Asuminen

Lajittele pakkaukset oikein - näin vältät yleisimmät kierrätysvirheet

Kodin pakkausjätteen kierrätyksen yleisimmät kompastuskivet liittyvät pakkausmateriaalin tunnistamiseen ja lajitteluun. Näillä neuvoilla homma hoituu oikeaoppisesti.


5 vinkkiä pakkausten kierrätykseen


1. Kartongit keräysastiaan litistettyinä ja sisäkkäin pakattuina

Kartonkipakkaukset on syytä litistää ja pakata sisäkkäin. Litistämättöminä kartonkipakkaukset vievät paljon tilaa ja täyttävät jäteastian ennen aikojaan.

2. Juomalasi ei kuulu pakkauskeräykseen

Lasinkeräykseen saa viedä vain lasipakkauksia eli lasipulloja ja -purkkeja. Lasiesineet ja -astiat, keramiikka, posliini sekä ikkuna- ja peililasi lajitellaan kunnan ohjeistamalla tavalla joko sekajätteeseen tai muuhun kunnan osoittamaan paikkaan. Niillä voi olla eri sulamispisteitä tai muita ominaisuuksia, jotka estävät pakkauslasin kierrättämisen tai vaikeuttavat sitä.

3. Maalipurkki kelpaa metallinkeräykseen – tyhjänä

Metallisen maalipurkin voi viedä muiden metallipakkausten ohella metallinkeräysastiaan, kunhan purkki on tyhjä, puhdas ja kuiva. Purkin sisäpinnalla saa olla kuivaa maalia korkeintaan hyvin ohut, siveltimen vedon vahvuinen kerros.

4. Ei pulkkia, ämpäreitä tai lapioita muovinkeräykseen

Muovinkeräykseen voi tuoda tyhjiä, puhtaita ja kuivia muovipakkauksia, jotka ovat alun perin olleet jonkin tuotteen pakkauksia. Tällaisia ovat esimerkiksi elintarvikkeiden muoviset pakkaukset sekä pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset. Muut muovituotteet eivät kuulu pakkauskeräykseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

5. Irrota muovipakkauksista korkit ja kannet

Muovipakkausten korkit, kannet ja muut irtoavat osat, kuten pesuainepullon pumppu, pitää irrottaa ja pistää keräysastiaan erikseen. Irtoavat osat ovat usein eri muovia kuin muu pakkaus ja joutuvat kierrätysprosessissa väärään paikkaan, jos niitä ei ole irrotettu.

Vinkit antoi Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy.