Asuminen

Kupittaan alueen monipuolisuus viehättää asukkaita

Kupittaan alue on muuttunut paljon viime vuosina, kun uusi teknologia ja biotieteet ovat tuoneet työpaikkoja alueen perinteisen teollisuuden tilalle. Vanhat tehdaskiinteistöt on muutettu uuteen käyttöön tai purettu pois, ja modernit toimistot ja kerrostalot ovat muokanneet maisemaa. Kupittaan hyvä sijainti, monipuoliset palvelut ja hyvät liikenneyhteydet tekevät siitä halutun asuinpaikan.

Kupittaalla toimi 1800–1900-luvuilla lukuisia tehtaita, kuten sähkökeramiikkaa valmistava Turun Posliinitehdas, tiilitehdas Kupittaan Savi ja Silon vaatetehdas. Niistä viimeisenä lopetti vuonna 2007 HK-Scanin lihatuotetehdas, jonka tontille rakennettiin vuosina 2012–2017 Kupittaanpuiston asuntoalue eli kymmenen kerrostaloa. Rakennuttajina toimivat tontin puoliksi ostaneet Sato ja Auratum Asunnot, ja suurimman osan taloista urakoi NCC.

Kupittaalla ja sen lähellä on tuhansien työpaikkojen tiivis keskittymä, sillä Tyksin sairaaloiden lisäksi alueella on yksityissairaaloita, yliopistojen ja ammattikorkeakoulun toimintoja sekä satoja it-, tutkimus-, teknologia-, biotiede- ja lääkekehitysyrityksiä sekä muun muassa vakuutusyhtiö IFin pääkonttori.

Moni pyöräilee tai kävelee töihin, ja bussiyhteydet ovat tiheät. Suurin miinus on autopaikkojen vähyys, ja tähän haetaan jatkuvasti parannuskeinoja.

Kupittaanpuisto on ollut kaupunkilaisten virkistyskeidas jo 1800-luvulla, ja se on edelleen suosittu retkipaikka. Siellä on myös Seikkailupuisto, lintupuisto ja lasten liikennekaupunki sekä jalkapallostadion, jää-, urheilu- ja keilahallit sekä urheilukentät, maauimala, luistelumato ja uusi palloiluhallikin aivan vieressä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Riitta Laitilamuutti Kokkolasta Turkuun As Oy Kupittaan Haikaraan vajaat kolme vuotta sitten.

– Täällä rakennettiin kivan näköistä taloa puiston viereen, ja keskustaan oli lyhyempi matka kuin Telakkarannasta, jossa kävin myös katsomassa asuntoa. Lisäksi tytär perheineen asuu lähellä Vasaramäessä, joten tämä oli tyypillinen mummojuttu, Laitila heläyttää.

Hän on tyytyväinen valintaansa ja nauttii lenkkeilystä koiran kanssa ja ilman koiraa sekä luistelusta luistelumadolla. Kuntosali löytyi läheltä Triviumista ja sieltä oman ikäisiä jumppakavereita sekä personal trainer. Naapurit ovat mukavia, mutta Kupittaanpuiston taloyhtiöiden yhteisen pihan käyttösääntöjen hän toivoisi sallivan myös pienet kekkerit, sillä pöytäryhmät jäävät lähes käyttämättä.

Pihakannen alla ovat autopaikat, joista pääsee hissillä asuinkerroksiin.

– Eläkeläiselle tämä on hyvä paikka, keskellä kaupunkia ja silti rauhallinen. Kaikki fasiliteetit ovat lähellä, esimerkiksi kymmenen lounaspaikkaa on 5–10 minuutin kävelyetäisyydellä. Keskustaan kävelee parissakymmenessä minuutissa tai voi käyttää Föli-bussia. Kultaisen Hirven lopettaminen harmitti, mutta tilalle tuli S-kauppa, mikä oli hyvä. Maauimalassa käyn kesällä, mutta se menee kiinni jo elokuun puolivälissä, kun on parhaat ilmat.

"Momentumin tontti on Kupittaan viimeinen, ja sen valmistuttua myös ympäristö valmistuu, esimerkiksi pyörätiet kadun varteen."

Itäisen Pitkäkadun ja Kaivokadun kulmasta purettiin viime kesänä HK-Scanin vanha pääkonttorirakennus, jonka tilalle NCC urakoi parhaillaan As Oy Momentumia Auratum Asunnoille. Taloyhtiöön tulee kaksi kerrostaloa, jotka valmistuvat keväällä 2020. Heti niiden takana puiston vieressä ovat Kupittaanpuiston kymmenen kerrostaloa.

– Momentumin tontti on Kupittaan viimeinen, ja sen valmistuttua myös ympäristö valmistuu, esimerkiksi pyörätiet kadun varteen. Isompi taloista tulee katujen reunaan, ja se on L-kirjaimen muotoinen. Toinen talo tulee sen taakse yhteisen pihan puolelle. Kaikkiin asuntoihin kuuluu iso parveke, ja niihin kuljetaan liukuovesta. Parvekkeille tulee puulattia ja himmennettävä valaistus, ja isommissa läpitalon asunnoissa on kaksi parveketta eri ilmansuuntiin. Kattoparvekkeilla on myös takkoja, Auratum Asunnot Oy:n myyntipäällikkö Merja Östermankertoo.

