Joulun jätehuollon ABC

Kuva: TS/Jonny Holmén.
Kuva: TS/Jonny Holmén.

Turun Sanomat

Kun juhlat on juhlittu, on siivouksen aika. Joulun jätteiden lajitteluun löydät apua tästä Lounais-Suomen Jätehuollon pikaohjeesta.

Alumiinivuoka, -folio ja metalliesine

Alumiiniset vuoat ja foliot, metallipurkit ja -kannet lajitellaan muiden metalliesineiden tapaan puhtaiksi huuhdottuina metallinkeräysastiaan. Muistathan, ettei uuden vuoden tina ole metalli vaan vaarallinen jäte!

Amaryllis

Kuolleet huonekasvit ja leikkokukat lajitellaan biojäteastiaan tai omaan kompostoriin. Multaa ei saa laittaa biojätteen joukkoon. Mullan voi laittaa omalle pihalle tai kompostoriin, tai vaihtoehtoisesti sen voi lajitella polttokelpoisen jätteen astiaan.

Polttokelpoiseen jätteeseen lajitellaan myös rikkinäiset kukkaruukut.  Kasvit ja kukat ovat polttokelpoista jätettä, jos kiinteistöllä ei ole biojätteen keräystä tai omaa kompostoria.

Glögitölkki

Kartonkinen glögipakkaus kelpaa kartongin keräykseen muovikorkista tai alumiinivuorauksesta huolimatta. Huuhdo ja valuta ja pakkaa ne tilan säästämiseksi sisäkkäin.

Lasiset glögipullot voi kierrättää pakkauslasina. Viiniglögipullot otetaan vastaan kauppojen palautusautomaatteihin.

Hautakynttilä

Lasinen hautakynttilä lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen, sillä kuumuutta kestävä lasi ei sovellu lasipakkausten keräykseen. Polttokelpoisen jätteen astia on oikea paikka myös muovisille hautakynttilöille. Metalliset kannet lajitellaan metallinkeräykseen.

Jätettä voi vähentää käyttämällä lasinen hautakynttilä uudestaan laittamalla sisälle uuden kynttilän.

Ilotulitteet

Ammutut, täysin sammuneet ja jäähtyneet raketit ovat polttokelpoista jätettä. Toimita käyttämättä jääneet ja vanhentuneet ilotulitteet ensisijaisesti myyjille. Ellei tämä ole mahdollista, ota yhteyttä poliisiin.

Joulukalenteri ja suklaarasia

Joulukalentereiden ja suklaarasioiden pahviset osat lajitellaan kartongin keräykseen. Muoviosan voi laittaa muovipakkausten keräykseen tai polttokelpoiseen jätteeseen. Konvehtirasioiden kerrosten välissä oleva suojapaperi on polttokelpoista jätettä.

Joulukortit

Jos et halua jemmata saamiasi joulukortteja muistojen laatikkoon, ne lajitellaan kartongin keräykseen. Vanhat joulukortit soveltuvat myös mainiosti uusien korttien tai joulukoristeiden askarteluun, joten ehkä säilytät niitä seuraavaa joulua varten.

Joulukuusi

Joulukuusia otetaan vastaan risujätteenä veloituksetta jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla. Jotkut taloyhtiöt järjestävät kuusille oman keräyksen.

Mikäli omistat muovikuusen, joka on kulkenut matkassa jo hyvän tovin, eikä sitä risaa kehtaa panna esille enää ensi vuonna, on oikea osoite metallinkeräysastia. Vaikka muovikuusesta puhutaankin muovikuusena, on suurin osa sen painosta metallia.

Kinkun luu

Ruokahävikki pienenee, kun joulukinkun lopuista keittää pyhien jälkeen vaikka hernekeiton. Suurikokoiset luut kannattaa lopuksi lajitella polttokelpoiseen jätteeseen. Pienemmät luut, kuten kanan luut, kelpaavat myös biojätteen joukkoon.

Kinkunrasva ja muut paistinrasvat

Rasva ei kuulu viemäriin. Juoksevat rasvat eivät myöskään kuulu biojätteen keräysastiaan. Juoksevat rasvat laitetaan esimerkiksi maitotölkkiin pakattuna polttokelpoisen jätteen astiaan.

Jäähtyneen ja kiinteän kinkunrasvan voi laittaa myös biojätteen joukkoon. Kotikompostoriin voi toki laittaa nestemäisiäkin jätteitä, kuten ruokaöljyä.

Kuluttajia pyydetään palauttamaan kinkunpaistosta yli jääneet rasvat Kinkkutemppu-keräyspisteille20.12.2017–4.1.2018. Keräyspisteisiin tuodusta paistinrasvasta valmistetaan uusiutuvaa polttoainetta Nesteen Porvoon jalostamolla. Lopuksi paistinrasvasta valmistetun polttoaineen myynnistä saatu tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Kynttilänjämät

Steariini- ja parafiinijäämät kannattaa kerätä talteen ja käyttää uusien kynttilöiden valmistukseen. Muuten kynttilöiden jämät kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen.

Lahjapakkaus

Lajittele pakkaukset materiaalin mukaan. Muovipakkaukset ja styroksit voi laittaa muovipakkausten keräykseen tai polttokelpoiseen jätteeseen. Lajittele pahvi- ja kartonkilaatikot kartonkipakkausten keräykseen. Mahdolliset metallikiinnikkeet kuuluvat metallinkeräysastiaan.

Lahjapaperi

Joululahjojen kiiltävät käärepaperit kuuluvat polttokelpoisen jätteen astiaan, eivät paperinkeräykseen. Polttokelpoiseen jätteeseen kuuluvat myös pakettinarut.

Säästä siisti lahjapaperi ensi jouluksi tai kääri lahjat kauniisti sanomalehtipaperiin, jonka voit lajitella käytön jälkeen paperinkeräykseen.

Leivinpaperi

Tiesithän, että myös leivinpaperin saa laittaa biojätteeseen. Mikäli biojätettä ei kerätä erikseen, lajitellaan leivinpaperit polttokelpoisen jätteen astiaan.

Rikkinäiset lelut ja tavarat

Rikkinäiset lelut, koristeet ja vempaimet ovat tavallisesti polttokelpoista jätettä. Polttokelpoisen jätteen astia on oikea osoite myös PVC-muovista valmistetuille tuotteille. Tunnistat PVC-muovin 03- tai 3 -merkinnästä. Koko Lounais-Suomen Jätehuollon alueelta kerätty kotien päivittäinen polttokelpoinen jäte hyödynnetään sähkön ja lämmön tuotannossa. Patterilla, akulla tai virtajohdolla varustetut rikkinäiset lelut ja laitteet tulee kuitenkin palauttaa sähkölaitteiden vastaanottopisteeseen – palauttaminen on maksutonta! Lähimmän pisteen voit tarkistaa osoitteesta www.kierrätys.info.

Rosollipakkaus

Mikäli esimerkiksi rosollin ostaa kaupasta valmiina, kuuluu muovinen rosollipakkaus lajitella muovipakkausten keräykseen. Muovipakkauksia kerätään osassa Rinki-ekopisteitä. Osalla taloyhtiöistä on muovipakkausastia omassa pihassa.

Tarpeeton tilpehööri

Toiko Joulupukki kielloista huolimatta turhakkeita? Lahjoita itsellesi tarpeettomat tavarat hyväntekeväisyyteen tai kierrätyskeskuksiin, sillä jollain toisella voi olla niille käyttöä.

Tuikunkuori

Tuikkujen ja roihujen alumiinikuoret voi laittaa metallinkeräykseen uuden metallin raaka-aineeksi.

Tähtisädetikku

Käytetyt tähtisädetikut voi laittaa metallinkeräysastiaan, kunhan ne ovat jäähtyneet.

Uudenvuoden tina

Tinat eivät nimestään huolimatta ole tinaa, vaan enimmäkseen ympäristölle myrkyllistä lyijyä. Käytä ne ensi vuonna uudelleen, tai toimita jätekeskuksiin, lajitteluasemille tai vaarallisen jätteen kiertäviin keräyksiin.

Valosarja

Rikkoutuneet led-kynttilät ja kokonaiset valosarjat kuuluvat sähkölaiteromun keräykseen. Lajitteluasemien, jätekeskusten ja Ekotorien lisäksi sähkölaitteita vastaanottavat nykyään myös suuremmat kaupat.

Lisää lajitteluohjeita tarjoaa Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) jätteiden ABC.


Muutoksia jätehuollossa

Joulu ja vuoden vaihtuminen vaikuttavat jätehuoltoon Lounais-Suomessa. Myös jäteastioiden tyhjennysaikatauluihin voi tulla muutoksia.

Joulupäivänä maanantaina 25.12.2017, tapaninpäivänä tiistaina 26.12.2017 sekä uudenvuodenpäivänä maanantaina 1.1.2018 kaikki Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) toimipaikat sekä palvelunumero ovat kiinni.

Joulupäivä, tapaninpäivä ja uudenvuodenpäivä voivat siirtää jäteastioiden normaaleja tyhjennyspäiviä Kemiönsaaressa, Maskussa, Mynämäellä, Naantalissa, Nousiaisissa, Raisiossa, Vahdolla sekä Paraisten saariston Nauvossa, Korppoossa ja Houtskarissa. Tyhjennyspäivä voi siirtyä päivällä tai kahdella aikaisemmaksi tai myöhemmäksi.

Kemiönsaaren lietetyhjennyksiä ei myöskään hoideta pyhäpäivinä.