Kulttuuri

Huijarien huiputukset

Madonnan siivellä Hollywoodiin ponkaissut James Foley tiedetään kertojana keskitasoa kyvykkäämmäksi, mutta visuaaliselta ilmaisultaan melko persoonattomaksi ohjaajaksi. Hänen parhaat elokuvansa ovat aina pohjautuneet poikkeuksellisen hyviin käsikirjoituksiin, esimerkiksi Who's That Girl (1987) oli uusintafilmatisointi Howard Hawksin klassikosta Hätä ei lue lakia (1938), Pimeän tultua, kultaseni (1990) perustui Jim Thompsonin rikosromaaniin ja Myyntitykit (1992) puolestaan David Mametin erinomaiseen näytelmään.

Viime vuosina Foleyn haaviin on tarttunut varsin vaatimattomia kyhäelmiä, joista monet markkinoitiin Euroopassa suoraan videolevitykseen. Vastaavanlaista epävarmuutta julkaisukanavasta voi aistia myös Confidencen kohdalla, sillä filmi välttelee tarkoituksella väkivaltaisia kohtauksia, käyttää runsaasti kasvokuvia ja perspektiivejä latistavaa kauko-objektiivia lavastamattomissa otoksissa. Sen skenaarion on laatinut elokuvakoulusta tv:n liukuhihnojen ääreen valmistunut Doug Jung ensimmäisenä isona projektinaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Confidence tavoittelee vanhanaikaisen rikosjännärin mutkikasta rakennetta lukuisine takautumineen. Päähenkilö on liukas huijari, joka koplineen pihistää paikalliselle gangsteripomolle kuuluvan saaliin. Korvatakseen kelmille aiheuttamansa menetyksen hän lupaa suorittaa tämän laskuun vielä komeamman puhalluksen tyhjentämällä kilpailijakonnan kassasta viisi miljoonaa taalaa.

Kenelle rahat sitten lopulta päätyvät onkin tyystin toinen juttu, sillä huiputtajien laumassa jokainen pettää jokaista heti silmän välttäessä.

Confidence on tehty tyydyttämään aikuiskatsojien makua, mutta henkilöohjaus ei täytä näin vaativia mittoja. Dustin Hoffman varastaa sivuroolissaan pelkällä rutiinilla koko elokuvan kovanaamoiksi tekeytyviltä maitoparroilta, eikä James Foley osaa korjata tilannetta tasapuolisemmaksi. Sen sijaan hän antautuu myötäilemään juonen kiemuroita niin tehostetusti, ettei kärryiltä pudonnutta katsojaa pystytä enää täyskäännöksillä yllättämään. Se on todella vahinko, sillä Confidencen asetelmassa pilkistävä maukas ironia jää näissä puitteissa tyystin hyödyntämättä.

TAPANI MASKULA

Confidence. Ohjaaja James Foley. (Julia 5).