Kulttuuri

Positiivista anarkiaa Linnateatterin tapaan

Jukka Rasila (vas.), Santtu Karvonen, Kalle Lamberg ja Miska Kaukonen yrittävät selvitä kesällä neljään pekkaan Seitsemästä veljeksestä.
Jukka Rasila (vas.), Santtu Karvonen, Kalle Lamberg ja Miska Kaukonen yrittävät selvitä kesällä neljään pekkaan Seitsemästä veljeksestä.

– Päädyimme tekemään Seitsemän veljestä neljällä näyttelijällä ohjaajan takia. Tämä on Kari-Pekan esikoisohjaus ja ajattelimme, että hän pystyy hallitsemaan homman kun näyttelijöitä on yhtä paljon kuin hänellä on lapsia, Linnateatterin johtaja Mikko Kouki sanoo.

Esittelyssä on Linnateatterin tulevan kesän näytelmä, Aleksis Kiven klassikkoon perustuva Seitsemän veljestä, jonka käsikirjoituksesta vastaa Mikko Koivusalo. Koukin mainitsema Kari-Pekka on näyttelijänä paremmin tunnettu Toivonen, joka näytteli yksityisetsivä Varesta Linnateatterissa kesällä 2008.

– Helppohan niitä sketsejä on kirjoitella, mutta me joudumme ne toteuttamaan, Toivonen letkauttaa Koivusalolle. Tämän käsittelyssä veljekset saavat pintaansa montypythonmaisen kuorrutuksen, jossa muun muassa närkästymisestä tehdään taidetta – tai ainakin huumoria.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tyylilaji on vaikea ja tehtävä haastava mutta varmasti myös hauska. Tavoitteena on positiivinen anarkia, Toivonen jatkaa.

Samamunaiset
kaksoset

Veljesten – ja myös kaikkien muiden henkilöiden – rooleissa urakoivat Santtu Karvonen, Miska Kaukonen, Kalle Lamberg ja Jukka Rasila.

– Koska Jukka on porukan vanhin, hän saa olla Juhani. Jukka sopii rooliin myös siksi, että Juhani ei ole mikään hengenjättiläinen. Mutta jotta Jukalle ei tule paha mieli, hän saa esitettäväkseen myös hengenmies Simeonin, Toivonen lupaa.

Kiven veljessarjassa on kahdet kaksoset, ja Toivosen mukaan yksi näyttelijä näyttelee yhdet kaksoset ja toinen toiset.

– Silloinhan he ovat ihan samamunaiset kaksoset, muun muassa MTV3:n Putous-sketsisarjassa viime viikkoina kunnostautunut Rasila heittää.

Juhani ja Eero
suosikit

Juhanin rooli on Rasilalle itselleenkin läheisin, sillä hän on oman sisaruskatraansa vanhin.

– Myös veljeskatraan viimeinen, Eero, on mielenkiintoinen.

Miska Kaukoselle sen sijaan mikään yksittäinen henkilöhahmo ei nouse ylitse muiden.

– Haluaisin kuitenkin päästä heittämään Venlaa.

Santtu Karvosta kiehtoo lauman johtaja Juhani.

– Mutta myös Timon herkkyydessä on jotain hienoa, Karvonen sanoo.

”Paimion Pacino”, jollaiseksi Toivonen Kalle Lambergia luonnehtii, on joutunut lukemaan Veljeksiä kaikilla kouluasteilla.

– Noilta ajoilta teos jäi mieleen vähän ahdistavana järkäleenä. Nyt tartun siihen kuitenkin uudella mielenkiinnolla.

Juhani ja Eero ovat myös Lambergin mieleen.

– Olin pitkään meidän perheessämme se nuorimmainen, joten Eeron tuntemukset on tuskallisesti koettu. Toisaalta käytin myös välillä samanlaista strategiaa kuin Eero eli en ole päästänyt isompia sisaruksiani helpolla.

Linnateatterin Seitsemän veljestä -näytelmän ensi-ilta Teatteri Emmassa Naantalissa 28.5.

– Haastava mutta hauska, Kari-Pekka Toivonen luonnehtii esikoisohjaustaan.
– Haastava mutta hauska, Kari-Pekka Toivonen luonnehtii esikoisohjaustaan.