Naantalin vetovoima vain vahvistuu

Anne Kortela

Naantaliin on rakenteilla ja suunnitteilla useita rivitaloja eri puolilla kaupunkia. Myös uusia kerrostaloasuntoja rakennetaan, ja lähikuukausina niitä valmistuu Humaliston alueella, samoin Presidentinkadulla aloitetaan uuden talon rakentaminen. Myös linja-autoaseman korttelissa alkaa vihdoin tapahtua, sillä kahden ensimmäisen kerrostalon asunnot tulevat ennakkomarkkinointiin.

Naantalin yleisilme on pientalovaltainen.

Rivitaloasuntoja rakennetaan sekä vanhan asutuksen keskelle että uusille alueille. Valittavana on sekä yhden, kahden että kolmen tason asuntoja. Aikajärjesteyksessä taloja valmistuu ensin Ruonaan ja Luonnonmaalle, sitten Tammistoon ja Venkaan lähelle Raision rajaa

Ruonassa kylpylän läheisyydessä on valmistumassa Oy Spinkkilä Ltd:n rakentama rivitalo, Asunto Oy Naantalin Aurinkopalatsi. Siihen tulee viisi asuntoa, joista yksi on yhdistetty kahdesta asunnosta. Talo on vielä osittain kesken, vaikka kolmessa asunnossa on jo asukkaat.

– Asunnon sisäosia aletaan rakentaa vasta sitten, kun asunto on myyty, sillä ostajat voivat itse suunnitella ne haluamikseen. Kaikki asunnot ovatkin sisältä aivan erilaisia. Tällä hetkellä enää yksi on myymättä, yrittäjä Pekka Spinkkiläkertoo.

"Tärkeää on, että talon rakenne on ilmasulullinen ja hengittävä, eli kosteus voi imeytyä rakenteeseen ja poistua molempiin suuntiin seinärakenteen läpi."

Yrittäjän lähtökohtana on rakentamisen ekologisuus ja kustannustehokkuus, eikä hän käytä muovimateriaaleja tai mineraalivillaa. Hän välttää myös kemikaaleja, joita voi jäädä huoneilmaan.

– Käytän puukuitueristeitä ja yhdistän vanhaa ja uutta rakentamistapaa. Tärkeää on, että talon rakenne on ilmasulullinen ja hengittävä, eli kosteus voi imeytyä rakenteeseen ja poistua molempiin suuntiin seinärakenteen läpi. Puu on itsessään antibakteerinen. Talo sopii hyvin allergikoille, Pekka Spinkkilä selvittää.

Pääsemme käymään yhdessä asunnossa, jonka ostajalle ekologisuus oli juuri allergioiden takia erittäin tärkeää. Varmuuden vuoksi asunnon ilmaa puhdistettiin vielä ennen muuttoa ionisaattorilla, jotta uuden puun hajukin saatiin pois.

Erityisesti asukas pitää siitä, että pääsi muuttamaan täsmälleen sovittuna päivänä. Myös asunnon valoisuus ja iso terassi miellyttävät. Ulkoilumahdollisuuksista mieluisin on kävelyreitti keskustaan rantaa pitkin.

Luonnonmaalle rivitaloja rakentaa naantalilainen Treeva Rakennus Oy. Asunto Oy Naantalin Linnanrinteen kolme rivitaloa sijaitsevat Käköläntiellä, ja ne valmistuvat toukokuun 2018 lopussa.

Talot on porrastettu rinteeseen, ja tontti rajoittuu pieneen puistikkoon. Jokaisessa talossa on kolme yhden tason asuntoa ja asunnoissa on neljä huonetta, avokeittiö ja sauna.

