Asuminen

Kesäkukkaistutus uudistuu
syyssesongin kasveilla

Kesäkukat ovat vielä täydessä loistossaan, joten niitä  ei  kannata heittää kokonaan pois. Sen sijaan huonot kasvit voi korvata esimerkiksi  krysanteemeilla. Näin kasvikokonaisuus hehkuu taas uutta loistoa pitkälle syksyyn.
Kesäkukat ovat vielä täydessä loistossaan, joten niitä ei kannata heittää kokonaan pois. Sen sijaan huonot kasvit voi korvata esimerkiksi krysanteemeilla. Näin kasvikokonaisuus hehkuu taas uutta loistoa pitkälle syksyyn.

Aurinkoiset ja heleän lämpimät syyspäivät ovat saaneet kesäkukat puhkeamaan jälleen parhaimpaan loistoonsa. Siksi ei vielä olekaan kiirettä vaihtaa niiden tilalle kokonaan uusia syysistutuksia. Vain huonommat kasvit ovat vaihtovuorossa.

– Ei ole viisasta heittää kukoistavaa istutusta pois ja vaihtaa uusia kasveja tilalle. Samaa asetelmaa voidaan pitää ympäri vuoden ja sitä uudistetaan tarpeen mukaan eri sesonkien kasveilla, sanoo puistopuutarhuri Veli-Matti Malmström Tuorlan maaseutuoppilaitoksesta.

Nyt ovat vuorossa esimerkiksi syyssävytteiset krysanteemit, syklaamit ja tädykkeet sekä riippuvista muratit ja hopealanka, joita voi vaihtaa kuihtuneiden tai kosteudesta kärsineiden kesäkukkien tilalle.

Kun kesäkukat valitaan usein nuppuisina, ei vielä auenneina kasveina, syyskukkijoilta odotetaan jotain muuta.

– Tähän aikaan vuodesta ei enää kannata odotella kukoistuksen puhkeamista, vaan voi ostaa täydessä kukassa olevia. Näin niistä pääsee nauttimaan mahdollisimman pitkään, ohjeistaa Malmström.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Heinät tuovat leikkisän lisän istutukseen ja syysperennoistakin löytyy sopivia vaihdokkeja. Esimerkiksi tummalehtinen maksaruoho antaa istutukseen oman säväyksensä tai kaunopunahattu, jonka voi jättää laatikkoon vaikka talventörröttäjäksi. Perennat ovat monikäyttöisiä myös siitä, että ne voi siirtää kasvamaan maahan, kun kylmempien ilmojen tultua on aika hankkia talvisempia kasveja kuten callunoita ja pikkuhavuja.

Vaihtokasveille ei tarvitse vaihtaa multaa tai antaa lisälannoitusta. Ne eivät myöskään tarvitse paljoa kastelua, joten syksyllä istutukset eivät vaadi suurta harrastuneisuutta.

Malmström neuvookin armahtamaan itseään, mikäli puutarhanhoito ei olisi verissä.

– Sesonkikasveilla saa kaunista nopeasti. Kesäistutukset voi jättää hyvällä mielellä vähemmälle, jos ei ehdi tai jaksa niitä hoitaa. Sen sijaan voi panostaa helppohoitoisiin kevät- ja syysistutuksiin. Kukkien tarkoitushan on tuoda mielihyvää, ei paineita tai ahdistusta.