Niin burleskia!
Burleskissa leikitään sukupuolirooleilla ja muokataan ne uuteen kuosiin parodian keinoin. Samalla käännetään sosiaaliset normit päälaelleen luovan stripteasen sekä drag- ja friikkishown genrejä apuna käyttäen. Kun soppaa vielä hämmennetään hieman, syntyy uuden aallon burleskitapahtuma.
Burleskiskene on rantautumassa myös Turkuun. Manilla -teatterissa vietettiin lauantaina ensimmäistä kertaa burleskitaiteen iltaa, kun Turku Burlesque Grand Opening avasi ovensa. Siellä, hämyisen salakapakan suojissa yleisö sekä esiintyjät saivat heittää arkikostyyminsa naulaan ja olla hetken jotakin ihan muuta.
Olennaisinta koko hommassa onkin pukeutuminen ja rooleilla leikkiminen. Burleski-hahmo ei koskaan voi olla ylipukeutunut. Korkeat korot, sukkanauhat, paljetit, höyhenet, saumasukat, viuhkat ja mitä mielikuvituksellisimmat hattuluomukset kuuluvat tyyliin. Herrasmiehellä voi nähdä puvun liiveineen, taskukelloineen ja knalleineen. Kullattu savukerasia ja kävelykeppi ovat pisteitä iin päällä.
Eli glamouria, glamouria ja vielä kerran glamouria.
Olivia Rouge, Kiki Hawaiji, Loulou D´vil, Cherrie A.Dorable, Bettie Blackheart, Stella Polaire ja Miss Lunatrix.
Jo esiintyjien burleskinimet kertovat, että luvassa on jotakin makeaa, ylitsepursuavan kuorrutettua ja herkullista. Vaikka myös adjektiivi irvokas tavallisesti liitetään tähän taiteen lajiin, mitään siihen liittyvää en puoleen yöhön mennessä pystynyt allekirjoittamaan.
Tampereella asuva Valpuri Raappana, burleskinimeltään Stella Polaire on kokenut esiintyjä erilaisissa burleski-tapahtumissa.
– Valitettavasti Tampereella koko touhu on vielä aika vaisua. Itse lähdin mukaan puolitoista vuotta sitten, koska tämä on todella hauskaa. Uhkeana naisena voin antaa kyytiä luutuneille kauneusihanteille.
Vaikka lavalla suurin osa vaatteista lähteekin pois, Stella Polaire kokee olevansa subjekti omilla ehdoillaan.
– Olen katseen kohteena, mutta määrittelen itse itseni ja roolini. Burleskikulttuuri on hyvin queer- ystävällinen eikä millään tavalla sidoksissa konventionaalisiin sukupuolikäsitteisiin. Myös sukupuolirooleilla leikittely on mahtavaa, sillä naiseus on monimuotoista.
Vallalla olevaan langanlaihaan kauneusihanteeseen liittyen Polaire kertoo esimerkin siitä, miten eräskin burleskitaiteesta yhtään mitään tietämätön nuorimies oli taannoin reagoinut hänen ja muutaman muun burleski-tähden esiintymiseen.
– Kuulin kun hän puhui kännykkäänsä ja kertoi kavereilleen, että ”täällä on ihan hirveää! Lavalla esiintyy jotain glitterissä kieriteltyjä kauheita läskejä!”.
Että sellaista.
Pääkaupunkiseudulla burleski-toiminta alkaa olla jo varsin suosittua ja klubit vetävät hyvin porukkaa. Burleskiyhdistys HulaPirates on järkännyt Helsinki Burlesque Festivaleja muutaman vuoden ajan.
– Törmäsin siellä taannoin Kiki Hawaijiin eli turkulaiseen yhteisötaiteilija Suvi Aarnioon ja mietimme, miksi aina vain hesalaisilla pitäisi olla kaikkea hauskaa, kertoi Miss Lunatrix eli Pauliina Männistö.
Kiki Hawaiji on yksi HulaPiratesin johtohahmoista, joten homma oli suhteellisen helppoa tuoda myös Turkuun. HulaPirates-ryhmä rahtasi nimittäin iloittelun Suomeen vuonna 2007.
Koska liput myytiin lauantain tapahtumaan nopeasti loppuun, on helppo arvata, että samantyyppisiä iltoja tulee myös lisää.
– Turussa on kyllä aiemminkin ollut pienimuotoista burleskitoimintaa. Olemme järjestäneet muutaman kerran kabareepiirustusklubeja. Elävistä malleista piirtäminen on osa hauskuutta.
Myös Manillassa aloitettiin ilta lämmittelyn merkeissä eli Dr. Sketchy´s Anti-Art-School -piirustusklubilla. Ennen illan burleskiesityksiä nähtiin myös muotinäytös, joka pursui glamouria ja vintagea.
Johanna Koivumäki, Anne Nieminen ja Susanna Niittymäki olivat ensi kertaa burleski-tapahtumassa ja viihtyivät erinomaisesti.
– Ihanaa, kun saa kerrankin pukeutua oikein kunnolla, huokasi Niittymäki kohentaen hiuslaitettaan.
Farkkuhousu-ihmiseksi tunnustautuva Koivumäki kertoi nauttivansa vampin roolistaan.
– Muistaakseni minulla on viimeksi ollut hame päällä omissa häissäni.
Taiteen lajina burleski tarkoittaa alun perin liioitellun hullunkurista ilveilyä, teatterin keinoin esitettyä huumoriviihdettä. 1900-luvun burleski kehittyi 1800-luvun music hall -viihteestä sekä vaudevillestä.
Burleskista kehittyi myös kovan luokan striptease sellaisena kuin me nykyään sen tunnemme (jos tunnemme). Nykyburleskissakin nähdään paljasta pintaa, mutta ei koskaan täydellistä alastomuutta.
– Homma näyttää istuvan Turkuun hyvin. Täällä on onneksi paljon luovaa ja underground-henkistä porukkaa. Tärkeintä tässä hommassa on elämänilo ja ennakkoluuloton uteliaisuus kaikkea ihmeellistä kohtaan, Miss Lunatrix tiivisti lopuksi burleskin harrastuksensa.
Helsinki Burlesque Festival 3.-6.2.2010. Päätapahtuma Kulttuuriareena Gloriassa. Lisää burleskia osoitteessa www.helsinkiburlesque.com