– Talojen julkisivu on puuverhoiltu, ja energiamuodoksi valittiin käytössä edullinen maalämpö. Kaikissa asunnoissa on 32 neliön terassi, joka on kokonaan lasitettu. Huonekorkeus on 3,3 metriä eli huomattavasti enemmän kuin normaalisti, ja olohuoneessa on isot ikkunat. Asunnot ovat kiinnostaneet sekä naantalilaisia että muualta muuttavia. Osa asunnoista on vielä vapaana, yrittäjä Lasse Törnströmkertoo.

Tammiston alueelle Vanhalle Vantontielle rivitaloja rakentaa Skannå Kiinteistöt. Kaikkiaan sinne tulee kolme rakennusta ja 22 asuntoa.

Ensin valmistuu Asunto Oy Naantalin Kivi 1 (2 rakennusta, 14 asuntoa) elo-syyskuussa 2018. Asunto Oy Naantalin Kivi 2 (1 rakennus, 8 asuntoa) on ennakkomarkkinoinnissa. Talot tulevat metsäiseen rinteeseen, jossa korkeuseroa alimman ja ylimmän asunnon välillä on noin 22 metriä.

Asunnot ovat 110- tai 125-neliöisiä, ja lisäksi kaikkiin kuuluu alakerran autotalli (23 tai 25 neliötä). Asunnot rakennetaan kolmeen tasoon pääasiassa kivimateriaalista.

Yhtiö on aiemmin rakentanut rivitaloja Hirvensaloon. Naantaliin lähdettiin, kun sopiva tontti löytyi. Sijainti parani vielä, kun Vantontien liikenne katkaistiin läpiajolta.

– Mietimme rakentamista eri kulmasta ja pyrimme tarjoamaan erilaista kuin muut rakentajat. Materiaalit ovat korkealuokkaisia, ja asukas voi vaikuttaa sisustukseen paljon. Kolmannessa kerroksessa on saunaosasto ja kattoterassi, joka on laatoitettu ja varustettu sulanapitovastuksin talven varalta. Saunaan liittyy iso pukuhuone, jonka moni on jo päättänyt sisustaa tv-huoneeksi. Keskikerroksen keittiön eteen terassille tulee kesäkeittiö, jonka saa halutessaan täysin varusteltuna, toimitusjohtaja Tero SalonenSkannåsta kertoo.

Asunnot ovat kiinnostaneet noin 35–55-vuotiaita, pääasiassa kahden hengen talouksia, joista useimmat myyvät ensin omakotitalonsa. Salosen mukaan se hidastaa kaupoista päättämistä jonkun verran, koska omakotitaloista ei ole kovin paljon kysyntää.

Venkaan Aurinko-Golfin läheisyyteen rivitaloja rakentaa Rakennusliike Tikakoski. Kraatarinkadulle tulee kolme rivitaloa ja yhteensä 14 asuntoa. Pääosa asunnoista on yhdessä tasossa, yksi taloista on kaksikerroksinen.

Asunto Oy Naantalin Swingin talot valmistuvat syyskuussa 2018. Noin puolet asunnoista on jo myyty. Kooltaan ne ovat 68–137 neliötä.

– Talot tulevat rinteeseen siten, että iso terassi on golfkentälle päin. Näkymät ovat vanhaan omenapuutarhaan. Erikoisuutena asuntojen kellarikerroksessa on koko asunnon levyinen varastotila, jota voi käyttää esimerkiksi harrastehuoneena. Lisäksi asuntoihin kuuluu kaksi autokatospaikkaa, myyntijohtaja Jorma JuurikkaTikakoskelta kertoo.

"Naantalissa kaupankäynti on ollut odotetunlaista. Sieltä puuttuvat sijoittajaostajat."

Kerrostaloja Humaliston alueella meren läheisyydessä rakentaa YIT Rakennus Oy. Kuusikerroksinen Asunto Oy Naantalin Merikapteeni on valmistumassa jo maaliskuun lopussa. Taloon tulee 38 asuntoa, joista suurimmat kolmiot ja merenpuoleiset kaksiot ovat käyneet parhaiten kaupaksi.

