Kestopuujuttu

Lähes kaikki terassirungot ja valtaosa terassikansista rakennetaan Suomessa kestopuusta. Kestopuu eli painekyllästetty puu on laholta suojattua kotimaista mäntyä, ja se kestää hyvin vaihtelevia sääolosuhteita. Sekin vaatii toki huoltoa.

Ella Springare Kestopuuteollisuus ry:stä kertoo, että säännöllinen pesu ja pintakäsittely pitävät puupinnan miellyttävänä.

– Pintakäsittely vähentää puun kosteuselämistä ja halkeilua sekä estää lian pinttymistä puupintaan. Mikäli puu jätetään useiksi vuosiksi huoltamatta, se nukkaantuu ja lopulta tikkuuntuu.

Kestopuuterassin voi käsitellä esimerkiksi puuöljyllä. Ennen pintakäsittelyä puun tulee antaa rauhassa kuivua, eli keväällä rakennetun terassin voi pintakäsitellä loppukesästä tai seuraavana keväänä.

Lämpökäsiteltyä saarnia käytetään Keski-Euroopassa terasseissa. Suomessa sen käyttö on harvinaista, koska hinta on lehtikuusta neljä kertaa kalliimpi.

– Lämpökäsittelyssä puun sideaineita poistuu puusta, jonka jälkeen se saattaa halkeilla herkemmin suurilla lämpötilavaihteluilla, Outinen kertoo.

Lehtikuusi on luonnon oma kestopuu, joista käytetyin ja kestävin on Siperian lehtikuusi. Se ei tarvitse välttämättä pintakäsittelyä, sillä se harmaantuu ulkotiloissa olosuhteista riippuen 1-3 vuodessa.

Pintaan voi ilmestyä mustia pilkkuja, mutta homeesta ei ole kyse. Lehtikuusi sisältää puun omia uuteaineita.

Ensimmäinen huoltotoimenpide lehtikuuselle on pesu esimerkiksi vuoden, kahden päästä. Painepesurilla ei pitäisi mennä koskaan läheltä puun pintaa.

Pesun jälkeen puun pintaan nousee harjatessa mustaa, öljymäistä moskaa. Vuoden päästä pinnan voi käsitellä värittömällä tai sävytetyllä puuöljyllä. Se vähentää puun luontaista pintahalkeilua.

Terassilaudoituksen tikkuuntuminen saa kuluttajan tuskailemaan ja pohtimaan oikean laudoitusmateriaalin valintaa. Tikkuuntuminen on ominaista kaikille puulajeille, sanoo Puutoimi Oy:n kauppias Tapio Outinen.

– Säältä suojassa olevat pinnat tikkuuntuvat huomattavasti vähemmän kuin suorassa sateessa ja auringon paisteessa olevat kohdat.

Lämpimien ilmojen tullen terassilaudat kuivuvat ja tämä johtaa niiden kutistumiseen. Silloin pinnan kuidut nousevat pystyyn ja tätä tapahtuu kaikilla puulajeilla. Tikkuuntumisen määrä riippuu kosteuselämisen voimakkuudesta.

Jos tikkuja irtoaa, niin mitä terassilaudoituksella voi tehdä?

– Pinnat on helppo hioa laudan suuntaisesti 180 karkeuden hiomapaperilla tai sikliraudalla, joka poistaa tikut pinnasta. Hiominen kannattaa tehdä kun pinta on kuiva. Tämä ei vaikuta kappaleen lahonkestoon lainkaan.

Ulkonäölliset ja ekologiset tekijät ovat monesti esillä silloin, kun terassipuumateriaalivalintaa tehdään. Terassia rakentaessa tärkeä seikka on tuulettuvuus.

Mitä lähempänä maan pintaa terassilaudan alapinta on, sitä kovemmalla puu on. Näin siksi, koska ilma ei pääse kiertämään laudoituksen alla.

Tämän kesän trendinä terasseissa on aikaisempaa leveämmät ja paksummat terassilankut sekä valmiiksi harmaaksi sävytetyt terassilaudat.

Mikäli oman terassin haluaa säilyvän luonnollisen harmaana, voi pintakäsittelyn tehdä sävyttämättömällä öljyllä. Ruskealle kestopuulle voi käyttää ruskeaksi sävytettyä puuöljyä.