset Venukseen. aino@kalevala. fi antaa apean kuvan miesten ja naisten mahdollisuudesta hedelmälliseen yhteiselämään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ryydikäs
kokonaisuus

Emma Puikkosen ohjauksessa on runsaudenpulaa erilaisista elementeistä. On diakuvaa, on videota, on kontakti- ja rytmileikkejä. Vain osa niistä palvelee kokonaiskerrontaa, osa jarruttaa, sekoittaa ja jopa häiritsee, mutta kokonaisuus pysyy kasassa mainioiden esittäjien ansioista. Vaikka lopputulema jää synkeäksi, ensemble ryydittää teosta herkullisesti paikoin pilkottelevalla itseironialla.

Mattus Alsi, Ville Hymylä ja Karo Konkka ovat tarinan miehisiä miehiä. Jonna Suvijärvi on hurja Pohjan Akka ja Suvi Laaksonen tekee tyylikkään Kyllikin. Mirva Salonen tempoilee tyttärien rooleissa.

LAURA NORRMAN

Tommi Kinnunen ja Hanna Toivonen: aino@kalevala.fi Turun ylioppilasteatteri, ohjaus Emma Puikkonen, lavastus Kati Palmgren ja Vilppu Suominen. Ensi-ilta 4.9.