Ruisrock

Kent on Ruotsi-buumin ykkösnimi

Kentin laulaja Joakim "Jocke" Berg miettii, pitäisikö ruveta levyttämään myös suomeksi.
Kentin laulaja Joakim "Jocke" Berg miettii, pitäisikö ruveta levyttämään myös suomeksi.

Turun Sanomat
TUOMO KARHU

- Pitää sanoa ruotsalaisille bändeille, että kiittäkää meitä kun menee hyvin Suomessa, ruotsinkielisen rockin buumin aloittaneen Kentin kitaristi Harri Mänty sanoo puolivakavissaan.

Kent on ollut suomalaisille erikoisen rakas jo siksi, että kolmella sen viidestä jäsenestä on suomalaiset sukujuuret.

- Minä olen Rovaniemeltä, toinen kitaristi Sami Sirviö muistaakseni Pyhäjärveltä ja rumpali Markus Mustonen Outokummusta. Minulla on iso suku Suomessa, mutta ei pahemmin kontakteja, vaikka parhaani olen yrittänyt, Mänty kertoo, ei ehkä ihan ensimmäistä kertaa.

Ruisrockissa Mänty aikoo vetää Suomeen päin.

- Menen ehdottomasti katsomaan vanhaa suosikkiani Hanoi Rocksia, ja ainakaan minä en aio tulla Suomeen ruotsalaisia bändejä katsomaan.

Aitoja aseita,
eikä replikoita

Bändin kaksi edellistä levyä Isola (1997) ja varsinkin Hagnesta Hill (1999) olivat isoja hittejä Suomessa, mutta viides pitkäsoitto Vapen & Ammunition on pistänyt vieläkin paremmaksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Levy on mennyt yli meidän aatelmien, että kuinka paljon voi myydä Pohjoismaissa, Mänty muotoilee persoonallisella suomellaan.

- Näytettiinpäs, että vielä voi myydä levyä, vaikka on kaiken maailman netit. On loistavaa huomata, että ihmiset yhä haluavat fyysisen levyn, Mänty iloitsee.

Kent myy tietysti musiikillisilla ansioillaan, mutta "fyysisen levyn" menekkiä lienee kiihdyttänyt myös se, että Vapen & Ammunitionin asearsenaalista ei voi tehdä replikoita: levy on kopiosuojattu.

- Kopiosuojaus on todella hyvä asia, mutta se ei tosiaankaan selitä myyntilukuja. Ehkä se on kuitenkin saanut toisen ja kolmannenkin konttorirotan ostamaan levyn, sen sijaan, että kahdeksan ihmistä konttorissa monistaa yhden levyn.

Ruotsi kauniin
julkisivunsa takana

Ennen Vapen & Ammunitionin äänitystä Mänty veresti vanhoja remonttireiskan taitojaan laatoittelemalla lattioita. Visiitistä oli tulla enteellinen, kun uuden levyn äänitykset rupesivat niin sanotusti menemään päin mäntyä.

- Aloitimme äänittämisen Kööpenhaminassa. Sitten levy vain lähti eri suuntaan kuin olimme pyrkineet. Köpiksen nauhoja ei kuitenkaan missään vaiheessa heitetty roskikseen, toisin kuin on väitetty, vaan levylle jäi aika paljon alkuperäisiä rumpuja, kitaroita ja bassoja.

Viime vuosina kansankodin idylli on alkanut rakoilla yhä enemmän. Kentin kunniaksi on sanottava, että he eivät ole uutukaisellaan sulkeneet silmiään todellisuudelta, vaan selvästi reagoineet esimerkiksi suvaitsemattomuuden lisääntymiseen.

- Yhteiskunnallisuutemme lisääntymisestä osaisi kertoa parhaiten laulajamme ja tekstintekijämme Joakim Berg , Mänty sanoo, mutta myöntää näkevänsä Ruotsin tilanteen jotakuinkin sellaisena kuin "Jocke" on sen kuvannut levymme päätösbiisissä Sverige .

- Ulospäin kaikki on kaunista, vietetään juhannusta, kaikki ovat iloisia ja ystävällisiä kaikille ja kaikelle. Mutta jos sitä pintaa vähän raaputtaa, ei Ruotsissa niin kaunista ole. Kunhan vain yritetään pitää sellaista julkisivua.

Ruotsiksi, englanniksi
- ja suomeksi?

Vaikka Vapen & Ammunition on edeltäjiään yhteiskunnallisempi, varsinaista yhdistävää teemaa levyltä on turha etsiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Annoimme kappaleiden ottaa vapaasti oman suuntansa ja sitten vain menimme perässä sen sijaan, että olisimme yrittäneet vängätä niitä väkisin johonkin suuntaan. Levyllä on kymmenen loistavaa kappaletta, siinä kaikki.

Paitsi että siinä ei ole ihan kaikki: bändi on suuressa viisaudessaan keksinyt tuplata työmääränsä levyttämällä levynsä myös englanniksi. Johtuneeko aiempien levyjen Englannissa ja Yhdysvalloissa saamasta vaisuhkosta vastaanotosta, mutta Vapen & Ammunitionista ei ole vieläkään tehty Guns & Ammoa.

- Äänitetään englanniksi sitten kun on aikaa ja haluja, luultavasti syksyn mittaan, mutta mitään ei olla suunniteltu. Aikaisemmin olimme niin hölmöjä, että teimme putkeen molemmilla kielillä, mutta nyt otamme rennommin.

Kaino ehdotukseni, että Kent alkaisi tehdä levynsä myös suomeksi saa Harrin nauramaan.

- Kyllä, ehdottomasti, ja Markus laulaa!

Siispä kaikki Ruissaloon huutamaan: Markus!!!