Asuminen

Kalusteet ulos

Pitsiromanttisen klassikon alumiini-istuin on pulverilakattu.
Pitsiromanttisen klassikon alumiini-istuin on pulverilakattu.

Modernin talon pihalle istuvat erinomaisesti suositut polyrottinkikalusteet, kun taas mummolatyylinen koti huutaa nurmikentälleen raskaampaa kalustetta. Pihakalusteelta toivotaan helppohoitoisuutta ja kestävyyttä.

Polyrottinki eli polygore tuli ulkokalusteiden materiaaliksi 2000-luvun alkupuolella ja se on koko ajan kasvattanut suosiotaan. Hiukan rottinkia muistuttava materiaali on paitsi säänkestävää myös helppohoitoista, kevyttä ja tyylikästä.

– Polyrottinkikalusteet ovat useimmiten ykkösvaihtoehto, kun haetaan kalusteryhmää ulkotiloihin. Ne vain ovat jo pitkään olleet geometriseltä perusilmeeltään hyvin samankaltaisia, mutta viime vuosina myös niiden muotoiluun on kiinnitetty enemmän huomiota, sanoo myymäläpäällikkö Jani Suojanen kalusteliike Vepsäläiseltä.

Nykyään uudisrakentamisessa suositaan suuria terassiratkaisuja, jotka vaativat isoja oleskelu- ja ruokailuryhmiä. Niitä löytyy muovirottinkisina moneen lähtöön. Usein kokonaisuuden voi koota erilaisista moduuleista tarpeen ja tilan mukaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koska polyrottinkikalusteet ovat melko massiivisia, niiden säilytyksessä voi tulla ongelmia. Katoksen alla peitettyinä ja suojattuina ne pärjäävät kuitenkin talven yli melko hyvin.

Pesu puutarhaletkulla

Tanskalaista designia ja kestävyyttä puutarhakalusteisiin on tuonut Cane-line Collection, johon kuuluvat tuotteet on valmistettu käsintehdystä hularo-kuidusta.

– Kalusteet voi huoletta jättää vaikka lumen alle. Ne kestävät pakkasen ja sateen lisäksi myös aurinkoa ja UV-säteilyä. Lisäksi ne ovat likaa hylkiviä sekä ympäristöystävällisiä, luettelee myymäläpäällikkö Sari Hälikkä Turun Kruunukalusteesta.

Uusinta uutta ovat kokoelmaan kuuluvat antibakteeriset Quick dry foam -pehmusteet, jotka on päällystetty Cane-line tex -kankaalla.

– Ne voi pestä vaikka puutarhaletkulla, sillä materiaali kuivuu hetkessä eikä mene miksikään.

Kovapuusta valmistettuja kalusteita ostetaan edelleen jonkin verran, myös maalattuna. Maalattu pinta ei tarvitse säännöllistä huoltoa, mutta maalamaton kaipaa öljyämistä pari kertaa vuodessa. Puukalusto talvehtii parhaiten sisätiloissa.

Suhteellisen uusi pihakalustemateriaali on polywood, joka nimensä mukaisesti on muovia, mutta muistuttaa ulkonäöltään melkoisesti valkoiseksi maalattua puuta.

– Polywoodia käytetään yleensä pöytälevyissä, mutta myös esimerkiksi penkeissä ja istuimissa. Se on materiaaleista ehkä kaikkein helppohoitoisin. Sen kuin vain pyyhkäisee, arvelee kalustevastaava Mari Mikola Plantagenista.

Muovituolin uusi muoto

Perinteiset valkoisesta perusmuovista valmistetut ulkokalusteet ovat pitkälti menneen kesän muisto. Kaikkien tuntemaa vanhaa perusvalkoista, edullista ja pinottavaa muovituolia ei juuri kalusteliikkeistä enää löydy.

