Koti

Yli viisivuotias keittiö tuntuu vanhanaikaiselta ja Ruotsista tulee uudenlaisia tiloja – turkulainen kiinteistönvälittäjä kertoo asumisen muutoksista

RIITTA SALMI
Kiinteistönvälittäjä Pekka Tähtinen kertoo, että uusia kodinkoneita ja kalusteita markkinoidaan tehokkaasti. – Nykyään ihmiset pitävät 5–6 vuotta vanhaa keittiötä tai kylpyhuonetta vanhanaikaisena.
Kiinteistönvälittäjä Pekka Tähtinen kertoo, että uusia kodinkoneita ja kalusteita markkinoidaan tehokkaasti. – Nykyään ihmiset pitävät 5–6 vuotta vanhaa keittiötä tai kylpyhuonetta vanhanaikaisena.

Suomalaisten kodeissa tapahtui suuria muutoksia 1900-luvulla, mutta asuminen muuttuu edelleen.

Vuosikymmeniä kiinteistönvälittäjänä toiminut turkulainen Pekka Tähtinen kertoo, että suomalaisten asumis...

Tämä sisältö on digitilaajillemme.

Tilaamalla saat rajattoman lukuoikeuden yli 60 piinkovan ammattilaisemme tekemään digisisältöön: reilusti paikallisjuttuja, tärkeimmät kotimaan ja ulkomaan uutiset, mahdollisuuden kuunnella juttuja, näköislehden, striimaukset ja muun videosisällön.

Kokeile digiä
1 kk 7,90 €

Kokeile

Tilaus päättyy automaattisesti.

Tilaa digi
3 kk 5,90 €/kk

Tilaa

Yht. 17,70 €/3 kk, jonka jälkeen voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Tämä sisältö on digitilaajillemme.

Tilaamalla saat rajattoman lukuoikeuden yli 60 piinkovan ammattilaisemme tekemään digisisältöön: reilusti paikallisjuttuja, tärkeimmät kotimaan ja ulkomaan uutiset, mahdollisuuden kuunnella juttuja, näköislehden, striimaukset ja muun videosisällön.
Tee tilaus verkkosivuillamme.

Ystäväsi on lahjoittanut sinulle tämän jutun. Hyviä lukuhetkiä.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (5)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Naurettava
Mielipidevaikuttaja?
On se vaan hyvä, että joku kertoo, miten ihmisten pitää asua.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
maukk
Vast: Mielipidevaikuttaja?
Eipä tarvitse itse arvuutella kun joku kertoo mitä pitää tehdä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Angus
5 vuotta vanha/uusi
Tässä taitaa taas näkyä suomalaisten kahtiajako. Köyhille viisi vuotta vanha keittiö ei ole vanha vaan jopa ihanan uusi. Vain keski- ja yläluokalla on varaa vaihtaa keittiötä muutaman vuoden välein ja nirsoilla pintojen ja laitteiden suhteen.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: 5 vuotta vanha/uusi
Angus: "Köyhille viisi vuotta vanha keittiö ei ole vanha vaan jopa ihanan uusi. Vain keski- ja yläluokalla on varaa vaihtaa keittiötä muutaman vuoden välein ja nirsoilla pintojen ja laitteiden suhteen."

En nyt tiedä mihin luokkaan nyt kuulun. Mutta enimmäkseen olen ollut projektiasiantuntija, aika hyvätuloinenkin.
Mutta sitten kotitaloni, yli 60 vuotta vanha omakotitalo. Silloin ei mitään ainakaan omakotitaoihin mitään valmiskeittiöitä tehty vaan tehtiin mittatilaustyönä
Siispä mentiin isäukon kanssa sinne lähemmäs Naantalia, Kaanaalle.
Puuseppä kävi sitten mittaamassa ja aloitti työt. Rungot olivat puuta. Ovissa oli puukehikko runkona ja pinnat jotain kovalevyä. Saranat olivat aivan tavalliset, ei mitään säätöjä niin kuin nykysaranoisa. Mutta työ oli niin priimaa että jos jossain komerossa oli pariovet niin ne istuivat kuin nakutettu. Ja kun ovien sivujen piti olla pystyssä niin ne myös olivat. Ei mitään 'irvistelyjä' kuten usein näissä nykyajan saranoissa on. Saranat olivat sen aikaisia messingin värisiä lankavetimiä. Tasoina kaksi tammireunaista levyä jostain kenties kivilevystä. Ja tietysti sellainen oikein hyvä iso leivontalevy. Sellaisiahan ei nykykeittiöistä enää löydy.
Yli 50 vuotta se kesti ja olin tyytyväinen, mutta kun keittiössä nyt on aina välillä märkää niin ne ovien etureunat alkoivat kärsiä niin päätettiin uusia koko keittiö, saatiin siinä jääkapillekin paikka.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: 5 vuotta vanha/uusi
Niin, sanoin, että keski- ja yläluokalla on varaa vaihtaa keittiötä muutaman vuoden välein, en, että he kaikki tekevät niin. Aina on ollut järkevää käyttää toimiva ja hyväkuntoinen loppuun ennen uuden hankkimista, ja aivan erityisesti se pätee taas nyt, kun ymmärretään ylikulutuksen seurauksia luonnolle ja ilmastolle paremmin. Jutun otsikko onkin minusta masentavan kulutuskeskeinen sekä menneeseen maailmaan ja ajatteluun kuuluva.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.