Kirja-arvostelut

Hei Sandor, täällä Ida; Laura sydän syrjällään

Ruotsalaisen Sara Kadeforsin palkittu nuortenkirja Hei Sandor, täällä Ida alkaa vauhdilla, kun kaksi nuorta eri puolilla Ruotsia valmistautuu viettämään iltaa omalla tavallaan. Toinen hakee mielihyvää balettitreeneistä, toinen diskon sykkeestä.

Sandor ja Ida vuorottelevat kahtenä näennäisesti erilaisena kertojan äänenä, mutta pohjavire on molemmilla sama. Sekä Sandor, balettia harrastava poika Göteborgista, että Ida, tukholmalaislähiön suosittu bilettäjä, ovat ajautuneet tahoillaan samanlaiseen umpikujaan elämänsä kanssa. Kaavoista irrottautumiseen vaaditaan uusi suunta ja rutkasti rohkeutta.

Rehellisesti netissä

Sandorin ja Idan kohtaaminen tapahtuu lopulta sattumalta. Roolien pudotus ei onnistu fyysisessä todellisuudessa, mutta netin keskustelupalstalla kaksi hengenheimolaista pystyy keskustelemaan tasaveroisina ja rehellisinä yksilöinä, vailla ympäristön rasitteita.

Ei haittaa, vaikka Ida sekoilee viikonloppuisin unohtaakseen masennukseen vajonneen yksinhuoltajaäitinsä. Ja Sandoria haukutaan homoksi harrastuksen vuoksi. Sielujen yhteys löytyy välinpitämättömyyteen vajonneesta maailmasta, ja se onkin Kadeforsin kirjassa paljon todellisempaa kohtaamista kuin reaalitodellisuus pystyy kummallekaan - tai kenellekään - tarjoamaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirjan kerronnan vahvuus piilee tarkassa ja rehellisessä nuorten kanssakäymisessä, vaikka rehellisen kohtaamisen vaikeutta ei hetkeäkään vähätellä. Kirjassa ei naureskella tai esitetä syvätasolla, sillä niin paljon ovat sekä Sandor että Ida saaneet elinaikanaan pelinpidosta kärsiä.

Jos on ajettu nurkkaan, ei voi enää esittää, ja sen totuuden Kadefors saa kirjallaan kirkastettua. Koskettavinta on, kun valtavan itsetutkiskelun jälkeen kaksi nuorta repii viimeisenkin roolinsa pois ja kohtaa toisensa oikeasti, ihminen ihmisenä.

Laura rakastuu

Suomalaista vastinetta Kadeforsin pinnanalaiselle rehellisyysryöpylle on tämän kevään nuortenkirjoista turha hakea, mutta omalla tavallaan kovin rehellinen katsaus pikkukaupungin tytön sielunelämään on Tuija Lehtisen uusin Laura-kirjakin. Laura sydän syrjällään näyttää nimittäin ensimmäistä kertaa epävarman ja typerästikin toimivan Lauran, joka menee sekaisin Rassesta, komeasta lumilautailijapojasta.

Kirja toimii paremmin, kun Laura ei aina ole järkevästi ajatteleva nuori nainen, vaan laskeutuu muiden kuolevaisten tasolle. Kirja kertookin osuvasti tyttöjen miellyttämisen halusta ja siitä, miten erilainen käsitys rakkaudesta voi tytöillä ja pojilla olla: toisen unelmoidessa romanttisesti sydämenmuotoisista sormusrasioista toinen haluaa vain seksiä.

Laura sydän syrjällään on mainio jatke menestyssarjalle, mutta aivan tyytyväinen en vielä ole. Puuttumaan jää edelleen se Lauran pimeä puoli, joka tekee lopullisen ihmisen.

MARI VIERTOLA

Sara Kadefors: Hei Sandor, täällä Ida. Suomentanut Outi Menna. Tammi 2003.
Tuija Lehtinen: Laura sydän syrjällään. Otava 2003.