Kirja-arvostelut

Antoine B. Daniel: Inkat. Puuman varjo

Inkat on ensimmäinen osa Antoine B. Danielin romaanitrilogiaa, jonka aiheena ovat inkavaltakunnan viimeiset vaiheet 1500-luvun alkupuolella. Trilogian kirjoittaja on fiktiivinen hahmo siinä mielessä, että Antoine B. Daniel -nimistä henkilöä ei ole olemassa. Nimen taakse kätkeytyy ranskalainen kirjailijakolmikko. Tarinasta vastaavat Antoine Audouard ja Jean-Daniel Baltassat. Inkojen historiaa koskevat tiedot ovat peräisin alan asiantuntijalta Bertrand Houettelta.

Inkat kuvaa eurooppalaisen ja inkakulttuurin törmäystä, joka koituu jälkimmäisen tuhoksi. Nykyisen Chilen, Perun, Kolumbian ja Ecuadorin alueille levittäytyneessä inkavaltiossa oli noin yhdeksän miljoonaa asukasta. Francisco Pizarron johtama pieni espanjalaisjoukko saapuu Peruun vuonna 1532. Hämmästyttävän nopeasti ja helposti espanjalaiset alistavat inkavaltion keskusalueet valtaansa.

Rakkautta
ja historiaa

Romaanissa kuvataan suurta historiallista draamaa, mutta ytimeltään se on kuitenkin rakkaustarina. Romaanin keskushahmo on Anamaya, syntyperältään puoliksi intiaani, puoliksi eurooppalainen. Inkat tuhoavat tytön kotikylän, mutta hän jää henkiin ja inkat ottavat hänet hoiviinsa. Joidenkin mielestä tämä on virhe. Outo, sinisilmäinen muukalainen tulisi tuottamaan onnettomuutta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Anamayan asema vahvistuu ratkaisevasti, kun kuolemansairas inkahallitsija, Ainoa valtias, ottaa tytön uskotukseen ja kertoo hänelle salaisuuksia viimeisenä yönään. Hallitsijan kuoleman jälkeen valtakunta ajautuu sisällissotaan eikä Anamayakaan pysty sitä estämään.

Inkavaltakunta on heikkouden tilassa, kun Pizarro joukkoineen saapuu sen rannoille. Don Francisco on palavasilmäinen fanaatikko, jota elähdyttää sekä into palvella Pyhää Neitsyttä että löytää inkojen satumaiset kulta-aarteet. Pizarron joukoissa palvelee nuori aatelismies Gabriel Montelucar. Hän on don Franciscon uskollinen apulainen ja kunnian mies, luonteeltaan romantikko. Anamayan ja Gabrielin tiet kohtaavat, ja siitä alkaa romaanin rakkaustarina.

Viihdyttävä
kokonaisuus

Romaanin kirjoittaminen ryhmätyönä kuulostaa varsin oudolta. Se ei välttämättä lupaa hyvää romaanin tasosta. Romaanin erikoista syntytapaa ei kuitenkaan huomaa sitä lukiessa. Kirjassa on kaikki bestsellerin ainekset, ja ne on tietoisesti ja taitavasti sekoitettu yhteen. Lukijalle tarjotaan historiallista ja ihmissuhdedraamaa koko rahan edestä: valtapoliittista juonittelua, sotaisia yhteenottoja, näkökulmia inkojen uskontoon ja kulttuuriin, rakkautta ja hiukan erotiikkaakin.

JARI LYBECK

Antoine B. Daniel: Inkat. Puuman varjo . Suom. Titia Schuurman. Gummerus 2003.

Luitko jo nämä?