Kaiva kukille lannoitepankki

Kasvin viereen laitetut lannoitteet peitetään mullalla ja tämän jälkeen kukkaistutukset kastellaan hyvin.
Kasvin viereen laitetut lannoitteet peitetään mullalla ja tämän jälkeen kukkaistutukset kastellaan hyvin.

TS-LM Silja Aitoaho teksti, Juha Sinisalo kuvat

Luonnonmukaiset lannoitustavat ovat nousseet kotipuutarhurien suosioon. Mitkä ovat suurimmat erot orgaanisten ja mineraalilannoitteiden välillä ja mitä kotipuutarhurin tulee tietää lannoituksesta? Kysyimme lannoitusvinkit Biolanin puutarhaneuvojalta  Riikka Kerttulalta.

Millaisia lannoitteilla kotipuutarhuri pärjää?

– Lannoitteet jaetaan karkeasti orgaanisiin eli luonnonmukaisiin ja teollisesti valmistettuihin mineraalilannoitteisiin eli väkilannoitteisiin. Orgaanisia lannoitteita ovat esimerkiksi kanankakka, hevosenlanta, sirkankakka tai kasviperäiset orgaaniset lannoitteet. Ne ovat kiinteitä ja tarkoitettu sekoitettavaksi multaan. Mineraalilannoitteet ovat helppoliukoisia ja niistä vapautuu orgaanisia lannoitteita nopeammin ravinteita kasvin käyttöön. Kotipuutarhassa kannattaa suosia luonnonmukaisia, orgaanisia lannoitteita, sillä ne vilkastuttavat maaperän pieneliötoimintaa. Maaperä tarvitsee orgaanista ainesta voidakseen hyvin, ja kun maa voi hyvin, myös kasvit voivat hyvin. Synteettiset torjunta-aineet ovat esimerkiksi turhia kotipuutarhassa.

Milloin ja miten lannoitetaan kasvukauden aikana?

– Orgaanisten, kiinteiden lannoitteiden kohdalla kertalannoitus keväällä riittää. Niiden ravinteet riittävät koko kesäksi. Mineraalilannoitteita taas pitää lisätä 2–3 kertaa kesän aikana, sillä ne huuhtoutuvat helpommin pois eikä niitä voi antaa kerralla paljon. Nykyään on markkinoilla myös orgaanis-mineraalisia lannoitteita, joissa orgaaniseen lannoitteeseen on lisätty nopealiukoista mineraalilannoitetta. Mineraalilannoite antaa keväällä nopeasti kasvuvoimaa, mutta orgaanisesta lannoitteesta vapautuu ravinteita pitkäkestoisesti.

Mitä tapahtuu, jos lannoittaa liikaa?

– Liika lannoitus voi väkevöittää kasvualustaa liikaa. Se voi johtaa siihen, ettei kasvi pysty kunnolla ottamaan vettä. Liiallinen lannoitus voi myös vioittaa lehtiä. Silloin lehtien kärjet ruskettuvat ja esimerkiksi nurmikko voi kellastua. Siksi on tärkeää noudattaa lannoitteiden annostusohjeita. Liikalannoituksessa ravinteita myös huuhtoutuu kasvien ulottumattomiin maaperään ja vesistöön. Orgaaniset lannoitteet ovat mineraalilannoitteita turvallisempia, sillä ne liukenevat hitaammin ja antavat liiallisen annostuksen paremmin anteeksi.

Mitä tapahtuu, jos lannoituksen laiminlyö?

– Ravinteiden puutos näkyy nopeimmin ruukkuistutuksissa, joissa kasveilla on käytössään rajallinen määrä ravinteita. Jos kasveja ei lannoiteta vaan vain kastellaan, niiden kasvu hiipuu ja kukinta vähenee. Ne pysyvät hengissä, mutta eivät kasva. Sen jälkeen voi ilmetä puutosoireita, esimerkiksi ruukkukasvien lehdet voivat muuttua vaaleiksi ja laikukkaiksi. Myös nurmikon kasvu hiipuu ja esimerkiksi sammaleet ja rikkakasvit valtaavat helpommin alaa, jos sitä ei lannoiteta.

Mitä tarkoittaa varastolannoitus ja mihin se soveltuu?

