12 vinkkiä takan valintaan

Kuva: TS/Jane Iltanen.
Kuva: TS/Jane Iltanen.

Turun Sanomat

Suomessa takka on yleinen lisälämmön lähde. Lue valmistajan vinkit tulisijan valintaan ja siihen, miten takka kannattaa kodissa sijoittaa.

1. Mieti mihin tarkoitukseenensisijaisesti käytät takkaa: lämmitykseen, tunnelman luomiseen, tulen katseluun, ruoan valmistukseen vai näihin kaikkiin. Käyttötarkoitus ohjaa paitsi takan valintaa myös sitä, mihin takka kannattaa sijoittaa.

2. Jos pääasiallinen käyttötarkoituson lämmitys, takka sijoitetaan taloon keskeiselle paikalle. Näin lämpö jakautuu tasaisesti asuntoon. Takan ympärillä pitää olla silloin avointa tilaa. Varaavat takat luovuttavat lämpöä pitkään, jopa 24–36 tuntia parilla pesällisellä. Tietyissä takkamalleissa lämmön suuntaa voi ohjata kuoren sisään asennettavien lisäeristeiden avulla. Kiertoilmatakat tuottavat lämpöä nopeasti.


3. Osa varaavista takoista
voidaan liittää lämmönsiirtimien avulla vesilämmitysjärjestelmään, jossa takan tuottamaa lämpöä hyödynnetään lattialämmitykseen tai käyttöveden lämmitykseen. Vaihtoehtoisesti varaavia takkoja voidaan yhdistää uudenlaiseen ilmakiertoiseen lattialämmitykseen. Lämmön leviämistä voidaan ohjata myös koneellisen ilmanvaihdon avulla.

4. Jos keskeinen käyttötarkoituson ruoanlaitto, takka on luontevaa sijoittaa keittiön läheisyyteen. Monissa takka-leivinuuneissa leivinluukun suunnan voi valita vapaasti eri puolille takkaa. Takkakokkaus onnistuu ilman leivinuuniakin: kokkaus onnistuu takan tulipesässä hiilloksella ja jälkilämmössä metalliritilän päällä.

5. Tunnelmaa tuovan takanvoi sijoittaa myös esimerkiksi makuuhuoneeseen, kunhan sille määritellyt suojaetäisyydet täyttyvät. Suojaetäisyydet palavaan materiaaliin ovat suurimmillaan suoraan luukun edessä. Olohuone on takalle perinteisin sijoituspaikka, mutta sen voi sijoittaa myös oleskeluaulaan, ruokailutilaan tai keittiöön.

6. Jos takka halutaanasentaa jälkikäteen toiseen tai kolmanteen kerrokseen, on huomioitava välipohjan kantavuus. Uusissa rakennuskohteissa kantavuudet huomioidaan talon suunnitteluvaiheessa. Erilliset perustukset takalle vaaditaan, jos sen paino on yli 500 kiloa.

7. Koko ja ulkonäkömääräävät usein takan valinnan. Viehättääkö omaa silmää kulmikkaampi vai pyöristetympi muotoilu? Mikä pintamateriaali sopii kodin sisustukseen? Vuolukiveä käytetään paljon takkojen pintaverhoiluissa, sillä vuolukivi varaa ja luovuttaa lämpöä luonnostaan.


8. Entä minkä kokoinen
takka tilaan istuu? Varaavissa takoissa koko vaikuttaa yleensä suoraan lämmönvarauskykyyn. Mitä suurempi massa, sitä suurempi varauskyky. Asumismukavuuden kannalta olennaisempaa on kuitenkin miettiä, miten takka tuottaa ja luovuttaa varaamaansa lämpöä.

9. Mistä kaikkialta tulenliekkejähalutaan katsella? Takan luukun malli vaikuttaa tulinäkymän suuntaan ja laajuuteen. Esimerkiksi läpiluukkuinen takka, jossa on suuret lasiluukut molemmilla puolilla, sopii tilanjakajaksi huoneiden väliin. Moderneissa takoissa on yleensä tyylitelty luukku, jonka yksiruutuinen lasi antaa esteettömän näkymän tuleen. Varaava takka sopii myös tulen katseluun, koska siinä voi polttaa pieniä puupanoksia pitkään, ilman että huone kuumenee liikaa.

10. Pinta-ala, jota takallavoi lämmittää, ilmoitetaan yleensä liukuvina neliömäärinä. Lämmitysneliöt riippuvat talon energiatehokkuudesta sekä huonekorkeudesta, sillä suuri huonekorkeus vaikuttaa tapaan, jolla lämpö leviää. Lämmitysneliöiden ääripäissä ovat vanha remontoimaton rintamamiestalo ja nykymääräyksien mukainen uusi matalaenergiatalo.

11. Varaava takka sopiimyös matalaenergiataloon. Se ei nosta huoneen lämpötilaa nopeasti ja paljon, vaan luovuttaa lämpöä pitkään ja tasaisesti. Lämmöntuottoa voi säädellä sillä, lämmittääkö takkaa isommilla kertapanoksilla vai pienemmällä puumäärällä mutta pidemmällä aikavälillä.

12. Nykyrakentamisessa talonrakennusmateriaalilla ei ole merkitystä takan tyypin ja mallin valinnalle.

Lähde: Tulikivi