Asuminen

Savesta ja mudasta
syntyi moderni ekotalo

Simric, Carey ja tyttäret Kalila ja Zorya ovat ylpeitä huomiota herättävästä kodistaan. – Talo näyttää linnalta, viisivuotias Zorya tuumaa.
Simric, Carey ja tyttäret Kalila ja Zorya ovat ylpeitä huomiota herättävästä kodistaan. – Talo näyttää linnalta, viisivuotias Zorya tuumaa.
Kapkaupungin Muizenbergin asuinalueelle on kohonnut arkkitehtoonisesti mielenkiintoinen talo. Kaksikerroksinen persoonallinen talo muistuttaa Peppi Pitkätossu -sadusta tuttua Huvikumpua. Seinät ovat hieman vinksin vonksin ja avara puutarha rehottaa villinä. Erikoiseksi talon tekee se, että se on rakennettu alusta loppuun luonnonmateriaaleja hyödyntämällä.

Huomiota herättävä talo kuuluu brittiläiselle Simric Yarrowille ja hänen eteläafrikkalaiselle vaimolleen Carey Simricille. Ekotalon rakennusmateriaalina on käytetty seosta, joka syntyy savea, mutaa, hiekkaa, vettä ja kaisloja sekoittamalla. Brittiläinen Simric sai idean kotimaastaan.

– Haaveilin aina ekologisen talon rakentamisesta. Iso-Britanniassa rakennettiin 600 vuotta sitten taloja samasta seoksesta. Etelä-Afrikan ilmasto sopii tällaiselle talolle hyvin. Iso-Britanniassa satoja vuosia sitten rakennetut ekotalot ovat yhä pystyssä, joten mistään väliaikaistalosta ei ole kyse.

P

ariskunta aloitti rakennusurakan vuonna 2006 ystävien ja muutaman ammattimiehen avulla. Rakennusmateriaalit pariskunta sai luonnosta: savi kärrättiin tontille läheiseltä maantäyttöalueelta, hiekkaa merenrantatontin pihassa riitti jo valmiiksi ja sadan metrin päässä pauhaavasta Atlantista haettiin vettä. Seoksesta pyöriteltiin puikulanmallisia pötköjä, jotka pinottiin toistensa päälle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Seinien rakennusvaiheesta pariskunnalla on albumeittain kuvia. Opettajina ja taiteilijoina työskentelevät Simric ja Carey kutsuivat kokonaisia koululuokkia talkoisiin.

– Halusimme opettaa lapsille ekologisuudesta sekä talon rakentamisesta. Omilla lapsillamme ja koululaisilla oli mielettömän hauskaa pyöritellä seoksesta puikuloita ja nyt he voivat olla ylpeitä aikaansaannoksestaan, Carey sanoo.

T

aloon sisälle astuessa vierailijaa tervehtii maanläheinen vieno tuoksu. 220 neliön talossa on paljon kaarevia kohtia eikä yksikään seinä ole viivasuora. Avaraan olohuoneeseen tulvii valoa lattiasta kattoon ulottuvista ikkunoista.

Lattiaa peittävät merilevästä punotut matot, ja olohuoneen lattiassa on halkaisijaltaan 30-senttinen pyöreä aukko, josta pilkottaa maa. Samanlainen pyöreä aukko löytyy myös katosta, prikulleen maa-aukon yläpuolelta.

– Haluamme, että talossa on yhteys maasta taivaaseen. Se on reikien funktio. Talomme nimi on samhitakasha, joka tarkoittaa yhtenäisyyden paikkaa, Carey selittää.

T

aiteilijapariskunnan kädenjälki näkyy myös sisustuksessa. Seinästä kasvava jättiläismäinen kukkaveistos yläkertaan johtavien portaiden juuressa on Careyn käsialaa. Olohuoneen kirjahylly on kasattu kokoon rautatiekiskojen vanhoista puulankuista. Ekotalossa ei ole eteläafrikkalaiseen tapaan keskuslämmitystä, vaikka talvi voikin olla hyinen Atlantin rannikolla.

– Ekotalo on siitä kätevä, että luonnonmateriaalit imevät itseensä auringonvaloa ja seinät vapauttavat lämpöä talvisin. Kuumina kesäpäivinä talo taas pysyy viileänä rakennusmateriaalien ansiosta, Simric selittää.

Y

läkerrassa sijaitsevat lasten ja vanhempien makuuhuoneet sekä yleinen oleskelutila, jonka nurkassa nököttää lasten kylpyamme. Talossa käytetty vesi kierrätetään puutarhaan kasteluvedeksi.

Yläkerrassa on myös vierashuone, jota perhe vuokraa ekologisesta asumisesta kiinnostuneille matkaajille. Yöpyjä nukkuu kauniisti sisustetussa huoneessa ja saa aamiaiseksi kasvisruokaa.

– Tässä talossa kaikki elävät kasvisruualla, Carey naurahtaa.

Yarrowien ekotalon maine on kiirinyt kauas ja perhe onkin tottunut uteliaisiin ihmisiin norkoilemassa talonsa edustalla kameroiden kanssa. Talo herättää ihastusta ja paljon kysymyksiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Rakennusvaiheessa kun talo oli vielä raakile, muutama naapuri oli huolissaan sen ulkonäöstä ja siitä, sopiiko talo naapurustoon. Mutta nyt talon valmistuttua hekin ovat tyytyväisiä, Simric hymyilee.

Talon rakennusmateriaalina on käytetty seosta, joka syntyi  savea, mutaa, hiekkaa, vettä ja kaisloja sekoittamalla. Simric sai idean ekotalosta työskennellessään ympäristöasioihin keskittyvässä kansalaisjärjestössä.
Talon rakennusmateriaalina on käytetty seosta, joka syntyi savea, mutaa, hiekkaa, vettä ja kaisloja sekoittamalla. Simric sai idean ekotalosta työskennellessään ympäristöasioihin keskittyvässä kansalaisjärjestössä.
Simric, Carey ja tytär Zorya viihtyvät makuuhuoneessa, jonne tulvii valoa lattiasta kattoon ulottuvista ikkunoista.
Simric, Carey ja tytär Zorya viihtyvät makuuhuoneessa, jonne tulvii valoa lattiasta kattoon ulottuvista ikkunoista.
Kaksikerroksisen ekotalon seinät ja katto ovat hieman vinot, mutta se ei Yarrowin perhettä haittaa, päinvastoin. Autonrenkaista pinottu aita sopii hyvin persoonallisen talon ympärille.
Kaksikerroksisen ekotalon seinät ja katto ovat hieman vinot, mutta se ei Yarrowin perhettä haittaa, päinvastoin. Autonrenkaista pinottu aita sopii hyvin persoonallisen talon ympärille.