Kysely: Miehet naisia rohkeampia takan paikan valinnassa

Kuva: colourbox.com.
Kuva: colourbox.com.

Turun Sanomat

Takka on on löytänyt paikkansa olohuoneesta, mutta valmistajan kyselyn mukaan varsinkin miehet ja nuoret aikuiset ovat kiinnostuneita epätavallisemmista asennuskohteista.

Enemmistö sijoittaisi takan mieluiten erilliseen takkahuoneeseen. Yhteensä 60 prosenttia vastaajista pitää sitä parhaana paikkana. Olohuone yltää suosiossa vasta toiselle sijalle.

Naiset haluaisivat takan olohuoneeseen miehiä useammin. Hieman yllättäen 13 prosenttia miehistä vastasi, että omaan käyttöön tulevassa talossa takkaa ei missään nimessä laitettaisi olohuoneeseen, vaan jonnekin muualle.

Seuraavaksi suosituimpia vaihtoehtoja ovat saunatupa ja tilava oleskeluaula.

Eniten miksipä ei -tyyppistä kiinnostusta herättävät ruokailutila, työhuone, lasitettu terassi, keittiö ja makuuhuone. Sen sijaan lastenhuone, eteinen ja kylpyhuone mielletään lähes yksimielisesti tiloiksi, joihin ei missään nimessä kannata asentaa takkaa.

Miehet ovat naisia kiinnostuneempia asentamaan takan lasitetulle terassille tai jopa kylpyhuoneeseen. Kylpyhuonetakka viehättää ajatuksena eniten alle 35-vuotiaita vastaajia.

Jälkiasennus tuntematonta

Kerrostalossa asuvista joka viides haluaisi takan, mutta nykyiseen asuntoon takkaa ei voi saada. Omakotiasujista 64 prosentilla on jo takka, ja lisäksi seitsemän prosenttia harkitsee takan jälkiasennusta. Rivi- ja paritaloissa takka löytyy noin joka viidennestä asunnosta. Myös rivi- ja paritaloissa asuvista seitsemän prosenttia kertoo harkitsevansa takan jälkiasennusta kotiinsa.

Vajaa kolmannes vastaajista uskoo, että päätös takan asennuksesta täytyy tehdä viimeistään talon rakennusvaiheessa. Helpoimmin uskotaan, että takan voi asentaa jälkikäteen omakotitaloon.

– Takan voi jälkikäteen asentaa vanhaan asuntoon omakoti-, pari- tai rivitaloissa. Edes hormia ei tarvitse olla valmiina. Kyselyn mukaan moni uskoo virheellisesti, että takan jälkiasennus onnistuu vain, jos talossa on jo hormi valmiina. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Hormin asennuksen voi yleensä tilata takkaliikkeen kautta samalla, kun valitsee mieluisen takan, takkavalmistaja Conturan Suomen maajohtaja Mikko Varjokorpikertoo.

Rakennuslupa vaaditaan, jos taloon asennetaan jälkikäteen uusi takka ja hormi. Sen sijaan vanhan takan vaihto uuteen onnistuu yleensä ilman lupaa, ja ilmoitus kunnan rakennusvalvontaan riittää. Lupa-asioissa on kuntakohtaisia eroja. Rivi- ja paritaloissa asukkaan täytyy itse sopia takan jälkiasennuksesta taloyhtiönsä kanssa.

Lähde: Contura