Kulttuuri

Cy Coleman: It Started with a Dream. Sony SK 89138.

Säveltäjä Cy Colemanin nimen tuntee vain harva, koska nimettömyys on useimman musikaalisäveltäjän kohtalo. Jotkut Colemanin kappaleista, kuten Witchcraft, Bad Is for Other People tai The Best Is Yet To Come saattavat soittaa kelloa iäkkäämpien asianharrastajien keskuudessa.

Vaikka matka Broadwaylta Suomeen on pitkä, Colemanin tulkit toki tunnetaan. Ilman Cy Colemania olisi Frank Sinatralla, Nat King Colella, Tony Bennettillä, Barbra Streisandilla ja Judy Garlandilla ollut hieman vähe
mmän tekemistä. Colemanin sävelittämistä musikaaleista tunnetuin on Sweet Charity (1968), jonka pääosassa esiintyi Shirley MacLaine.

Musikaalien lisäksi Coleman on myös säveltänyt musiikin lukuisiin elokuviin kuten Kuka viritti ansan, Roger Rabbit, Hoffa tai Kuka puhuu nyt. Luppasilmäinen karheus Cy Colemanilla (1929) on pitkä ura takanaan. Kaiken kaikkiaan amerikkalainen Songwriters Hall of Fame tuntee 430 Colemanin sävellystä. Edellä mainittujen hittien lisäksi Colemanin hyllynreu
nalla keikkuu Tonyja, Emmyjä ja Grammyjä sen verran, ettei vähäinen tunnettuus Pohjolassa harmittane hirveästi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Käsillä olevalla levyllä Coleman esittää ensimmäistä kertaa itse sävellyksiään, mikä äkkiseltään vaikuttaa epäilyttävältä; esimerkiksi Sibeliuksen tiedetään aiheuttaneen lähipiirilleen suoranaista kärsimystä laululle ryhtyessään.

Coleman osoittautuu kuitenkin erinomaiseksi laulajaksi. Hänen äänessään on samantyyppistä luppasilmäistä karheutta kuin konsanaan Sinatralla tai Bennettillä (jonka laulua tälläkin levyllä kuullaan).

Coleman on itse valinnut levyn kappaleet. Tarkoituksena on ollut rakentaa kokonaiskatsaus säveltäjän tuotantoon vanhimmat kappaleet ovat 50-luvulta, uusimmat vuodelta 2000.

Kappaleet on orkestroitu taidokkaan broadwayhenkisesti, ja säveltäjä soittaa myös piano-osuudet. Tämä levy on suositeltavan tiivis ja tasalaatuinen paketti musikaalinostalgianälkäisille.
TOMI NORHA