Kauniin kotimaan opaskirjoja riittää läjäksi asti
Suhtautumiseni kirjoihin on hyvin kunnioittava. Otsakkeen sana "läjä" on hiukkasen alentava kirjoista puhuttaessa, mutta kun niitä kerääntyy tosi paljon, silloin ne ainakin kasaantuvat läjämäisesti.
Koska matkailukausi on meneillään voi tässä esiteltävistä kirjoista olla hyötyä. Niiden avulla ne perhematkailun ja vaikkapa yksinäisten seikkailijoiden kysymykset "mikähän tuokin on?" aukeavat ja kirjoista voi saada vaikka virikkeen mukavaan uuteen kesämatkaan.
Monumentteja
sydänääninä
Arkkitehti Pirkko-Liisa Louhenjoki-Schulman on jäänyt koulutuksensa koukkuun. Hän on rakastunut rakennuksiin ja niiden sisustusyksityiskohtiin, se näkyy kauttaaltaan hänen kirjansa tekstistä.
Voisi luulla, että tästä syntyisi puuduttavaa tekstiä, mutta kirjoittaja osaa asiansa. Hän tietää myös miten matkailu elää, hän on "alan miehiä", koska hänellä on ByDesign-niminen arkkitehtuurimatkoja suunnitteleva yritys.
Lisäksi Louhenoja-Schluman osaa kirjoittaa suomalaisten monumenttien sydänäänistä.Tämä kirja tulee kyllä olemaan lerpallaan kaikkien kotimaan matkoja suunnittelevien ihmisten käsissä.
Kirjan takakannessa sanotaan, että tässä on "kaikki". Aina löytyy puutteita, mutta niiden etsiminen ei ole tärkeää. Kuvitus on tosi komea, sillä valokuvaaja Kaius Hedenström osaa asiansa. Lisäksi joukkoon on pantu Suomen taiteen kultakauden maalauksia. Kirjasta huomaa, että se on alkuaan kirjoitettu ruotsiksi.
On pantava kuitenkin yksi pointti: Rymättylän kirkko on jäänyt tässä kirjassa liian vähälle. Olenko liian nurkkakuntainen? Toistan mitä Heikki Klemetti siitä aikoinaan kirjoitti: "Rymättylä sitten! Paras viimeiseksi...siinä on yhtä lajia ihmisteon täydellisyys!". Olen samaa mieltä.
Tämä ei ole ns. lahjakirja, vaikka se semmoiseksikin kelpaa; se käyttökirja ja kelpo opas vaikkapa opettajille. Kirjan lopussa on tiedot nähtävyyksien aukioloajoista ja yhteystiedot. Asiat selviävät nykyään sähköisesti.
Temppeliaukion kirkosta tehty kirja on myös lahjakirjan näköinen, mutta jos ei plaraa pelkkiä kuvia, vaan paneutuu tekstiin, huomaa Maila Mehtälän hartaan paneutumisen Timo ja Tuomo Suomalaisen elämänkulkuun ja suunnittelutyön vaikeuteen.
Pahimmat kirkon vastustajat sanoivat, että kirkko tulee ammottamaan tyhjyyttään, mutta kuinka on käynyt. Nyt Temppeliaukion kalliokirkko palvelee täysillä seurakuntaa ja suurimmat matkailijalaumat täytyy ahdistella kirkon ovelta pois.
Henrik Liliuksen pieni kirja, 93 sivua, suomalaisten puukaupunkien kauppa-arkkitehtuurista on huippututkijan työtä. Hän on "pienestä" mutta tärkeästä aiheesta tehnyt mielenkiintoisen kirjan.
Postikortteja
ja saaristomaisemia
Toki on huomattu, että vanhojen postikorttien kerääminen on suurta muotia. Se että kerätään 1960- ja 80-lukujen matkailuaiheisia postikortteja on mielenkiintoinen ajassamme elävä ilmiö.
Suomen Posti on tietysti kiinnostunut kehittämään postikorttiharrastusta, merkitseehän se korttien ja -merkkien myyntiä. Vanhat postikortit ovat kuva omasta ajastaan. Niistä tulee hyvin pian antiikkikauppojen, antikvariaattien ja erilaisten myyntitapahtumien kuumaa tavaraa. Tämän päivän postikortti voi huomenna olla kova sana myyntimarkkinoilla! Tommi Pylkkö on tehnyt postikortista kuvakirjan, joka nostattaa nostalgiaa.
Aivan toisenlaiseen maailmaan meidät johtaa Altti Holmroos. Kun Pylkön kirja käsittelee matkailun maailmaa yleensä, Holmroos on kaivanut saariston kätköistä mitä merkillisimpiä paikkoja ja muistomerkkejä. Saariston salaisuuksiin tutustuvalle Holmroosin kirja on hyvä opas. Kirjan kuvat, luultavasti tekijän itse ottamia, eivät ainakaan kirjan painoasussa ole laadukkaita.
RISTO LAINE
Pirkko-Liisa Louhenjoki-Schulman - Kaius Hedenström: Suomen kulttuurinähtävyydet. Suomennokset Jyri Kokkonen ja Kari Koski. Otava 2003
Maila Mehtälä: Temppeliaukio - kirkko Suursaaresta länteen. WSOY 2003
Henrik Lilius: Kaupan arkkitehtuuria suomalaisessa puukaupungissa. SKS 2003
Tommi Pylkkö: Terveisiä kaikille. Postikortteja Suomesta. Nemo 2003.
Altti Holmroos: Saariston salaisuuksia. Ulkosaaristoyhdistyksen julkaisusarja N.o 9.