Kulttuuri

Gergely Bog´anyi: The Chopin Album

Gergely Bog´anyin kokonaisesitys Chopinin pianomusiikista oli pienimuotoinen sensaatio viime syksyn suomalaisessa konserttielämässä. Ondinen levyllä miehen edesottamuksia pääsee nyt seuraamaan jälkikäteenkin - hän on ilmiömäinen lahjakkuus tämän kaltaisessa ohjelmistossa!

Chopinin soittamisessa on omanlaisensa jujut. Onnistunut kokonaisuus muodostuu ilmaisun ääripoolien herkästä tasapainosta, johon vielä soittajan oman persoonallisuuden tulisi vetää viimeinen silauksensa - yhdelle muusikolle istuu rajummat kontrastit ja rohkeampi tyyli, toiselle taas intiimimpi ja introvertimpi ote. Chopinin lyyrisyys ja toisaalta hänen romanttinen kuohuntansa antavat mahdollisuuden kumpaankin.

Bog´anyi edustaa enemmän romanttiseen hehkutukseen taipuvaa taiteilijatyyppiä. Toki hän ymmärtää antaa sijansa rauhallekin, "Orfeuksen katseelle", mutta esimerkiksi verrattuna toiseen huomattavaan suomalaiseen Chopin-tulkkiin, Janne Mertaseen, Bog´anyi on räiskyvämpi taiteilijapersoonallisuus.

Nerokkaan neljännen pianoballadin, yhden säveltäjän pianomusiikin kulmakiven tulkintaa leimaa laveus, syvältä hengittävä pohdiskelevuus. Se saa vastapainoa etydien monin kohdin hurjaksikin äityvästä menosta, jossa mitkään tekniset vastukset eivät himmennä soiton sulavuutta, ryhdikkyyttä ja virtuoottista voimaa. Nyansointi on kohdallaan, ja satsin syvärakenne aukeaa dynamiikan mikroratkaisujen huolellisen toteutuksen ansiosta.

Kokonaisuus tasapainottuu nokturneissa, joissa Bog´anyi antaa sensitiivisesti sijaa lyyrisyydelle ja herkemmille sävyille.

MATTI LEHTONEN

The Chopin Album. Gergely Bog´anyi, piano. Ondine