Ruisrock

Sleepy Sleepers vilautti snadisti anarkiaa

Jytinää Eestissä -näköispainos ja Kekkonen-cd-kokoelma liputtavat Sleepy Sleepersin revival-kierrätystä. Yhtye esiintyy Ruisrockin niittylavalla tänään kello 22.30 - 23.45.
Jytinää Eestissä -näköispainos ja Kekkonen-cd-kokoelma liputtavat Sleepy Sleepersin revival-kierrätystä. Yhtye esiintyy Ruisrockin niittylavalla tänään kello 22.30 - 23.45.

Laajimpia kansanjoukkoja 1970- ja 1980-lukujen taitteessa ihastuttanut ja vihastuttanut Sleepy Sleepers on taas ajankohtainen. Lahtelainen showorkesteri palasi lavoille toukokuussa ja soittaa nyt Ruisrockissa.

Revival-pyrähdys on pohjustettu kunnolla. Muistelukirja Jytinää Eestissä (Odessa 1987) pääsee uudelleen kiertoon Johnny Knigan näköispainoksena. Retkueen tuotannosta on myös koottu 40 näytettä tupla-cd:ksi Kekkonen . Teokset kuten Kuka, Mitä, Häh?, Mr. Dampax, Saaran Jaava, Urpon pallo ja Syö lanttuva ovat iskostuneet osaksi eilisen äänimaisemaa.

Näkökulmasta riippuen Sleepy Sleepers oli aito räkäpunkbändi, halpa sikasirkus tai tasapäistymistä vastustava piiloanarkistinen performanssiryhmä. Lähestymistapaan katsomatta kopla oli erikoinen ilmiö kotimaisessa rockissa.

Etenkin alkutaipaleella bändi erottui muista musiikintekijöistä. Jos Danny kohautti käärmeellä, Sliipparit keppostelivat ulosteilla ja näyttivät perseet myös totiselle, Hurriganesin edustamalle ammattimaiselle rokkaamiselle. Ei ihme, että bändi veti puoleensa tavallisia tattiaisia ja teiniyleisöä, jonka sukupolvikapinaan alapäähuumori natsasi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Roisi maine myi. Kultalevyillä huomioidun Sinulle äiti -debyytin jälkeen bändi sauhusi Tukholmaan tekemään seuraajaa hittikiekolle. Livet I Bordell meni kuitenkin puihin, kun levy-yhtiö pyrki siistimään paksuimmat pökäleet ja tuli samalla vesittäneeksi koko levyn.

Yhtyeen toiminta perustui huumoriin ja ajankohtaisten ilmiöiden parodiointiin. Osansa saivat muun muassa teddyvillitys, heavyrock, Muppett Show, rockradio, aerobic sekä Matti ja Teppo. Vaikka ryhmää pidettiin neuvostovastaisena, rapa roiskui myös länteen. Born In The S.A.V.O. -kansi irvi Bruce Springsteenin hittilevyä, kun Sakari Kuosmasen makkarat, helahoito ja tiskihanskat syrjäyttivät originaalin reteän farkkulookin.

Parhaimmillaan terävät tekstit ja osaavat muusikot auttoivat asiaa: ryhmään kuului eri aikoina esimerkiksi kitaristit Dave Lindholm ja Albert Järvinen sekä Hassisen Koneen patteristi Harri Kinnunen.

Bändin jäsenistä näkyvimmät eli Sakke Järvenpää ja Mato Valtonen ovat sittemmin päässeet pitkälle amerikkalaisten moottoripyörien maahantuojina ja IT-alalla. Kaksikon alullepanema Leningrad Cowboys on puolestaan jalostanut Sliipparien kreisimeiningistä salonkikelpoista viihdettä.

Aki Kaurismäkeä saa osaltaan kiittää bändin rehabilitoinnista. Leningrad Cowboys -elokuvat ovat osaltaan lisänneet kiinnostusta törrötukkien juuriin näyteikkuna-Suomen takaisessa todellisuudessa. Jytinää Eestissä käy oikein hyvin kartaksi tutkimusmatkailijoille: suodattamaton haastattelukirja esittää asiansa tekijöiden toteamina ilman jälkiviisauden suojaa.

MATTI KOMULAINEN

Jukka Lindfors & Markku Salo: Jytinää Eestissä - Sleepy Sleepersin pitkä ja kivinen tie . Johnny Kniga 2003.

Sleepy Sleepers: Kekkonen . Columbia/Sony 2003.