Asuminen

Kaiken maailman tyylit
Milanossa

Väri-iloittelua tilkkutäkkityyliin. (Bellona)
Väri-iloittelua tilkkutäkkityyliin. (Bellona)

Jokavuotiset Salone del Mobile –huonekalumessut Milanossa keräävät kokoon sisustus- ja huonekalualan huiput ympäri maailman. Tapahtumaan tullaan tarkastamaan uusimmat suuntaukset ja tuttujen merkkien uutuustuotteet.

Monilla osastoilla esiin nousivat heleät pastellivärit, kuten mintunvihreä ja punaisen ja oranssin taitetut sävyt. Vaatetusmuodin viimeaikaiset hittivärit koralli, aprikoosi ja pinkki loistivat nyt sohvien ja tuolien verhoilukankaissa.

Uudet pastelliset värit oli saanut esimerkiksi Vitran klassikkonaulakko Hang it all, jonka tunnusomaiset pallot on totuttu näkemään reippaissa sävyissä tai yksivärisenä.

Irene Lemmetti on kokenut messukävijä. Helsinkiläisen sisustusliike Zarron omistajan messusuosikki löytyi tällä kertaa showroomista.

– Käyn Milanon messuilla joka vuosi, eikä yhden vuoden aikana kovin paljon muutosta tapahdu. Eri valmistajilla on eri tyylejä ja sisustaminen on mielestäni enemmän tyyli- kuin trendikysymys. Mieleen jäi valaisinsuunnittelija Ingo Maurierin uutuudet, jotka kävimme katsastamassa hänen showroomillaan. Hän osaa aina yllättää!

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Showroomit ovat tärkeä osa Milanon messuja. Ne ovat messujen ajaksi perustettuja näyttelytiloja kaupungin muiden liikkeiden seassa. Showroomin tunnistaa messulogosta.

– Huomasin, että muutamien talojen showroomeja oli lopetettu. Talouden tiukka tilanne näkyy ainakin tällä tavalla, toteaa Irene Lemmetti.

Talouden heikko tilanne tuntuu olevan omiaan nostattamaan pehmeiden arvojen suosiota. Ekologisuus on tosin jo pitkään ollut nousussa: luonnonmateriaalit ja kierrättäminen ovat olleet pinnalla useamman vuoden. Luonnosta poimitut muodot ja ideat ovat suosittuja. Tämä näkyi myös Artekin osastolla; klassikkojakkaran ilme on päivitetty Nao Tamoran suunnittelemalla puun vuosirengasaiheella.

Pehmeisiin arvoihin voi liittää myös käsityöperinteen arvostuksen. Sohvakalusteiden verhoilut voivat olla nyt kotikutoiseen tyyliin neulottuja ja kudottuja. Virkkausta ja punoksia käytetään mitä moninaisimmin tavoin.

Tekstiilien suosio näkyy myös tekstiilimäisen pinnan jäljittelynä kovillakin pinnoilla. Pöytälevy näyttää painokankaalla päällystetyltä ja muovituoli batiikkivärjätyltä.

Italialaisen Missoni Homen osastolla käsityömäiset tekstiilit yhdistyivät 1960-70-luvun tyyliin murrettuine väreineen. Huomion varastivat suuret pallomaiset retrotyyliset lampunvarjostimet. Missonille tunnusomainen sahalaitakuvio näkyi jo osaston seinämissä.

Salone del Mobile -messujen osastot oli jaettu kolmeen sektoriin: designiin, moderniin ja klassiseen. Klassinen osasto esitteli perinteeseen nojaavaa tyyliä, joka ottaa esikuvansa vanhoista tyylihuonekaluista. Valtaosa tämän osaston tuotteista oli huomattavan ylellisiä; koristeellisia muotoja ja kullattuja pintoja.

Loput halleista keskittyivät modernimpaan tyyliin.

Hämeenlinnalaisen Muutos toiseen -suunnittelutoimiston sisustusarkkitehti Anu Leinonen vaikuttui tarjonnan runsaudesta.

– Tuttuja skandinaavisia brändejä oli paljon esillä, kuten Muuto, Northern Lighting, Vitra ja Artek. Monia ennestään tuttuja tuotteita nähtiin nyt uusissa väreissä. Kiinnitin huomiota värien runsauteen ja se miellyttää minua. Yleisesti tunnelma oli raikas.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Messuhalleissa talouden ongelmat tuntuivat kaukaisilta. Kauppaa käytiin osastojen neuvottelutiloissa, ja samppanjabaareissa kuhinaa riitti. Messut katsasti myös Suomen Asuntomessujen tiedottaja Leena Honkajuuri, joka kiinnitti huomiota osastojen ulkoasuun.

– Messujen järjestäjänä huomio kiinnittyi valtaviin messuosastoihin, joiden rakentamiseen oli todella panostettu. Yksittäiset osastot olivat kooltaan mahtavia. Näkyi, että suunnitteluun ja rakentamiseen oli käytetty aikaa ja rahaa, yksityiskohdat oli hiottu loppuun asti.

Paola Navonen tuotteissa  luontoteema ja perinteinen  punostekniikka yhdistyvät uusiin materiaaleihin. (Gervasoni)
Paola Navonen tuotteissa luontoteema ja perinteinen punostekniikka yhdistyvät uusiin materiaaleihin. (Gervasoni)
Korallin ja pinkin sävyjä Moroson ja Blå Stationin tuotteissa.
Korallin ja pinkin sävyjä Moroson ja Blå Stationin tuotteissa.
Pöytälevyssä on käsinvärjättyä kangasta muistuttava pinta. (Zanotta)
Pöytälevyssä on käsinvärjättyä kangasta muistuttava pinta. (Zanotta)
Retrotyyliä Missoni Homen osastolla.
Retrotyyliä Missoni Homen osastolla.