Asuminen

Ikkunamarkiiseilla
huoliteltu ilme

Ruotsissa on vahva ikkunamarkiisikulttuuri. Siellä markiisien käyttö on 20-kertaista Suomeen verrattuna. Pikkuhiljaa trendi on saavuttamassa Suomenkin, sillä samalla kun ikkunamarkiisit suojaavat liialta auringonvalolta, niillä saadaan aikaan huoliteltu ja viimeistelty ilme.

Sivuvarsimekaniikalla toimivat ikkunamarkiisit antavat suojaa voimakkailta auringonsäteiltä, jolloin liika lämpö ei pääse asuntoon sisälle.

– Varsinkin nykytaloissa on paljon ikkunapinta-alaa, joten on energiataloudellisesti kannattavaa suojata ikkunat markiiseilla. Estämällä auringonlämmön pääsy huoneisiin voidaan säästää noin 80 prosenttia jäähdytyslaitteiden tarvitsemasta energiasta. Lisäksi markiiseilla saadaan ikkunat suojaan sateen mukana kulkeutuvalta lialta, sanoo Kauko Sandberg.

Korkeissa ikkunoissa voidaan käyttää myös niin sanottua solette-markiisia. Tällöin aurinkosuoja on ikkunan puoliväliin asti suora, jonka jälkeen se taittuu markiisin tapaan katokseksi.

Ikkunamarkiiseja on mahdollista ohjata automatiikan avulla samoin kuin terassimarkiisejakin.

Yksilöllisten, omaan taloon räätälöityjen markiisikatteiden hintahaitari on laaja, riippuen koosta ja automatiikasta. Esimerkiksi veivikäyttöinen 3x2-metrinen terassimarkiisi, joka sopii vaikka rivitalon takapihalle, maksaa 700 eurosta ylöspäin. Moottorikäyttöisenä hintaa tulee lisää kolmen sadan verran. Käsikäyttöisten ikkunamarkiisien hinta taas liikkuu 200–250 euron kappalehinnoissa.

– Mitä koteloidumpi markiisi on, sitä kalliimpi mekanismi, summaa Kalle Uro.