– Varastolannoitus tarkoittaa sitä, että kasville annetaan istutusvaiheessa kerralla koko kesän ravinteet varastoon. Silloin riittää, että kesällä kasvia vain kastellaan pelkällä vedellä. Taimen viereen kaivetaan kuoppa, johon lannoitteet laitetaan. Kasvi ottaa juurillaan tarvitsemansa määrän lannoitetta tästä lannoitepankista. Varastolannoitukseen soveltuvat orgaaniset lannoitteet. Esimerkiksi parvekelaatikkoon istutettaville kesäkukille annetaan pari desilitraa kanankakkaa per taimi.  Mineraalilannoitteet eivät sovellu varastolannoitukseen, sillä toisin kuin orgaaniset lannoitteet, ne liukenevat heti veteen ja tekevät maaperästä liian väkevän. Varastolannoitus sopii myös isoille vihanneksille, kuten tomaatintaimille. Erityisen hyvä vaihtoehto se on kasveille, joiden lehtisatoa syödään, kuten yrteille ja salaateille. Näin niitä voidaan kasvukauden aikana kastella puhtaalla vedellä, eikä satoa hyödyntäessä tarvitse miettiä, onko lannoitevettä mennyt kasvien lehdille.

Miten kannattaa lannoittaa puita ja pensaita?

– Varastolannoitus soveltuu myös niille. Esimerkiksi marjapensaille ja omenapuille voi tehdä rautakangella reikiä juuriston alueelle. Jos pensaiden ja omenapuiden juurelle heittelee lannoiterakeita maan pinnalle, jossa kasvaa nurmikko, ravinteet menevät nurmikolle. Usein ajatellaan, että lannoite pitää laittaa esimerkiksi omenapuun tyvelle. Oikea paikka on kuitenkin siellä, mihin puun uloimmat oksat ylettyvät. Esimerkiksi omenapuiden kohdalla tämä etäisyys voi olla useampi metri.

Vaikuttaako maaperän laatu lannoitteiden tehoon?

– Kyllä. Jos esimerkiksi hiekkaperäistä maata on lannoitettu pitkään mineraalilannoitteilla ja siirrytään luomulannoitukseen, voi käydä niin, etteivät uudet lannoitteet lähde heti vaikuttamaan. Tämä johtuu siitä, että maaperässä ei ole tarpeeksi mikrobeja, joita luomulannoitteet tarvitsevat toimiakseen.  Hiekkamaa ei pysty varastoimaan vettä ja ravinteita kuten multa ja savi. Siksi sinne kannattaa lisätä kompostia. Savipohjaista maaperää parjataan, mutta se on hyvä maa-aines mullan joukossa, sillä se varastoi vettä ja ravinteita. Savi- ja multamailla tarvitaan enemmän kalkitusta kuin hiekka- ja hietamailla. Hiekkamaa pysyy paremmin hyvänä rankkasateilla, mutta kuivat kesät edellyttävät kastelua. Harva piha on kuitenkaan puhtaasti vain tiettyä maa-ainesta.

Mistä tietää, millaisia ravinteita maaperä kaipaa?

– Maaperästä kannattaa teettää ravinneanalyysi, jotta selviää, onko esimerkiksi omalla kasvimaalla puutosta jostain ravinteesta ja saa käyttöönsä oikeat lannoitusohjeet.  Lannoitepakkausten ohjeet on yleensä tehty hyväkuntoiselle puutarhamaalle.

Ruukkuun istutettaville kesäkukille annetaan pari desilitraa kanankakkaa per taimi. Lannoitetta varten kaivetaan kuoppa kasvin viereen.
Ruukkuun istutettaville kesäkukille annetaan pari desilitraa kanankakkaa per taimi. Lannoitetta varten kaivetaan kuoppa kasvin viereen.
Lannoite tulee laittaa kasvin viereen, ei kerrokseksi pohjalle. Näin mullasta ei tule liian väkevää esimerkiksi reilun kastelun seurauksena.
Lannoite tulee laittaa kasvin viereen, ei kerrokseksi pohjalle. Näin mullasta ei tule liian väkevää esimerkiksi reilun kastelun seurauksena.