Kirjava

Kerran muusikko, aina muusikko

J. Karjalaista ei saa kutsua kirjailijaksi.
J. Karjalaista ei saa kutsua kirjailijaksi.

Mitä ihmettä, J.Karjalainenko kirjailijana? No ei aivan kirjaimellisesti. Muusikolta on tullut nuottikirja, johon artisti on kirjoittanut laulujen ja valokuvien kaveriksi lyhyitä muistelmia elämästään. Mietelauseista säteilee aito rakkaus musiikkia ja sen luomista kohtaan, mutta myös nuoruuden ihannointi.
Herra Karjalainen, oliko mietelmien kirjoittaminen vaikeaa?

- Ei ollenkaan. Välikommenttien kirjoittaminen oli mukava kokemus, koska sain tuoda esille biisien synnyttämiä fiiliksiä, tai fiiliksiä, joista biisit syntyivät. Mietelmistä ei itsessään tulisi kirjaa, vaan ne ovat ikään kuin biiseistä kertovaa stylisointia. Siksi on mielestäni väärin kutsua minua kirjailijaksi.
Mistä sait idean mietelmillä höystettyyn nuottikirjaan?
- Välikommentit kirjoitin kustantajan pyynnöstä, mutta kuten biisitkin, mietelmät syntyvät tekemisen halusta. Mitään ei tule tehtyä, jos ei halua tehdä. Sitä paitsi kaikki pikkujutut voisivat olla biisejä tai niiden aiheita itsessään. En vain ole keksinyt niihin säveltä.
Tarkoitatko, ettet ole vielä keksinyt säveliä?

- Heh heh. Ei niistä enää tarvitse biisejä tehdä. Nehän ovat jo Laulumiehessä .
Tuleeko J.Karjalaiselta tulevaisuudessa lisää nuottikirjallisuutta?

- En tiedä. Laulumiehessä ovat ne 21 laulua, 21 valokuvaa ja 21 mietelausetta, joista itse pidän eniten, mutta ainakin biisejä riittää hyvin toiseen samanlaiseen nuottikirjaan. Laulumies on siitä mielenkiintoinen kirja, että siinä on tavallaan monta eri kirjaa yhdessä. Se on sekä nuottikirja, sanakirja että runokirja. Jossakin mielessä se on tyypillinen niin sanottu "Coffee-table book", jota on hauska pitää esillä.

J.Karjalainen kertoo kirjastaan tänään kello 12.20 Kirjamessujen A-lavalla.

NIKLAS MANNFOLK