Asuminen

Omaan huoneeseen

Henna Ruohonen uskoo, että kun tytär Erica Raitanen kasvaa, oma huone opettaa myös pitämään tavarat järjestyksessä.
Henna Ruohonen uskoo, että kun tytär Erica Raitanen kasvaa, oma huone opettaa myös pitämään tavarat järjestyksessä.

Kun Henna Ruohonen ja Rami Raitanen päättivät muuttaa Turun Runosmäkeen vuosi sitten, tuolloin puolivuotiaalle Erica-tyttärelle haluttiin oma huone. Päätös oli vanhempien yhteinen.

– Ajattelimme, että kokeillaan, mitä siitä tulee, Ruohonen sanoo.

– Huoneet ovat niin lähellä toisiaan, että hänet on kuitenkin helppo siirtää meidän huoneeseemme.

Hyviä kokemuksia lastenhuoneeseen kotiuttamisesta oli kuultu Ruohosen kummitytöstä, joka muutti omaan huoneeseen niin ikään taaperoikäisenä. Perheterapeutti Sauli Airikka pitääkin tapauskohtaisena sitä, minkä ikäisenä lapsi kannattaa totuttaa asumaan omassa huoneessa.

– Kyllä lapset voivat pienestä saakka nukkua omassa huoneessa, eikä siinä varmasti ole edes ikärajaa, täytyykö olla oma huone vai ei, hän tuumaa.

Avainkysymys on Airikan mukaan se, millaiset tilat perheellä on käytettävissä.

Lapsen muutto omaan huoneeseen poikii hyvin harvoin ongelmia, mutta lapsen mahdollisesti kokema turvattomuuden tunne voi korostua uuteen paikkaan muuton yhteydessä. Pelkotiloja voi Airikan mukaan helpottaa erilaisilla yövaloratkaisuilla nukkumaan käydessä, asiasta puhuminen lapselle sekä vanhempien läsnäolo ennen nukahtamista. On kuitenkin muistettava olla pitkäjänteinen. Välttämättä mitään yksinäisyyden pelkoa ei koskaan tulekaan – lapsihan voi olla todella innokas saadessaan oman huoneen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Erican äiti Henna Ruohonen uskoo, että pienen lapsen kotiuttaminen omaan huoneeseensa voi olla jopa helpompaa kuin isomman, joka on tottunut asumaan vanhempien tai sisarusten kanssa.

– Ericalla on eri tilanne kuin lapsella, joka on nukkunut ensin kolme vuotta äidin vieressä ja yhtäkkiä joutuukin olemaan yksin. Läheisyyden kaipuu voi muodostua suuremmaksi, Ruohonen uskoo.

Totuttaessaan tytärtä omaan huoneeseen Erican vanhemmat istuivat alkuvaiheessa lapsen sängyn vieressä nukutuspuuhissa välillä pitkäänkin.

– Istuimme kahden viikon ajan hänen vieressään. Eräänä iltana hän alkoi huutaa hirvittävästi ja kun poistuimme huoneesta, hän nukahtikin heti ja on siitä asti nukkunut omassa huoneessaan myös päiväunet, Ruohonen naurahtaa.

Hän huomauttaa, että jos Ericalle tulee jatkossa hätä, hänet otetaan toki aina viereen nukkumaan.

Lastenhuone takasi Ericalle myös unirauhan, kun esimerkiksi isän herätyskello ei herätä häntä väärään aikaan.

Perheterapeutti Sauli Airikka ei näe haittaa siinä, jos lapsi asuu sisaruksen kanssa samassa huoneessa vaikka siihen saakka, kunnes muuttaa pois kotoa.

– Jos on yhteinen huone ja siellä viihdytään, ei sieltä ole lasta syytä pakolla siirtää pois.

Airikan näkemyksen mukaan samassa huoneessa asuminen voi lisätä sisarusten välistä sidettä. Kyse on sosiaalisten taitojen kehittymisestä, kun toisen leikit, kaverit ja nukkumaanmenoajat on huomioitava.

Kuitenkin eri sukupuolta olevien sisarusten muuttaminen yhteisestä lastenhuoneesta omiin huoneisiin voi tulla ajankohtaiseksi, kun murrosikä alkaa.

– Näkisin, että silloin olisi jo korkea aika hankkia omat huoneet, kun lasten seksuaalisuus herää, Airikka huomauttaa.