Kirjava

Shh, puhutaan rakkaudesta

Kirjailija-filosofi Eero Ojanen tietää paljon hyvyydestä. Hän on kirjoittanut siitä kolme ja kauneuden teemastakin löytyy yksi teos. Lokakuun lopulla ilmestyvässä kirjassaan Ojanen pureutuu puolestaan rakkauden koukeroihin. Rakkauden filosofia -teos kuulostaa luonnolliselta jatkolta miehen edellisille kirjoille.

Uskonto- ja elämänkatsomusmessuilla Ojanen pohti uuden kirjansa teemaa. Mitä on rakkaus? Miten rakkaus on olemassa? Miten siitä on puhuttava?

- Rakkaus on yksi todellisuuden perusrakenteista, se pitää maailmaa pystyssä. Rakkaus on puutteellisen ihmisen todellisuus, Ojanen kuvailee.

- Rakkautta on olemassa vain siksi, että olemme epätäydellisiä. Jos maailma olisi täydellinen, rakkautta ei tarvittaisi, Ojanen selventää ajatustaan.

Rakkaudella ja
makkaralla on eroa

Rakkaudesta on Ojasen mukaan kuitenkin puhuttava hiljaa.

- Se on vaikea aihe, sillä siitä keskusteleminen voi helposti muuttua tekopyhäksi julistamiseksi. Rakkaudesta puhuminen ei tarkoita siitä melskaamista, hän muistuttaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rakkaus on Ojasen mukaan arkipäivää, mutta samalla jotain enemmän. Se on olemassa myös ihmistä suuremmalla tavalla.

- Rakkaudesta käytetään yleensä ylistäviä sanoja. Siitä ei saa puhua kuin lenkkimakkarasta. Tosin kummatkin ovat elämämme ilmiöitä.

- Latteilta kuulostavissa lauseissa, kuten "rakkaus on ikuista", on kuitenkin jotain perää. Ikuisuushan on olemassa, Ojanen filosofoi.

- Tämänkaltaisten lauseiden avulla voimme edetä filosofisessa keskustelussa, hän lisää.

"Hyvyys ei ole
täydellisyyttä"

Eniten Ojanen on pohtinut hyvyyden olemusta, josta puhutaan hänen mielestään liian vähän.

- Usein ihmetellään pahuutta, mutta harvemmin mietitään, miksi on hyvyyttä ja mistä se tulee.

Muutama vuosi sitten ilmestyneessä kirjassaan Hyvyyden yhteiskunta Ojanen painottaa maailmassa kukoistavan pahan suorastaan huutavan hyvyyttä esiin.

- Hyvyydessä ei ole mitään kliseistä. Se on aina ajankohtainen ja välttämätön asia.

Ihmisen ei Ojasen mukaan kuitenkaan pidä olla täydellinen, jotta hän olisi hyvä.

- Sehän on ihan väärä vaatimus. Hyvä ihminen on sellainen, joka kaikissa puutteissaankin elää ihmisiksi.

Mutta milloin viimeksi Ojanen itse on tehnyt jotakin pahaa?

- Mielestäni luontoa kuluttava elämäntapamme voidaan katsoa pahaksi teoksi, joten näin ajatellen kaikki ihmiset syyllistyvät koko ajan pahantekoon.

ALEKSI RAJAMÄKI