Kari-Petteri Kakon figuurit huutavat
ihmisiä vastaamaan teoistaan

Kari-Petteri Kakon Nimeni on -teos (takana) huutaa vanhempien vastuun ja Perintö-teos kaikkien ihmisten vastuun perään.
Kari-Petteri Kakon Nimeni on -teos (takana) huutaa vanhempien vastuun ja Perintö-teos kaikkien ihmisten vastuun perään.

Turun Sanomat

IRMELI HAAPANEN

– Tämä veistos lähti vanhempien vastuun ideasta. Trendinähän on antaa lapsille mitä ihmeellisimpiä nimiyhdistelmiä ajattelematta ollenkaan, että lapsi kantaa sitä elinikänsä, turkulaistunut kuvataiteilija Kari-Petteri Kakko selvittää osoittaessaan Nimeni on -veistostaan. Siihen on kuvattuna lapsifiguuri, joka roikkuu ristillä suu avonaisena.

Kakko myöntää, että teokseen on sekoittunut hieman omakohtaisuuttakin.

– Vanhempani kirjoittivat nimeni alusta pitäen väliviivalla, mutta jostain syystä se putosi todistuksista pois. Kävin sitten itse maistraatissa muuttamassa nimeni virallisestikin väliviivalliseksi.

Nimeni on -teos kuuluu Kakon Auran Galleriassa olevaan näyttelykokonaisuuteen. Gallerian alakerrassa on muitakin vastuun perään huutavia hahmoja. Perintö-teoksessa lapsifiguuri seisoo haljenneen maapallon päällä.

– Teoksen lähtökohtana on ajatus, minkälaisen maailman me jätämme tuleville sukupolville hoidettavaksi.

Perintö-teos on interaktiivinen, sillä näyttelyvieraat saavat piirtää tai kirjoittaa maapalloon omia viestejään.

– Teos jatkaa elämäänsä näyttelyn jälkeen, sillä olen päättänyt kaivertaa sen pintaan ilmestyneet kuviot.

Uusia merkityksiä
tavaroille

Alakerrassa on toinenkin teos, joka houkuttelee yleisöä osallistumaan.

Peilikuva koostuu vauvankasvoisesta naamiosta, jonka kävijä voi laittaa kasvoilleen, ja katsoa peilistä itseään.

– Löysin teoksen kahvan Ateenasta, kun olimme siellä Piirustuskoulun kanssa taideleirillä vuonna 2006.

– Minua kiehtoi, että se löytyi kuvanveiston alkusijoilta, ja halusin käyttää sen johonkin teokseeni. Ylipäänsä minua kiinnostaa tätä nykyä kierrättää materiaalia ja kehittää uusia merkityksiä käyttötavaroille.

Esimerkiksi Vastasyntynyt psykeura- ja Kirahgaattori-teoksissa Kakko on yhdistänyt veistämiinsä eläinhahmoihin vanhojen tuolien jalkoja.

– Psykeurassa lähtökohtanani oli peuran vasa, ja yritin tavoittaa sen hetken, jolloin vasa nousee ensi kertaa jaloilleen.

Gallerian ikkunalaudalle on sijoitettu trofeeveistoksia. Trofeella tarkoitetaan saaliseläimen osaa – taljaa, sarvia, päätä ym. –, jonka metsästäjä ottaa muistokseen. Kakko on sijoittanut eläinten päät vessanpöntön kansiin.

– En ole koskaan ymmärtänyt sitä, että ihmiset matkustavat savanneille metsästämään uhanlaisia eläimiä, jotka nostetaan sitten seinälle näytille. Metsästämistä sinänsä en paheksu, koska harrastan sitä itsekin. Minulle tärkeintä metsästyksessä on kuitenkin pääsy metsään ja osaksi luontoa, ja saaliini minä syön.

Maalaus
prosessina

Puuveistosten lisäksi Kakko on tuonut Auran Galleriaan akvarelleja ja öljyvärimaalauksia.

– Veistokseni ovat usein esittäviä ja rakentuvat materiaalin ehdoilla, kun taas maalauksissa kuvat pelkistyvät ja abstrahoituvat. Maalaaminen on hyvää vastapainoa veistämiselle, kun saan huoletta levittää väriä tyhjälle kankaalle ja vapaasti rakentaa kuvaa, hän selittää.

Maalauksissaan Kakko on halunnut tuoda nähtäville myös prosessin: hän on maalannut ensiksi akvarellit, joista öljyvärimaalaukset ovat kehittyneet.

– Uutena ovat mukaan tulleet metallivärit kuten hopeiset spraymaalit, minkä tarkoituksena on ollut leikitellä metallin mekaanisuuden kanssa.

Kari-Petteri Kakon Animania & Huuto yx kax -näyttely Auran Galleriassa (Yliopistonkatu 7) 24.1. asti.

Peilikuvasta kurkistavat vauvan kasvot.
Peilikuvasta kurkistavat vauvan kasvot.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.