– Vielä jäljellä on 11 asuntoa, eli 34 neliön yksiöistä 67 neliön kolmioihin, YIT:n asuntomyyntipäällikkö Satu Aarniokertoo.

– Meillä on vielä yli 10 000 neliön rakennusoikeus alueella. Se tarkoittaa 5–6 rakennuspaikkaa riippuen siitä, millaisia rakennuksia niihin tulee. Seuraavaa taloa suunnitellaan jo, ja mielellään aloittaisimme rakentamisen jo pian. Naantalissa kaupankäynti on ollut odotetunlaista. Sieltä puuttuvat sijoittajaostajat. Suurin osa ostajista myy ensin omakotitalonsa, ja se voi olla hidasta tai kauppahinta ei olekaan odotusten mukainen, rakennuttajapäällikkö Antero Mäkeläsanoo.

"Suurin osa asunnon ostajista on Naantalista, mutta myös muualta."

Presidentinkadulla keskustan lähellä rakennusliike PEAB on aloittamassa 5-kerroksisen Asunto Oy Naantalin Pressan rakentamisen.

– Lähdemme liikkeelle maalis-huhtikuun aikana, joten talo valmistuu keväällä 2019. Noin puolet 28 asunnosta on jo varattu. Suurin osa asunnon ostajista on Naantalista, mutta myös muualta. Asuntoja on ostettu myös osavuotiseen käyttöön. Suosituin asunto on 78-neliöinen kolmio. Saatavilla on myös yksiöitä ja kaksioita, ja myös asuntojen yhdistäminen aina 148 neliön kokoon asti on mahdollista, PEABin hankekehityspäällikkö Jarno Kuustonenkertoo.

"Korttelin sisäpihalle ensimmäiseen kerrokseen tulee vehreä oleskelualue ja pihasauna, ja piharakennuksiin tulee viherkatot."

Linja-autoaseman kortteli Naantalin ydinkeskustassa on myyty TA-Yhtiöihin kuuluville Taova Oy:lle ja TA-Asunnot Oy:lle. Yhtiöissä luotetaan Turun talousalueen hyviin näkymiin, jotka tuovat kysyntää asunnoille.

Kortteliin rakennetaan kahdessa vaiheessa neljä kerrostaloa, joihin tulee korkeatasoisia omistusasuntoja. Ensimmäisessä vaiheessa Luostarinkatu 24:ään rakennetaan Asunto Oy Naantalin Victoria, johon tulee kaksi kerrostaloa ja 50 asuntoa.

Myöhemmin kokonaisuus täydentyy Asunto Oy Naantalin Estellen kahdella talolla, jotka tulevat Tuulensuunkatu 25:een.

– Asunto Oy Naantalin Victorian ennakkomarkkinointi on käynnistymässä kevään aikana ja rakennustyöt on tarkoitus aloittaa syksyllä 2018. Arvioitu valmistumisaika on vuoden 2019 lopulla. Haluamme tarjota laajan asuntovalikoiman eri elämäntilanteisiin. Asuntojen koot ovat 31,5–94,5 neliötä yksiöistä kolmioihin. Korttelin sisäpihalle ensimmäiseen kerrokseen tulee vehreä oleskelualue ja pihasauna, ja piharakennuksiin tulee viherkatot. Korttelipihan alle katutasoon rakennetaan autohalli, josta pääsee hissillä asuinkerroksiin, Taova Oy:n toimitusjohtaja Esa Mustonenkertoo.

Asunnoissa on lähes lattiaan asti ulottuvat ikkunat ja parvekkeissa on lasiliukuovet. Alimman kerroksen sisäpihan puoleisiin huoneistoihin kuuluu oma terassi. Ylimmän kerroksen uniikeissa kolmioissa on oma sauna, kaksi parveketta ja osassa vinoja kattoja kattoikkunoineen.

Sarjassa seurataan Turun alueen laajenevia asuinkohteita. Lue myös , , , , , , , , ja osa.