Jos niitä haluaa, pitää mennä erikseen muovitavaroihin erikoistuneeseen liikkeeseen. Isommissa sukujuhlissa ja tapahtumissa vanha klassikko varmasti edelleen puolustaa paikkaansa käytännöllisyydessään.

Suojasen mukaan muovituolit ovat kuitenkin taas pikkuhiljaa tulossa, tosin hiukan uudistunein ilmein.

– Niissä on täysin uudenlainen muoto ja värit, hän toteaa esitellen Philippe Starckin suunnittelemaa pinottavaa ja tukevaa käsinojallista Toy-tuolia, jonka istuimessa on keskellä pieni aukko sadeveden poistamista varten.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Driade Storen mallistoon kuuluva tuoli on säänkestävää polypropyleenia ja istuimen värimaailmasta löytyy mustan ja valkoisen lisäksi myös oranssi ja punainen. Vaaleilla konepestävillä kangashupuilla ilmettä saa romanttisemmaksi.

Puutarhakalusteissa yhdistellään myös eri materiaaleja. Esimerkiksi alumiinia suositaan kestävyytensä takia monien kalusteiden runkona. Polyrottinkipöydän kanneksi sopii kovapuu.

Riippukeinuja ja romantiikkaa

Riippumatot, tai oikeastaan riippukeinut, tekevät vahvasti tuloaan puutarhakalusteiden joukkoon. Lekottelupaikkaa ei välttämättä enää tarvitse pingottaa kahden puun väliin ja pelätä oksan katkeamista.

Esimerkiksi ruotsalaiselta Fatboylta löytyy oman telineensä varassa roikkuva malli, jossa on pehmustettu makuuosa. Kangas on säänkestävää ja kuivuu kastuttuaan nopeasti.

Samainen yritys valmistaa myös säkkituoleja ja valaisimia ulkotiloihin. Markkinoille on tullut viime vuosina runsaasti ulkotiloihin tarkoitettuja valaisimia, jotka ovat sadesuojattuja ja toimivat seinään työnnettävän pistokkeen varassa.

Pitsiromanttista tyyliä edustava valkoinen pöytäsetti tuoleineen on edelleen hengissä. Enää sitä ei valmisteta valuraudasta vaan kevyemmästä alumiinista ja pinta on käsitelty pulverilakkauksella. Siinä kelpaa aurinkoisena kesäaamuna kuunnella omenapuun alla lintujen laulua ja juoda aamukahvit oman kullan kanssa.

Teakista valmistettu pöytälevy kestää hyvin sään vaihteluita.
Teakista valmistettu pöytälevy kestää hyvin sään vaihteluita.
Hularo-kuitu on ulkokalustemateriaalina melko hintava, mutta pitkäikäinen ja huoltovapaa. Uusinta uutta ovat istuintyynyt, jotka voi jättää huoletta sateeseen.
Hularo-kuitu on ulkokalustemateriaalina melko hintava, mutta pitkäikäinen ja huoltovapaa. Uusinta uutta ovat istuintyynyt, jotka voi jättää huoletta sateeseen.
Muovinen lamppu on suunniteltu ulkokäyttöön. Se toimii, kun laittaa pistokkeen seinään.
Muovinen lamppu on suunniteltu ulkokäyttöön. Se toimii, kun laittaa pistokkeen seinään.
Ruotsalaisen  Fatboyn riippumatto pysyy  pystyssä omilla  jaloillaan, mutta sen voi ripustaa myös perinteisesti puuhun.
Ruotsalaisen Fatboyn riippumatto pysyy pystyssä omilla jaloillaan, mutta sen voi ripustaa myös perinteisesti puuhun.
Philippe Starckin suunnitteleman tuolin istuimen keskellä on pieni aukko, josta sadevesi pääsee pois.
Philippe Starckin suunnitteleman tuolin istuimen keskellä on pieni aukko, josta sadevesi pääsee pois.
Muovi jäljittelee maalattua puuta.
Muovi jäljittelee maalattua puuta.