Paratiisi-sarja 40-vuotias
rofessori, keramiikkataiteilija Birger Kaipiainen (1915–1988) suunnitteli Arabian rakastetun Paratiisi-sarjan vuonna 1969. Juhlavuoden kunniaksi Arabian museon galleriassa Helsingissä on 30.8. saakka esillä 40 vuotta Paratiisia -juhlanäyttely. Näyttely kertoo koristeen värikkään tarinan Arabian sarjatuotantoon.
Birger Kaipiainen valmistui Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1937. Samana vuonna hän aloitti työskentelynsä Arabian taideosastolla. Kaipiainen koristeli aluksi kannuja, vateja ja maljakoita.
Arabian pitkäaikaisen johtajan, Carl-Gustaf Herlitzin, tytär Birgitta Carring, toivoi, että Birger Kaipiainen suunnittelisi astiaston Arabian valikoimaan. Toive toteutui vuonna 1969, kun Kaipiaisen muotoilema ja koristelema Paratiisi syntyi. Tätä ennen Kaipiainen oli tehnyt Arabialle Ravenna-koristeen vuonna 1954 ja Tapetti-kuparipainokoristeen Olga Osolin suunnittelemaan muotoon, joka oli tuotannossa vuosina 1953–1962.
Vuoden 1969 juhannuksena, ennen kuin Paratiisi-sarja oli tullut tuotantoon, Kaipiaisen taiteilija-ateljeessa vierailivat Belgian kuningas Baudouin ja kuningatar Fabiola. Kuningatar ihastui Paratiisiin ja halusi sen kotiinsa. Saman vuoden lopulla Paratiisi esiteltiin suurelle yleisölle.
Värikkään Paratiisin rinnalle Kaipiainen suunnitteli keltaisen Aatamin ja puhtaanvalkoisen Eevan. Pohjolan talvea taas kuvasi mustavalkoinen koriste. Taiteilija halusi yhdistellä koristeellista Paratiisia yksivärisiin keltaisiin ja valkoisiin astioihin.
edelmä- ja kukkateemat, kuten hedelmäpuut ja runsaat orvokit, edelsivät Paratiisi-koristeen syntyä. Kaipiainen rakasti juhlia, keskusteluja ja yhdessäoloa – rehevää runsautta ja loisteliasuutta. Samoihin aikoihin Kaipiainen suunnitteli Paratiisin malliin Apila-koristeen, jolla koristeltiin sekunda-astioita. Koristeet löytyivät Arabian arkistoista muutama vuosi sitten ja Apila tuli uudestaan Arabian valikoimaan vuonna 2006. Paratiisin tavoin Apila-teema näkyy Kaipiaisen uniikkiteoksissa. Apilan lisäksi kyseisen mallin koristeena on ollut Kaipiaisen pelkistetty Sunnuntai.
aratiisi ehti olla tuotannossa vain vuoteen 1974, jolloin maailmanlaajuinen öljykriisi koetteli myös Arabian tehdasta. Paratiisin ohella tuotannosta poistui myös Kaj Franckin suunnittelema Kilta. Samana vuonna Arabia fuusioitui Rörstrandin kanssa. Lamasta huolimatta osa Arabian taiteilijoista sai jatkaa taideosastolla. Nämä taiteilijat olivat Birger Kaipiainen, Rut Bryk ja Heljä Liukko-Sundström, joka työskentelee nykyisin Kaipiaisen vanhassa ateljeessa.
Kaipiaisen Paratiisi-teema jatkui hänen uniikkiteoksissaan 1970- ja 1980-luvuilla. Koristeet saivat uusia värejä ja kukkatarha kasvoi uusilla lajikkeilla. Kaipiainen palkittiin Suomessa ja kansainvälisesti moneen kertaan: muun muassa Grand Prix Milanossa 1960, Pro Finlandia -mitali 1963 ja Prinssi Eugen -mitali 1982. Professorin arvonimen hän sai vuonna 1977.
edelmäinen Paratiisi tuli uudestaan Arabian valikoimaan vuonna 1988. Arabiaan oli vastikään rakennettu uudet tunneliuunit ja fajanssimassa oli muuttunut vitroposliiniksi. Paratiisi-astiat saivat Kaipiaisen käsissä hieman uusia muotoja. Lautasten muodonmuutos oli näistä huomattavin: Kaipiainen muokkasi ovaalit lautaset pyöreiksi ja muutti joidenkin astioiden mittasuhteita.
Samana vuonna Paratiisin luoja kuoli työpäivänsä päätteeksi heinäkuun 18. päivänä. Taiteilijan ainutlaatuinen koristemaailma elää edelleen lukuisten suomalaisten kodeissa.