Taloyhtiössä on kaikkiaan 182 asuntoa, kooltaan 27,5–188,5 neliötä. Merja Östermanin mukaan ääripäiden koot on jo myyty, mutta erikokoisia asuntoja on vielä jäljellä. Kadun puolella alakerrassa on liiketiloja, joihin voi sijoittua esimerkiksi bistro tai kahvila sekä kauppaliikkeitä.

Alakertaan sijoittuvat myös talopesulat kuivaushuoneineen, saunaosasto ja smart post -huone, jonne voi tulevaisuudessa tilata jopa ruokaa.

– Meille asumisen ja rakentamisen laatu ja pienet yksityiskohdat ovat tärkeitä. Mietimme materiaaleja tarkoin, ja konseptien kehittämiseen satsataan paljon. Momentumissa asiakas voi valita kolmesta tyylisuunnasta mieleisensä, ja voimme myös räätälöidä asuntoja toiveiden mukaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myyntipäällikön mukaan Kupittaan alue kehittyy koko ajan, ja asunnoille on ollut hyvin kysyntää.

Niitä ostetaan sekä omaan käyttöön että omille lapsille ennen tai jälkeen opiskelun tai sijoitusasunnoiksi.

– Asiakaskunta on erittäin laaja. Monen työpaikka on lähellä sairaala- tai teknologia-alalla tai yliopistossa, ja lisäksi muualta takaisin Turkuun muuttajia on ollut. Kupittaalla viihdytään hyvin, sillä Kupittaanpuiston asuntoja on tullut hyvin vähän uudelleen myyntiin, Österman tiivistää.

"Polkupyörille on lähes 600 paikkaa, kaksi per asunto, sillä täällä pyöräillään paljon."

Kupittaan asemaa vastapäätä, junaradan toisella puolella, Kalevantie 10:ssä on kolme uutta kerrostaloa. Ensimmäinen taloista valmistui ennen joulua, toinen helmikuun lopussa ja kolmas valmistuu ensi kesäksi. Talot rakentaa Jatke Länsi-Suomi Oy, ja kaikki kolme tulevat vuokrakäyttöön. Rakennuttajat ovat FIM Kiinteistöt Oy:n S-Asuntorahasto, Universtas Oy (Turun yliopiston ylioppilaskunnan yhtiö) ja Turun Työväensäätiö.

Työmaalla ahersi viime kesänä yli 300 ihmistä, joten työmaaliikenne piti suunnitella tarkoin vilkkaan Kalevantien takia. Tontilta on purettu kaupungin puutyöverstas, ja rakentaminen alkoi 2016 poikkeusluvalla ilman kaavamuutosta.

– Jokainen talo on omalla tontillaan, ja niissä on omat taloyhtiöt. Asunnot ovat pääasiassa yksiöitä ja kaksioita, keskikoko on noin 32 neliötä, ja niitä on yhteensä 260. Kaikissa on iso lasitettu parveke, Jatke Länsi-Suomi Oy:n toimitusjohtaja Jukka Aaltonenkertoo.

Taloihin liittyy 126-paikkainen autohalli, josta pääsee hisseillä asuntoihin. Myös pihalla on joitakin autopaikkoja.

– Polkupyörille on lähes 600 paikkaa, kaksi per asunto, sillä täällä pyöräillään paljon. Asuntoihin on ollut helppo saada vuokralaisia, sillä työpaikkoja on lähellä ja moni matkustaa usein junalla Helsinkiin, Aaltonen sanoo.

Uusi vuokrakoti hyvällä paikalla on nykyisin haluttu. Esimerkiksi Vuokranantajat ry:n tuoreessa tutkimuksessa arvioitiin, että vuokra-asuminen nousee suosiossa omistusasumisen ohi lähivuosina Turussa ja Tampereella, Helsingissä näin on jo käynyt. Yksi tärkeimmistä syistä on asumisen helppous.

Kalevantien talojen välissä on suojaisat pihat, joita ympäröi kaavan edellyttämä betonimuuri äänivallina. Siinä olevan ikkunan kautta on näköyhteys kadulle. Pihoille tulee lasten leikkipaikka, istutuksia ja pyöräsuojaan viherkatto.

Seitsemännen kerroksen näköala kaupunkiin tuo Turun tuomiokirkon, Mikaelinkirkon ja Vartiovuoren tähtitornin kuin tarjottimelle, ja koko Kupittaan alue on helppo hahmottaa. Parvekkeelle liikenteen ääni kantautuu hyvin, mutta sisällä asunnossa on hiljaista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Asunnot ovat kompakteja, ja varustelu on hyvää tasoa. Kaappeja on reilusti, ja kaakeloitu kylpyhuone on avara.

Kokkolasta Turkuun kolme vuotta sitten muuttanut Riitta Laitila uskoo, että Turku kehittyy nimenomaan Kupittaan suuntaan.

– Tänne tulee uusia työpaikkoja. Se on oikein hyvä, sillä työpaikat tuovat lisää palveluja. Ja jos tulee raihnaiseksi, sairaalat ovat niin lähellä että niihin pääsee vaikka rollaattorin kanssa, Laitila suunnittelee hymyillen.

Juttusarjassa seurataan Turun alueen laajenevia asuinkohteita. Lue edellinen osa .

Luitko jo nämä?