Kastele ikivihreitä nyt – kiitoksen saat keväällä

Monivuotisia, ikivihreitä kasveja kannattaa kastella hyvin. Kostea maa ehkäisee kasvin kevätkuivumista.
Monivuotisia, ikivihreitä kasveja kannattaa kastella hyvin. Kostea maa ehkäisee kasvin kevätkuivumista.

Turun Sanomat

Lämmin ja kuiva kasvukausi on saanut monet kasvit hämilleen: jotkut koristepensaat ja hedelmäpuut ovat ryhtyneet kukkimaan toistamiseen, toiset kasvit puolestaan ovat kuivuuden vuoksi ryhtyneet valmistautumaan syksyyn normaalia aikaisemmin.

– Uusintakukinnasta ei varsinaisesti ole kasville mitään muuta haittaa kuin että ensi kesänä kukkia voi olla vähemmän kuin normaalisti. Sen sijaan kuivuus saattaa olla monivuotisille kasveille kohtalokasta. Etenkin ikivihreät kasvit ovat ensi talvena vaarassa kuivettua, varoittaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Havukasvit, alppiruusutja monet vihreänä talvehtivat perennat, kuten taponlehti, talvio ja varjoyrtti, ovat herkkiä kuivettumaan kevätauringossa.

– Nyt on ollut niin kuivaa, että maassa ei ole ensi kevääksi riittävää vesivarastoa monivuotisille kasveille. Etenkin, jos talvesta tulee vähäluminen, kevätkuivuminen on iso ongelma. Siksi nyt syksyllä kannattaa kastella reilusti kaikkia monivuotisia kasveja, mutta etenkin ikivihreitä, opastaa Kerttula.Kukkasipuleiden kanssa kannattaa Kerttulan mukaan vielä odottaa: maan pitää olla viilentynyt ennen istutusta alle 10 asteeseen. Pienikokoiset kukkasipulit, kuten helmililjat ja lumikellot, istutetaan ensin, mutta tulppaaneja ehtii istuttaa aina roudan tuloon asti.

– Liian lämpimään maahan istutetut kukkasipulit lähtevät kasvuun ja saattavat paleltua talvella. Istutusta odottavat kukkasipulit kannattaa säilyttää kotona viileässä.

Vinkki: Pelasta yrtit pakkaselta

Yrttien satokautta voi yrittää vielä jatkaa sisällä. Ruukutusvaiheessa ylipitkät varret leikataan ja niiden lehtisato kuivataan talven varalle. Leikkaus vähentää kasvien haihdutusta ja parantaa siten kasvuunlähtöä sisällä.