Asuminen

Eko
haastaa suunnittelijat

Moni ammattilainen elättää itsensä ekosuunnittelulla ulkomailla. Suomessa luontoa säästävä suunnittelu on yleistymässä kulutustrendien muuttumisen myötä, kun ekologisesti suunniteltujen tuotteiden kysyntä kasvaa. Kestävä kehitys ja vihreät arvot kiinnostavat yhä useampia, ja siksi tarjolla on jo muun muassa ekologisesti valmistettuja huonekaluja, koruja ja astioita.

Ekosuunnittelu tuo mukanaan haasteita, joiden ylittämiseksi tarvitaan kekseliäisyyttä.

Barcelonassa asuva suunnittelija Ryan Frank hyödyntää työssään kestävän kehityksen materiaaleja kuten puuta ja lasia.

Frankin mallistosta löytyy muun muassa kirjahylly, joka on päällystetty graffiteilla sekä tuoli, jonka pehmusteet on punottu muovipusseista.

Henkari jätepaperista

Suunnittelija on työskennellyt ekologisten materiaalien parissa jo vuosia, sillä ne inspiroivat häntä.

– Ensimmäinen kierrätysmateriaalista valmistamani esine oli kokoonpuristetusta jätepaperista tehty vaateripustin, Frank muistelee.

Hän hyödyntää luontoystävällisiä materiaaleja suunnittelemissaan huonekaluissa, vaikka se aiheuttaa joskus päänvaivaa. Tuottajat ovat usein haluttomia kokeilemaan uusia materiaaleja. Tällöin Frank joutuu toteuttamaan tuotteet omin käsin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Muutamassa vuodessa tuottajat ovat tulleet avoimemmiksi erilaisille materiaaleille ja tuotantotavoille, Frank lisää.

Hän kantaa huolta ekosuunnittelun tulevaisuudesta, sillä toistaiseksi kierrätysmateriaalien käyttö on varsin kallista uusiin verrattuna. Frank sanoo, että tilanne vaikuttaa kierrätysmateriaaleista valmistettujen tuotteiden suosioon.

– Mitä enemmän kierrätysmateriaaleja käytetään sitä nopeammin ihmiset ymmärtävät niiden hyvät puolet. Sen myötä he voivat haluta kotiinsa uuden ja koskemattoman lisäksi kuluneen näköisiä tavaroita.

Juomapulloista huovaksi

Ekologisia tuotteita laidasta laitaan Helsingissä myyvän uuden Nudge-myymälän osakas Anu Suominen sanoo, että ekoteollisuudessa on vaikea hyödyntää aikaisemmin käytössä olleita materiaaleja, koska ne eivät ole helposti käsiteltävissä. Toisinaan materiaali prosessoidaan uudestaan, minkä jälkeen se on käyttökelpoista.

Koska energiankulutuksen pitää pysyä mahdollisimman alhaisena, materiaalien valinta tuottaa suunnittelijoille vaikeuksia.

– Esimerkiksi tämä valaisimeen käytetty huopakangas valmistetaan Hollannissa juomapulloista. Samaa materiaalia on käytetty myös matoissa.

Ekologisessa suunnittelussa käytetään paljon erilaisia materiaaleja kuten puuta, lasia, villaa ja paperia.

Suominen sanoo, että suomalaiset eivät ole vielä innostuneet käyttämään kodeissaan vain luonnonmukaisia ja ekologisia materiaaleja. Tärkeintä kuluttajalle on mukavuus, ulkonäkö ja pitkäikäisyys.

Nyt etsitään kestävää

Yrittäjä Minna Heiskasen mielestä ihmiset ovat entistä valveutuneempia ja haluavat tehdä kestäviä ratkaisuja. Heiskanen ei usko kulutuksen vähenevän tulevaisuudessa, mutta hän povaa yhä useampien kääntyvän hyvälaatuisten luontoa säästävien tuotteiden puoleen.

Toistaiseksi moni vierastaa ekologista pukeutumista ja sisustamista.

– Jotkut luulevat sitä hippimäiseksi, koska se on heille tuntematonta, Heiskanen miettii.

Muotoilija-puuseppä Stefan Mahlberg kertoo, että suurin osa ekologisista raaka-aineista valmistetuista tuotteista on mittatilaustöitä.

– Tässä on käytetty puuta, joka on jäänyt yli meidän verstaalla. Yleensä nämä menevät uuniin, hän esittelee jäännöspuusta suunnittelemaansa keittiökalustoa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mahlberg sanoo, että kuluttajat tiedostavat ekologisten huonekalujen merkityksen. Se näkyy erityisesti siten, että asiakkaat vaativat käsitteltyjen tuotteiden sijaan aitoja materiaaleja, joita Mahlberg yleensä käyttää.

– Kun tuotteet on valmistettu hyvistä ja arvostetuista materiaaleista, niistä ei luovuta vuosiin ja se saa aikaan säästöjä. Lastulevy saattaa päätyä nopeasti vaihtoon.