Asuminen

Kauniit ja käytännölliset kalavajat

Kalastuskamppeet järjestyksessä, verkot on nostettu seinälle. Kjell Källströmin suuri kalavaja on ahkerassa käytössä ympäri vuoden.
Kalastuskamppeet järjestyksessä, verkot on nostettu seinälle. Kjell Källströmin suuri kalavaja on ahkerassa käytössä ympäri vuoden.

Kalavajat kuuluvat meren rannoille luontevasti kuin lokit luodolle. Hangon parisen sataa vajaa sijaitsevat kaupungin vuokramaalla Hangonkylän satamassa, niin sanotussa Troolarisatamassa, Gunnarsinrannassa ja Kappelisatamassa.

Mökin koko ja väri on Hangossa määritelty. Uuden vajan koko saa olla korkeintaan kuusi neliötä. Väriskaala on istuu perinteiseen saaristomaisemaan: punaiset seinät, musta katto, valkoiset nurkkalaudat. Vaikka jokaisella vajalla on eri rakentaja, vaikutelma on yhtenäisen saaristohenkinen.

Kaavamaisuudesta ei kalavajayhteisössä voi puhua. Punaiset mökit on sijoiteltu paikoitellen iloiseen sekamelskaan puiden siimekseen, laiturin nokkaan, kallion kainaloon ja hiekalle.

Yksityiskohdissa mielikuvitus saa lentää vapaasti. Taotut tuuliviirit ja ovikoristeet ovat suosittuja. Taitava kalajavaisäntä veistää kahvan puunkäkkyrästä ja emäntä virkkaa valkoiset pitsiverhot. Tai vaikka toisinpäin, verkkojen selvitys kehittää sorminäppäryyttä!

Kalavajoilla viihdytään. Siellä huolletaan kalastuskamppeet, juodaan viikonloppuna termospullosta päiväkahvit ja savustetaan kalaa. Pikkuterasseilla ja seinustoille asetetuilla penkeillä osataan nauttia merituulesta ja syysauringosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kalavajoilla on suuri sosiaalinen merkitys. Reippaan merihenkisessä ympäristössä on helppo vaihtaa naapurin kanssa kuulumiset vaikkapa uistelureissun tuottamasta kalansaaliista tai laituriremontin tilanteesta.

Pimeneviin syysiltoihin syttyvät kodikkaat valot. Kalavajaan on helppo kutsua ja mennä kylään. Ei ole huolta imuroinnista eikä tarjottavista. Naapurusten kesken on leppoisaa istua lauantaiehtoota lasillisen ääressä.

Joihinkin vajoihin on vedetty sähkövalot ja ympärivuotiset kävijät satsaavat myös infrapunalämmittimiin. Hangon lyhyt ja usein leuto talvisesonki taittuu hyvin varustellussa vajassa helposti.

Tuuliviirit,  puuveistokset  ja taoskuvat  sopivat muuten  yhtenäisen  väristen majojen  somisteiksi ja maamerkeiksi.
Tuuliviirit, puuveistokset ja taoskuvat sopivat muuten yhtenäisen väristen majojen somisteiksi ja maamerkeiksi.